qwertyz666 09.02.2019 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Witam Poczytałem troche tematów tutaj i na kilku innych forach i mam mętlik w głowie Jak w temacie mam dom wybudowany systemem ściany trójwarstwowej. Nie jestem w 100% pewien jak to było wykonane bo wprowadziłem sie "na gotowe" bez elewacji. Najprawdopodobniej jest porotherm połowka + styropian + porotherm. Teraz na wiosnę chciałbym otynkowac dom i jak wiadomo najlepiej byłoby położyć zwykły tynk "tradycyjny" cementowo wapienny i nie wiem pomalowac to albo polozyc jeszcze na to tynk cienkowarstwowy juz z kolorem.Niestety mam ten sam problem co wielu innych uzytkownikow tego i innych forów (chyba tak sie to odmienia heh). Nie ma chetnych na zabawe z tynkami cementowo wapiennymi, Kazdy majster i firma ktora w mojej okolicy wykonuje elewacje proponowala mi to samo jeszcze raz styropian jakikolwiek cienki 5-6cm aby wsio bylo rowne i na to siatka klej i jakis tynk cienkowarstwowy w kolorze.Wiaza sie z tym wieksze koszty bo dodatkowy material a po drugie troche wiecej roboty bo trzeba np wyieniac parapety bo byly montowane z mysla zwyklym tynku i beda za male po dodaniu styroipianu.Niestety nie mam troche wyboru i powoli staje pod murem :/Ale jesli nie patrzec na koszty to czy ma to jakies negatywne skutki ??? Kolejna warstwa cienka styropianu (czytalem o efekcie termosu zbieraniu sie wilgoci itd)Ma ktos z forumowiczw sciane trojwarstwowa na ktora polozyl znow steropian i potem tynk ? Jak to sie sprawdza? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 27.02.2019 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Zrób tynk na styropianie, będziesz miał cieplej i zaoszczędzisz na ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts