Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty budowy dla dwóch domów.

Recommended Posts

Cześć, fajne forum. Zamierzam się z budową domu moje pytanie do was. Mam dwa projekty jeden 120m drugi 105 m, których różnica z kosztorysu to około 25 tysięcy. Oba domy to w sumie to samo, różnica jednego pomieszczenia. Tu pada pytanie, czy można spokojnie założyć taką rozbieżność czy jest to niedoszacowanie kosztów do stanu SSZ a może różnica zamknie się np w 10 tys. Dom będę budował w większości metodą gospodarczą. Nie potrafię zliczyć ile de facto wyjdzie cena za 1m2 podłogi bo jest tu za dużo zmiennych.

Kosztorysy są z reguły przeliczane z m2 wszystkie rzeczy z tym związane czyli od posadzki po strop z materiałem, wykończeniem i robocizną.

Tam gdze znajdziesz oszczędności tam będziesz mógł zwiększyć metraż.

Mogę zaręczyć, że są osoby które ten 105 postawią w cenie 3 domów 120m . Metoda gospodarcza decyduje o wielu czynnikach więc zapewne jeśli domy to "w sumie to samo" nie zastanawiaj się co będzie droższe w Twoim przypadku będzie tyle samo kosztować.

Budowlańcy przy metrażu 100-120 biorą i tak od wejścia 50-60k więc robocizna na etapie ssz nie będzie się różniła. Zobacz sobie ile różni się powierzhnia dachu w tych 2 projektach bo tutaj jeszcze może być jakas różnica. Jesli to jedno pomieszczenie nie jest kuchnia ani salonym kapielowym to różnica w cenie będzie w Twoim przypadku różnica w materiach, obstawiam na kilka tysięcy.

Co do kosztorysu to wsadz go głęboko do szuflady i zapomnij chyba że chcesz rozsmieszyc budowlańców i mocno się rozczarować.

To netto, czy brutto (8% czy 23%) ?

W większości prac budowlanych nie ma czegoś takiego jak brutto kiedy mówimy o robociznie a już na pewno nie przy ssz. Wszyscy operuja kwotami netto.

Brutto 8 pokazuje się dopiero na etapie instalacji gdzie dodatkowo hydraulicy, elektrycy robią przycinke na materiale.

Podzielacie moją opinię, że to raczej będzie kwestia wykończenia i eksploatacji niż różnicy samego SSZ. Mimo to wciąż mam dylemat, na starość dzieciaki uciekną i zostać z 5 pokojami, czy zrobić 4 i oszczędności wrzucić w PV lub odkładane od wielu lat wakacje.

Sam zdecyduj co będzie dla Ciebie lepsze/ważniejsze, to Twoje pieniądze i wydaj je tak, byś był zadowolony. W tym forumowicze nie pomogą, każdy może mieć inne zdanie i będzie miał rację.

Ani ze 120, ani tym bardziej ze 105m2 pięciu pokojów nie wytniesz, więc raczej nie masz problemu, o którym piszesz. Parterowy dom 100-120 m2 to trzy małe (!) sypialnie po kilkanaście metrów, łazienka, kibelek, kuchnia, garderoba, nieduży salon z jadalnią (30m2) i trochę komunikacji.

Dom wybuduj taki, na jaki Cię teraz stać i żeby było Ci wygodnie mieszkać przez najbliższe 10 lat. Nie martw się tym, co będzie na starość. To jest nie do pogodzenia z dzisiejszymi potrzebami. Na starość, jeśli nie będzie Cię stać na utrzymanie dużego domu, to zmienisz go na inny. A może będzie Cię stać i będziesz zadowolony z ekstra pokojów - dzieci lub inni goście będą mieli gdzie spać, gdy przyjadą, będziesz miał ekstra pokój na jakieś swoje hobby itd.