jokohama 09.02.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Dzień dobry wszystkim, Moje pytanie dotyczy bloku z lat 60-tych, ściany nośne i działowe z cegły. W bloku znajduje się strop z pustaków Ackermana czy mając do czynienia z takim stropem istnieje możliwość rozebrania ścian działowych z cegły dziurawki (grubość 6,5cm bez tynku)? Rozpiętość pomiędzy ścianami konstrukcyjnymi wynosiłaby 5m (obecnie ściana działowa dzieli na odcinki 4m i 1m) w krótszym wymiarze i 6,5m w dłuższym (obecnie ściana działowa dzieli na odcinki 4m i 2,5m). Dodam, że te dwie ściany działowe tworzą literę L i w jednej znajduje się otwór drzwiowy (wygrodzony pokój). Moje drugie pytanie brzmi czy ktoś ma wiedzę jakie były praktyki budowlane w takich blokach, tzn czy na stropie Ackermana mogę spodziewać się wylewki czy tylko nadbetonu? Ewentualnie jak to sprawdzić? Dziękuję z góry za każdą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.02.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Zasadniczo można rozbierać ścianki działowe.Nie powinny spełniać roli usztywniającej ściany nośne i nie powinny być podporą nośną dla wyżej położnych stropów.stropów.Nadbeton powinien być zawsze - ok. 3-4cm.Wylewka - może być różnie.Trzeba zrobić odwiert lub odkrywkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokohama 09.02.2019 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) Zasadniczo można rozbierać ścianki działowe. Nie powinny spełniać roli usztywniającej ściany nośne i nie powinny być podporą nośną dla wyżej położnych stropów A czy może być tak, że jeśli na wyższych kondygnacjach w tym samym miejscu jest ściana działowa, to stanowią one dla siebie jakiś punkt podparcia? Człowiek naczytał się w internetach... Tylko nie wiem czy dotyczy to właśnie tego typu stropu. Z resztą to tylko cegła ułożona na sztorc więc pewnie o co ja pytam, dodatkowo odchylenie ścianki pomiędzy stropami jest większe niż jej grubość.... Fachowcom z tamtych czasów widocznie pomagało naturalne nachylenie do murującego Na rysunku rzut mieszkania z zaznaczonym odcinkiem omawianym, pole przekreślone to wnęka na szafę. Edytowane 10 Lutego 2019 przez jokohama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.02.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Tak może być że wyżej, prawie dokładnie w tym samym miejscu, jest ścianka działowa.Twoja ścianka może stanowić częściową podporę dla stropu powyżej.Tak może być prawie w każdym stropie.Możesz rozbierać ale możliwe że u sąsiada na górze pęknie ścianka działowa.Jeżeli strop był dobrze zaprojektowany i dobrze wykonany to nić się nie stanie. Krzywe te ściany (w sensie: mocno odchylone od pionu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokohama 15.02.2019 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Zrobiłem odwiert (spokojnie, nie do sąsiada- do piwnicy ) w 2-ch miejscach (gdybym za pierwszym razem trafił w belkę) kolor czerwony ukazuje się po około 8-9cm, czy to znaczy, że 3-4cm mogę wybruzdować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.02.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Belki stropu są prostopadłe do ściany lewej (kuchnia) i prawej (klatka schodowa) czy do ściany z oknami? Górną warstwę gr. ok.4-5cm posadzki możesz usunąć a niżej położoną i twardą warstwę nadbetonu gr ok. 3-4cm musisz pozostawić. Chcesz robić lokalne bruzdy (na co?) czy usunąć całość? Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jokohama 16.02.2019 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Lokalne bruzdy na peszle z kablami pod ścianą. Później z powrotem zalać. Peszel grubość 16mm więc zmieści się w posadzce. Wydaje się, że belki biegną od ściany z oknami do tej naprzeciwko- moje przypuszczenie bierze się stąd, że w tym wymiarze pustaki są ułożone w równych liniach a w wymiarze od klatki do kuchni ackermany nie tworzą linii prostych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.02.2019 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 Lokalne bruzdy nie będą problemem.Możesz wykonywać.Ślad pustaków powinien być widoczny w piwnicy - jakieś ciemne linie, zarysowania.Rozstaw żeber nośnych stropu to 31cm (co 31cm).Ale nie ma to znaczenia dla bruzdowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts