kamil6408 09.02.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Mam wywiewkę kanalizacji w projekcie w łazience w osobnym kominie a w kuchni przy zlewie zawór napowietrzający. Ze względu na wentylację mechaniczną chcę usunąć komin w łazience. Czy mogę zrobić jedną wywiewkę w kuchni zaznaczoną na rysunku(fi 110)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2019 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Raczej bym tego nie proponował. Pomimo tego , że przekroje rury odpływowej są znaczne to najbardziej będzie wrażliwa kanalizacja właśnie w łazience - podczas korzystania z kuchni może dojść do zjawiska podnoszenia poziomu wody w brodziku i wannie(bulgotanie). Podczas korzystania z wanny i WC zjawisko wysysania wody z syfonu brodzika.Czy nie da się tak poprowadzić rury pod brodzikiem, aby połączyć ją z napowietrzaniem kanalizacji z kuchni? - przedłużyć do rury napowietrznika 110 kuchni? Wtedy chroniony byłby również syfon w posadzce pomieszczenia gospodarczego.Wnikając w projekt zapewne nic by się nie działo , ale w szczególnych okolicznościach np: korzystania z WC i w tym czasie wypuszcza wodę pralka, i zmywarka - na pewno może dojść do wyssania wody z kabiny...smród nie do zniesienia, a poprawić takie coś już ciężko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil6408 09.02.2019 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Czyli tak jak na rysunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2019 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Tak, właśnie o takim czymś pomyślałem. Wiem , że wygląda to trochę śmiesznie dwie równoległe do siebie instalacje jednak spełni to swoje zadanie i nie będzie problemu , przede wszystkim z pojawianiem się brzydkiego zapachu z kanalizacji. Ponadto oryginalne napowietrzniki które oczywiście niektórzy projektanci stosują wymagają konserwacji , i niekiedy się o nich zapomina przez co są źródłem niepotrzebnego stresu. O czym należy pamiętać - to pomimo tego , że będzie to suchy pion(nie będzie w nim ścieków) musisz szczególną uwagę zwrócić na jego szczelność - uszczelki powinny być założone w każdym kielichu łączenia , nowe, a przede wszystkim czyste Ja stosuję popularny płyn do mycia naczyń wtedy jestem pewny , że nic się nie podwinie, a rura dojdzie do końca kielicha. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil6408 10.02.2019 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Dziękuję za poradę. I nie przeszkadza że zostanie to zrealizowane jedną wywiewką zamiast dwóch? A czy wywiewka może wychodzić ścianą szczytową?(rura poziomo zakończona kratką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2019 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Czy nie zaszkodzi - jeśli będzie 110 to nie.Niestety, nie może być pod kątem, musi być ponad kalenicę - są pewne wymagania aby to działało i było dobrze. Jeśli zlokalizujesz to pod kątem to przede wszystkim pojawią się zacieki na krawędzi - będzie dochodziło do skraplania pary wodnej a to spowoduje wykraplanie się wilgoci.Nie będzie prawidłowego odprowadzenia gazów kanalizacyjnych(dla układu otwartego) lub będzie on zaburzony - będzie śmierdziało w okolicy domu. Dla układu zamkniętego z zaworem napowietrzającym - dopuszczalna sytuacja jednak musi być dostęp do zaworu w celu konserwacji ww.Pamiętaj , że jeśli wykonasz napowietrzenie w tradycyjnej formie - czyli rura połączona z atmosferą , przez nią będą uwalniane gazy nie tylko z Twojej instalacji, ale również z tej jej części która stanowi przyłączenie do Twojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil6408 10.02.2019 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Dziękuję, a jeśli wszystkie "grubsze" przybory ( te z których woda może lecieć pełnym przekrojem rury- wc, wanna, pralka,zmywarka) połączyłbym bezpośrednio do głównej rury to mógłbym zastosować jedno odpowietrzenie na końcu rury160? Czy nadal jest ryzyko zasysania wody z innych syfonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Nie chcę Ci doradzić źle, bo zapewne nie doszło by w tym co narysowałeś do wypływu ścieków pełnym przekrojem gdyż każdy odbiornik ma również swoją wydajność. Jednak jak widzę na Twoim projekcie spadek ustalono na 2% - to minimum wymagalne dla kanalizacji i w sytuacjach niesprzyjających może dojść do powyższej sytuacji - co wtedy? Domyślam się , że ten spadek determinuje wpięcie do kanalizacji? bo inaczej nigdy bym się nie zdecydował na tak niski kąt spływu (4-5% to dobry i sprawdzony spadekWg mnie tak jak już odpowiedziałem i sam wrysowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil6408 10.02.2019 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Ok dziękuję bardzo. Był spadek 5 procent ale architekt zmienił na 2 ponieważ ma być przydomowa oczyszczalnia ścieków. A czy kolanka w rurze odpowietrzającej mogą być łączone pod kątem 90 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Tak, mogą być 90* nie przeszkadza w tej części instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil6408 10.02.2019 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Czy wyjscie odpowietrzające połączone z tym od brodzika może iść przez zmywarkę czy lepiej osobna rura dalej? Czy nie ma to znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Ma znaczenie powinno iść z najdalszych odcinków instalacji - więc NIE tak, jak na Twoim ostatnim rysunku - zlew jest najdalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil6408 10.02.2019 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts