yatta 10.02.2019 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Czesc, Mam taki problem do rozwiązania.Obecnie grzeje wode przeplywowym ogrzewaczem 18KW. Minusem dla mnie jest po 1 zwłoka w ogrzewaniu, co powoduje duze pobory pradu np na mycie rąk, a po 2 wydajnosc - przy kapieli jak odkrece wode w kuchni to leci zimna. Pietro niżej, z pomieszczenia, z ktorego ida do mnie rury na góre, mam 2 funkcyjny piec gazowy bez malego zasobnika.Instalacja wodna jest tak zrobiona, ze moge z dolu puscic ciepla i zimna wode. Teraz pytanie - czy jest opcja dolozenia zasobnika wody np 100l z cyrkulacją do takiego pieca, tak aby miec caly czas ciepla wode?2 opcja to instalacja pompy ciepla powietrznej tylko do CWU - no ale tu juz koszty.Teoretycznie moge skorzystac z dofinansowania, ale coś czytałem, że jak jest gaz, to na PC mogą już nie dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2019 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Jest problem , bo do pieca dwu-funkcyjnego dołożenie zasobnika(jeśli ten nie jest w nim fabrycznie zamontowany) jest raczej niemożliwe. A może niewielka instalacja FV z grzałkami w zasobniku rozwiązała by problem? Skoro jest możliwość skorzystania z dofinansowania może na ten cel by się udało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yatta 10.02.2019 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 FV teoretycznie tak, ale musialbym zrobic remont dachu.. A taki zbiornik?https://galmet.com.pl/pl/produkt/fusion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2019 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Ok , przeróbka polegała by na wypięciu wszystkiego co związane jest z CWU obecnego pieca i wykonaniu wg poniższego schematu. Skoro jest dedykowany to ktoś to wymyślił więc po co wyważać otwarte drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yatta 10.02.2019 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Licze się z tym, że trzeba bedzie poprzerabiać, ale rozumiem, że mozna taki schemat wykonać na dowolnym piecu 2funkcyjnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.02.2019 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Tak, bo to typowe podłączenie zbiornika dwuwarstwowego stąd schemat nie wskazuje szczególnego, lecz "jakiś" piec dwu funkcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yatta 10.02.2019 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Ok, to dobra wiadomość Teraz pytanie o funkcjonalnosc pompy ciepla, bo widziałem, że można ją zastosować niejako jako element schładzający, oczywiscie po wyprowadzeniu kanałów powietrznych do innych pomieszczeń - faktycznie to działa jak substytut klimy, oczywiscie w pewnym uproszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts