brusss_2008 08.02.2019 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Witam przesyłam zdjęcia mojego starego ale wyremontowanego domu i mam kilka pytań. zdjęcie nr 1 jak duże straty ciepła wynikają z braku izolacji fundamentów,3 fundamenty o długości 10x8,5x10 metrów, na jaką głębokość izolować i jakie oszczędności kwotowe mogą z tego wynikać oczywiście mniej więcej 100 zł mniej/więcej na sezon ? czy warto izolować ? zdjęcie nr 2 jak widać połowa domu zostałą zaizolowana druga to kwestia tego lata lub kolejnego, pytanie takie samo jak duże straty mogą wynikać w części izolowanej z racji odsłoniętej dalszej części ściany bo to chyba również mostek termiczny nr 3 balkon 4 metry pod nim składzik nie ogrzewany,balkon to domyślam się przedłużenie płyty, jakie oszczedności może dać ocieplenie i czy warto ? 4 zdjęcie strychu nieogrzewanego, na stropie 20 cm styro przykryte wylewką, grubość muru 45 cm brak ciągłości izolacji zewnętrznej do izolacji stropu, jak duże straty czy warto łączyć izolację ?? czy da to wymierne korzyści w stosunku do nakładów ?? nr 5 ściana szczytowa dotyczy tego samego co 4 czy warto poprawiać te wszystkie luki w izolacji ?? mieszkam na Podkarpaciu a więc zimy mocniejsze jak w reszcie kraju, ogrzewana izolowana część to jakieś 130 m2, wszędzie podłogówka temperatura wszędzie 22 stopnie za styczeń 232 m3 gazu jakieś 455 zł. Biorąc pod uwagę te niedoskonałości chyba w miarę ok wynik [/url] [/url] [/url] [/url] [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 08.02.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) Czy należy rozumieć że forumowicz oczekuje zrobienia audytu ? Takie analizy wymagają czyjejś wiedzy i zaangażowania a w związku z tym stosownego wynagrodzenia. Od siebie, gratis, mogę napisać, że kupa roboty, koszty niemałe i wiele nieporuszonych baboli do naprawy. A prawidłowe termoizolacje to nie tylko mniejszy czy większy koszt eksploatacji. Pozdrav, SM Edytowane 8 Lutego 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 08.02.2019 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Nie oczekuje konkretnego audytu i precyzyjnych wyliczeń tylko podpowiedzenia czy gra jest warta świeczki. Dom jest stary a nie budowany w nowej technologi i pewnych rzeczy nie przeskoczę, ale chciałbym wiedzieć czy izolacja wskazanych przeze miejsc ma sens i znajdę tego odzwierciedlenie w rachunkach. Nie mam problemu z wilgocią/ grzybem / przemarzaniem ścian w miejscach wskazanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.02.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 Koszty inwestycji i eksploatacji to jedno i nie sądzę, żeby łatwo było określić opłacalność tego przedsięwzięcia, ale jest jeszcze inny aspekt. Przy remoncie swojego domu miałem podobną sytuację z izolacją fundamentów. Po ich zaizolowaniu nie specjalnie zauważyłem obniżenie kosztów ogrzewania (za dużo zmiennych czynników), ale jedna rzecz się wyraźnie zmieniła. Komfort mieszkania. Pod ścianami zewnętrznymi, a szczególnie drzwiami balkonowymi podłoga była odczuwalnie zimniejsza niż w pozostałej części domu. Mając takie mostki nawet przy utrzymaniu średniej temperatury na tym samym poziomie odczuwać można wyraźny dyskomfort związany z większym zróżnicowaniem temperatury w pomieszczeniach. Stąd moja opinia, że warto wyraźne błędy w ociepleniu poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 09.02.2019 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Ad1 Zmierz pirometrem temperaturę tego fundamentu, temperaturę na ocieplonej części oraz temperaturę ściany wewnątrz na podłodze przy ścianie zewnętrznej i na środku pomieszczenia. To ci pozwoli oszacować straty i ewentualne zyskiad2 porównać temperatury narożników od strony nieocieplonej i ocieplonej,ad 3 taki balkon to równoważnik ponad pół ściany nieocieplonej ad 4 i 5 możesz się napracować by to połączyć, albo i nie. Jak położysz 1,5m wysoko styropian od środka, to też będzie dobrze. Od strony murłaty tyle nie dasz rady, ale dobre będzie i to, co się tam zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 09.02.2019 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 A ja bardziej zrozumiałem, że pytanie ma podtekst systemowy. Czy kupowanie starego, źle wykonanego pod względem termicznym budynku i remontowanie go ma sens ekonomiczny? W dużej części przypadków NIE. Łatanie po kawałku przy stawkach remontowych plus udręka mieszkania na placu budowy a i tak w wielu miejscach nie da się tego prawidłowo poprowadzić i wykonać izolacji. Pozdrav,SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts