Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podgrzewanie wody

yatta

Recommended Posts

Czesc,

Mam taki problem do rozwiązania.

Obecnie grzeje wode przeplywowym ogrzewaczem 18KW. Minusem dla mnie jest po 1 zwłoka w ogrzewaniu, co powoduje duze pobory pradu np na mycie rąk, a po 2 wydajnosc - przy kapieli jak odkrece wode w kuchni to leci zimna.

Pietro niżej, z pomieszczenia, z ktorego ida do mnie rury na góre, mam 2 funkcyjny piec gazowy bez malego zasobnika.

Instalacja wodna jest tak zrobiona, ze moge z dolu puscic ciepla i zimna wode.

Teraz pytanie - czy jest opcja dolozenia zasobnika wody np 100l z cyrkulacją do takiego pieca, tak aby miec caly czas ciepla wode?

2 opcja to instalacja pompy ciepla powietrznej tylko do CWU - no ale tu juz koszty.

Teoretycznie moge skorzystac z dofinansowania, ale coś czytałem, że jak jest gaz, to na PC mogą już nie dać.

Jest problem , bo do pieca dwu-funkcyjnego dołożenie zasobnika(jeśli ten nie jest w nim fabrycznie zamontowany) jest raczej niemożliwe.

A może niewielka instalacja FV z grzałkami w zasobniku rozwiązała by problem? Skoro jest możliwość skorzystania z dofinansowania może na ten cel by się udało?

Ok, to dobra wiadomość :)

Teraz pytanie o funkcjonalnosc pompy ciepla, bo widziałem, że można ją zastosować niejako jako element schładzający, oczywiscie po wyprowadzeniu kanałów powietrznych do innych pomieszczeń - faktycznie to działa jak substytut klimy, oczywiscie w pewnym uproszczeniu.