Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Ackermana w bloku a rozebranie ścianki działowej

jokohama

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim,

Moje pytanie dotyczy bloku z lat 60-tych, ściany nośne i działowe z cegły. W bloku znajduje się strop z pustaków Ackermana czy mając do czynienia z takim stropem istnieje możliwość rozebrania ścian działowych z cegły dziurawki (grubość 6,5cm bez tynku)? Rozpiętość pomiędzy ścianami konstrukcyjnymi wynosiłaby 5m (obecnie ściana działowa dzieli na odcinki 4m i 1m) w krótszym wymiarze i 6,5m w dłuższym (obecnie ściana działowa dzieli na odcinki 4m i 2,5m). Dodam, że te dwie ściany działowe tworzą literę L i w jednej znajduje się otwór drzwiowy (wygrodzony pokój). Moje drugie pytanie brzmi czy ktoś ma wiedzę jakie były praktyki budowlane w takich blokach, tzn czy na stropie Ackermana mogę spodziewać się wylewki czy tylko nadbetonu? Ewentualnie jak to sprawdzić? Dziękuję z góry za każdą odpowiedź.

Zasadniczo można rozbierać ścianki działowe.

Nie powinny spełniać roli usztywniającej ściany nośne i nie powinny być podporą nośną dla wyżej położnych stropów.stropów.

Nadbeton powinien być zawsze - ok. 3-4cm.

Wylewka - może być różnie.

Trzeba zrobić odwiert lub odkrywkę.

• Like 1

Zasadniczo można rozbierać ścianki działowe.

Nie powinny spełniać roli usztywniającej ściany nośne i nie powinny być podporą nośną dla wyżej położnych stropów

A czy może być tak, że jeśli na wyższych kondygnacjach w tym samym miejscu jest ściana działowa, to stanowią one dla siebie jakiś punkt podparcia? Człowiek naczytał się w internetach... Tylko nie wiem czy dotyczy to właśnie tego typu stropu. Z resztą to tylko cegła ułożona na sztorc więc pewnie o co ja pytam, dodatkowo odchylenie ścianki pomiędzy stropami jest większe niż jej grubość.... Fachowcom z tamtych czasów widocznie pomagało naturalne nachylenie do murującego :) Na rysunku rzut mieszkania z zaznaczonym odcinkiem omawianym, pole przekreślone to wnęka na szafę.

j.jpg

Edytowane przez jokohama

Tak może być że wyżej, prawie dokładnie w tym samym miejscu, jest ścianka działowa.

Twoja ścianka może stanowić częściową podporę dla stropu powyżej.

Tak może być prawie w każdym stropie.

Możesz rozbierać ale możliwe że u sąsiada na górze pęknie ścianka działowa.

Jeżeli strop był dobrze zaprojektowany i dobrze wykonany to nić się nie stanie.

Krzywe te ściany (w sensie: mocno odchylone od pionu).

Belki stropu są prostopadłe do ściany lewej (kuchnia) i prawej (klatka schodowa) czy do ściany z oknami?

Górną warstwę gr. ok.4-5cm posadzki możesz usunąć a niżej położoną i twardą warstwę nadbetonu gr ok. 3-4cm musisz pozostawić.

Chcesz robić lokalne bruzdy (na co?) czy usunąć całość?

Powodzenia :)

Lokalne bruzdy na peszle z kablami pod ścianą. Później z powrotem zalać. Peszel grubość 16mm więc zmieści się w posadzce. Wydaje się, że belki biegną od ściany z oknami do tej naprzeciwko- moje przypuszczenie bierze się stąd, że w tym wymiarze pustaki są ułożone w równych liniach a w wymiarze od klatki do kuchni ackermany nie tworzą linii prostych.