Marcin0703 09.02.2019 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) Witam serdecznie Zwracam się do Was z ogromną prośbą wyjaśnienie mi kosztorysu który dostałem włącznie z zakupionym projektem. Wiem, że jest to kosztorys podglądowy, ale wyjaśnijcie mi kilka zawiłośći. Mam ekipę która zaproponowała mi, że za 40 tyś. złotych ( robocizna )postawią mi wymieniony dom w kosztorysie w stanie surowym otwartym. Zaczynając od kopania fundamentów na układaniu dachu kończąc. Czy dobrze rozumiem? Jeśli mam ekipę, która zaproponował mi postawienie ww. domu za 40 tyś. tabelki ( Sprzęt, KP, KZ, Z ) mnie już nie dotyczą skoro zaproponowana ekipa w kosztach 40 tyś. wliczone ma koszty sprzętu itd. Według mnie dotyczy mnie tabelka ROBOCIZNA + MATERIAŁ tak po chłopsku rozumując Prosiłbym o jak najprostsze wytłumaczenie Z góry Wam dziękuje Pozdrawiam Edytowane 9 Lutego 2019 przez Marcin0703 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 09.02.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Nie zastanawiaj sie nad tabelka, tylko zapytaj ich za co dodatkowo bedziesz musial zaplacic.Pewnie zaczna od dolozenia kosztow koparki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Wg mnie ekipa przedstawiła Ci ofertę za jaką kwotę wybudują Ci dom w SS. Tak po chłopsku to masz rację dotyczy Cię robocizna i materiał A na robociznę składa się ekipa(koszt jej znasz) i materiał czyli wszystko co jest z nim związane (zakup, transport, rozładunek) I teraz najważniejsze - co rozumiemy przez robociznę - wszystko zależy od umowy/uzgodnień z firmą. Może okazać się , że będą kopać łopatami - w co wątpię więc za koparkę zapłacisz Ty. Może okazać się , że przyjdą z własnymi narzędziami - co jest powszechne(będą mieli własne kielnie, poziomicę betoniarkę i wszystko co potrzebne do murowania) ale nie będą mieli np: stempli do stropu lub będą je wypożyczać na Twój koszt Musisz to określi bo rzucenie ceny - 40 tyś jest zapewne tylko stwierdzeniem"szefa" firmy po zobaczeniu projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.02.2019 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Chłopie kochany zapłacisz więcej niż Ci się wydaje. Moje koszty dla 85m2 SSO to około 85000 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 10.02.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 NIe licz tabelek tylko spisz konkretną umowę określającą co jest w tych 40 000 zł a za co musisz płacić dodatkowo. Tak jak koledzy pisali trzeba dogadać temat koparki, szalunków, stempli, kanalizacji w fundamentach, izolacji i ocieplenia fundamentów, lane schody. To są najczęstsze elementy za które ekipy doliczają dodatkowe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 11.02.2019 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Chłopie kochany zapłacisz więcej niż Ci się wydaje. Moje koszty dla 85m2 SSO to około 85000 PLN a moje dla 140 m2 to 50000. O niczym nie swiadczy, bo ceny różnią się. Zapytaj co musiałbys sam dokupić, wypożyczyć. Pan majster napewno ci powie co bedzie potzrebne i orientacyjny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.02.2019 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 (edytowane) 40 tys. to sama robocizna bez jakiegokolwiek materiału. Owszem, sprzęt do pracy będą mieli, ale to dotyczy kielni, poziomic, taczki, betoniarka, wiertarka, piły, rusztowanie itp. Natomiast wszystko inne płatne dodatkowo, czyli zarówno materiał typu stal, beton, cement, piasek, pustaki, stropy, styropiany, masy wodochronne, papa itp. jak i materiały pomocnicze typu stemple, szalunki, gwoździe, deski, kaparka i wszystko inne tego typu. czasami zdarza się, że niektóre ekipy posiadają własne stemple stalowe i odpowiednie deskowanie do stropu(nie dotyczy szalunków do stropu lanego) oraz własne szalunki do ław. Za wszystko inne musisz dodatkowo zapłacić i nie jest to wliczane do tej kwoty 40tys. zł ten kosztorys co podałeś w 1 poście, olej całkowicie, albo bierz pod uwagę tylko sumaryczny koszt poszczególnych etapów. Np. stan "0" w/g kosztorysu to kwota X, i oscyluj ze swoimi wydatkami w tych okolicach. W praktyce wychodzi to kosztowo tak: X+20% do50%= kwota za poszczególny etap. Edytowane 11 Lutego 2019 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.02.2019 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Tak jak radzą przedmówcy dowiedz się jaki zakres prac kryje się pod nazwą robocizna i co dokładnie zawiera się w tej kwocie 40k, żeby potem nie było niedomówień i zdziwienia. Ja przykładowo muszę mojej ekipie załatwić koparkę, wszystkie inne sprzęty mają własne. Ale takie szczegóły trzeba uzgodnić na samym początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.02.2019 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Dla mnie SSO to wszystko od wykonania fundamentu, bloczki betonowe, izolacja pionowa i pozioma fundamentów, ściany nośne, wylanie chudziaka, zrobienie ścian działowych sprawy ciesielskie i dekarskie. pozostaje kwestia geodety czy sami wyznaczą sobie punkty czy ktoś to musi zrobić. U mnie wyglądało to mniej więcej tak jeśli chodzi o robotę ekipy: oznaczenie punktów (bez geodety), Fundamenty + kręcenie stali, bloczki fundamentowe + izolacja ich styropianem + zaciągnięcie klejem. Dałem 5500 PLN i powiedziałem że mają wyp**** do czasu aż zmienię zdanie i dostaną 3000PLN. Umówmy się przez okres koniec lutego połowa czerwca zrobiła opisany zakres prac. Nie miałem siły co 2 dzień dzwonić i pytać czy panowie mają może ochotę popracować aby pchnąć robotę. Dalsze etapy już OK: Murarz ściany, nośne, chudziak, ściany działowe, nadproża, wienieć + kręcenie stali, wymurowanie tego co nad wieńcem a pomiędzy wieńcem a dachem 6500 PLN- to rozbudówka więc nie było jednej ściany nośnej ale był kawał dodatkowego wieńca do wylania na którym będzie osadzona murłata., Cieśle (murłaty + krokwie): 2500 PLN, dekarze + 2 okna dachowe 4500 PLN. AHA czy oni zrobią kanalizę pod chudziakiem u mnie zrobił to ktoś inny. Pamiętaj że koparka to dodatkowa kasa dla kogoś innego u mnie ponad 1100 PLN jakieś 10h pracy koparki. Pamiętaj o transporcie często gęsto coś jest potrzebne na JUŻ a nie ma tego na budowie a ktoś musi jechać. Edytowane 12 Lutego 2019 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin0703 12.02.2019 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Dziękuje Wam wszystkim za cenne wyjaśnienia oraz wskazówki po których jestem bogatszy o wiedzę której mi brakowało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts