Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Jestem w trakcie budowy domu z poddaszem użytkowym, nad którym powstał niewielki strych - przestrzeń będąca w przyszłości graciarnią.

Idąc od zewnętrznej warstwy do środka to sytuacja prezentuje się następująco:

- dachówka ceramiczna,

- łaty,

- papa izolmat wiatrowa na deskowaniu 2 i pół centa,

- krokwie 20 centów,

- przestrzeń strychu,

- strop z krokwi 20 centów, pod którym mamy przestrzeń użytkową.

Planuje zrobić docieplenie mając świadomość tego, że docieplanie skosów w graciarni nie ma większego sensu.

W związku z tym na stropie z krokwi pojechałem z deskami 2 i pół centa.

Zakładam położenie na stworzonej w ten sposób podłodze wełny 15 centów, a na niej OSB po całej powierzchni.

Ma to sens, tak mi się wydaje.

Co do przyszłego sufitu mego poddasza użytkowego - nie chcę przesadzić z wełną. Zakładam, że 20 centów wystarczy, na stelażu do karton-gipsu.

Pytanie mam w związku z tym, czy moje założenia są słuszne?

W których miejscach mam użyć (i jakich) membran paroprzepuszczalnych?

Dzięki za wszelkie konstruktywne rady.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Krzychu

Podbijam temat, stoję przed podobnym dylematem.

Kolega wyżej ma solidne krokwie stanowiące jętki, u mnie są dużo mniejsze.

Myślałem, by pomiędzy jętki ułożyć wełnę (wejdzie z 10 cm), ułożyć płyty na jętkach, a na to położyć styropian. Nie jestem jednak pewien, czy mieszanie różnych materiałów izolacyjnych to dobry pomysł.

Od spodu zabudowa g-k.

Edytowane przez cardano8

Witaj Cardano8,

Trudno nam uzyskać odpowiedź fachowców, wydaje mi się, że temat wyjaśniony został na 1000 sposobów na różnych forach w sieci.

Intuicyjnie Twój pomysł mi się podoba.

Ja na moich jętkach położyłem deskowanie, następnie planuję położyć z desek na sztorc szachownicę, w którą wkomponuję wełnę 15 cm.

Na to zakrywam OSB.

Od spodu dam 20 cm wełny, paroizolację i karton-gips.

Nad tą warstwą nie przewiduję ocieplenia skosów na strychu-graciarni.

Pod spodem oczywiście tak, uwzględniając szczeliny na dylatację (już górna płyta OSB nie będzie stykała się z deskowaniem powierzchni dachu).

Paroizolację kładzie się podobno na granicy faz - tam, skąd ciepło uciekać będzie do zimnego. Czyli na logikę paroizolację położę pod płytą KG sufitu.

Podobnie na ścianach.

Mam nadzieję, że ktoś opatrzy komentarzem naszą wymianę doświadczeń.

Pozdrawiam kolegę serdecznie.

Cześć.

Mam do Was pytanie, jesienią stawia mi pewna firma dom z tego projektu:

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-leszczynowcach-m511e472bd065c?gclid=EAIaIQobChMI0or5q5TD4AIVh4eyCh2-eArhEAAYASAAEgJJsPD_BwE

Powierzchnia elewacji do ocieplenia 167m2. - Tu powstaje moje pytanie, ile styropianu kupić więcej? Czy 180m2 wystarczy?

Sorry, ale czasami to sie zastanawiam czy 90% ludzi w ogóle myśli i jakim cudem pokończyli szkoły, że działania matematyczne na poziomie szkoły podstawowej stanowią problem nie do przeskoczenia i trzeba pytać na forum.

Ale odpowiadając zadam głupie pytanie, a nie umiesz sobie policzyć???????