jaczelk 10.02.2019 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Witam, Chciałbym w salonie/kuchni zamontować czujnik ruchu, który aktywowałby pompę do cyrkulacji cwu.Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jaki czujnik kupić i jaki kabel trzeba pociągnąć od miejsca czujnika do kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2019 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Można zastosować gotowe urządzenia https://sklep.2rsystem.pl/-proste-sterowanie-bezprzewodowe/184-bezprzewodowy-wlacznik-ze-sterowaniem-lokalnym.htmlW zestawie : odbiornik - IB-HC-RSL-SWK- przy pompie cyrkulacyjnej i nadajnik jako bezprzewodowy czujnik ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.02.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Zrób najpierw próbę grzania, czy pompa CWU po uruchomieniu jej poda Ci ciepłą wodę w kranie od razu czy po kwadransie?Próbę zrób od zera, czyli wyłącz na noc CWU i włącz rano pompkę.... Ja u klientów spinałem CWU z systemem alarmowym, miałem zaprogramowane 3 funkcje:Ruch wykryty przez czujkę alarmową powodował uruchomienie pompki CWU na określony czas.Timer w alarmie odcinał CWU na noc.Załączenie/wyłączenie czuwania alarmu blokowało/uruchamiało pompkę. I właśnie ta pierwsza funkcja nie zdawała egzaminu, woda w rurach nie zdążyła się zagrzać zanim doszli do łazienki.... Ostatecznie montowałem układ "przerywacza" na przekaźniku bistabilnym. (Praca 5 minut, Przerwa 30 minut, Praca 5 minut, Przerwa...)Ten przekaźnik był blokowany Zegarem i Zazbrojeniem Alarmu.Czasy dobierałem doświadczalnie, ale mniej więcej 5...10minut/30..45 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2019 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Myślę , że autor wątku nie ma alarmu, bo by nie pytał tylko starał się zrealizować sterowanie na podstawie instalacji już istniejącej. Twoje sterowanie * robertsz* jest dość specyficzne, acz podobnie mam u siebie jednak ostatnia opcja jest nietrafiona - szkoda pompki i pieca, lepiej już jakby była cały czas włączona, albo interwały były większe. Słaba izolacja instalacji cwu może być przyczyną konieczności takiego sterowania. Najlepiej jest czasowe sterowanie o określonej porze - jednak w takim przypadku życie mieszkańców musi być - "stałe w czasie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 10.02.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Autorze tematu - Twój pomysł raz. innych integrujących pompkę CWU z instalacją alarmową to abstrakcja. Jeśli już to w kotłowni przy pompce należy zamontować zegar wyłączający ją na noc.Banalne i sprawdzone rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.02.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Rozwiązanie o którym pisałem działa już 9 rok. Pompka działa, piec również. Interwały po mnie poprawia sobie klient, na jakie..... nie obchodzi mnie to. Rozwiązanie jest intrygujące, bo i niektórzy klienci są intrygujący.... np. jeździ TIRem większą część tygodnia i całe CWU oparte tylko o zegar jest bez sensu. Powiem w drugą stronę, miałem klienta który oprócz CWU doinstalował elektryczne przepływowe podgrzewacze wody pod umywalkami. Bo mu letnia woda leciała z kranu, a on chciał od razu gorącą. Co kraj to obyczaj, co klient to nowa wizja Niemniej, pomysł z zegarem jest OK pod warunkiem że ktoś prowadzi uregulowane życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 10.02.2019 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Można zastosować jeszcze czujnik przepływu wody jak kto woli. Jak wchodzisz do łazienki rano i potrzebujesz za chwile ciepłej wody to odkręcasz kran na 1 sekundę i zakręcasz - pompka cwu się włącza na określony czas. W tym czasie idziesz robić klocka czy co innego. Jak wstajesz to ciepła woda leci. Są rożne sposoby na cyrkulacje - co człek to inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaczelk 11.02.2019 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Mam instalacje alarmowa, zwykły czujnik pir satela. Jestem jeszcze przed tynkami, więc wolałbym zostawić kabel, a potem ewentualnie zdecydować czy z tego skorzystać. Czy dociągnięcie 3x1 od kotłowni do tego czujnika pir będzie na tyle uniwersalnym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.02.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Mam instalacje alarmowa, zwykły czujnik pir satela. Jestem jeszcze przed tynkami, więc wolałbym zostawić kabel, a potem ewentualnie zdecydować czy z tego skorzystać. Czy dociągnięcie 3x1 od kotłowni do tego czujnika pir będzie na tyle uniwersalnym rozwiązaniem? Nie do czujnika , do centrali alarmowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaMielczarek4545 11.02.2019 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 ciekawa opcja, muszę podpowiedzieć mężowi bo spuszczanie zimnej wody jest irytuące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts