Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napowietrzenie kanalizacji

kamil6408

Recommended Posts

Raczej bym tego nie proponował. Pomimo tego , że przekroje rury odpływowej są znaczne to najbardziej będzie wrażliwa kanalizacja właśnie w łazience - podczas korzystania z kuchni może dojść do zjawiska podnoszenia poziomu wody w brodziku i wannie(bulgotanie). Podczas korzystania z wanny i WC zjawisko wysysania wody z syfonu brodzika.

Czy nie da się tak poprowadzić rury pod brodzikiem, aby połączyć ją z napowietrzaniem kanalizacji z kuchni? - przedłużyć do rury napowietrznika 110 kuchni? Wtedy chroniony byłby również syfon w posadzce pomieszczenia gospodarczego.

Wnikając w projekt zapewne nic by się nie działo , ale w szczególnych okolicznościach np: korzystania z WC i w tym czasie wypuszcza wodę pralka, i zmywarka - na pewno może dojść do wyssania wody z kabiny...smród nie do zniesienia, a poprawić takie coś już ciężko.

• Like 1

Tak, właśnie o takim czymś pomyślałem. Wiem , że wygląda to trochę śmiesznie dwie równoległe do siebie instalacje jednak spełni to swoje zadanie i nie będzie problemu , przede wszystkim z pojawianiem się brzydkiego zapachu z kanalizacji. Ponadto oryginalne napowietrzniki które oczywiście niektórzy projektanci stosują wymagają konserwacji , i niekiedy się o nich zapomina przez co są źródłem niepotrzebnego stresu.

O czym należy pamiętać - to pomimo tego , że będzie to suchy pion(nie będzie w nim ścieków) musisz szczególną uwagę zwrócić na jego szczelność - uszczelki powinny być założone w każdym kielichu łączenia , nowe, a przede wszystkim czyste :) Ja stosuję popularny płyn do mycia naczyń wtedy jestem pewny , że nic się nie podwinie, a rura dojdzie do końca kielicha.

Pozdrawiam

Czy nie zaszkodzi - jeśli będzie 110 to nie.

Niestety, nie może być pod kątem, musi być ponad kalenicę - są pewne wymagania aby to działało i było dobrze. Jeśli zlokalizujesz to pod kątem to przede wszystkim pojawią się zacieki na krawędzi - będzie dochodziło do skraplania pary wodnej a to spowoduje wykraplanie się wilgoci.

Nie będzie prawidłowego odprowadzenia gazów kanalizacyjnych(dla układu otwartego) lub będzie on zaburzony - będzie śmierdziało w okolicy domu. Dla układu zamkniętego z zaworem napowietrzającym - dopuszczalna sytuacja jednak musi być dostęp do zaworu w celu konserwacji ww.

Pamiętaj , że jeśli wykonasz napowietrzenie w tradycyjnej formie - czyli rura połączona z atmosferą , przez nią będą uwalniane gazy nie tylko z Twojej instalacji, ale również z tej jej części która stanowi przyłączenie do Twojego domu.

Dziękuję, a jeśli wszystkie "grubsze" przybory ( te z których woda może lecieć pełnym przekrojem rury- wc, wanna, pralka,zmywarka) połączyłbym bezpośrednio do głównej rury to mógłbym zastosować jedno odpowietrzenie na końcu rury160? Czy nadal jest ryzyko zasysania wody z innych syfonów20190210_101217-2064x1161.jpg

Nie chcę Ci doradzić źle, bo zapewne nie doszło by w tym co narysowałeś do wypływu ścieków pełnym przekrojem gdyż każdy odbiornik ma również swoją wydajność.

Jednak jak widzę na Twoim projekcie spadek ustalono na 2% - to minimum wymagalne dla kanalizacji i w sytuacjach niesprzyjających może dojść do powyższej sytuacji - co wtedy? Domyślam się , że ten spadek determinuje wpięcie do kanalizacji? bo inaczej nigdy bym się nie zdecydował na tak niski kąt spływu (4-5% to dobry i sprawdzony spadek

Wg mnie tak jak już odpowiedziałem i sam wrysowałeś.