Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiany w projektach gotowych

agi

Recommended Posts

Moje pytanie może wydawać się nieco naiwne, ale jako niedoświadczony inwestor potrzebuję fachowej rady. Chciałabym mianowicie wprowadzić zmiany w projekcie gotowym, które między innymi polegają na poszerzeniu całego domu. Czy dla architekta termin poszerzenie dotyczy zwiększenie powierzchni domu po obu stronach (prawa, lewa)licząc od wejścia domu, czy od środka domu.? Z jakimi zmianami konstrukcyjnymi wiąże się owa zmiana?

On 2002-08-07 21:22, agi wrote:

Czy dla architekta termin poszerzenie dotyczy zwiększenie powierzchni domu po obu stronach (prawa, lewa)licząc od wejścia domu, czy od środka domu.?

Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie, powierzchnia domu zwieksza sie niezaleznie od polozenia wejscia.

On 2002-08-07 21:22, agi wrote:

Z jakimi zmianami konstrukcyjnymi wiąże się owa zmiana?

Bezpieczniej (finansowo) jest dom wydluzyc niz rozszerzyc. Poszerzenie domu moze spowodowac koniecznosc przekonstruowania wielu jego kluczowych elementow a przede wszystkim: stropow, podciagow i wiezby dachowej.

przestrzegam przed drastycznymi zmianami w projekcie - zmiana powierzchni kszałtów czy np. wysokości okien na poddaszu niesie za sobą konieczność przeliczenia całej konstrukcji i można być tak jak ja zaskoczonym wynikiem.

Ponieważ wymyśliłem podwyższenie okien w pokoju na poddaszu - co było dość łatwe - okazało się (trochę później) że, cieśla żeby zachować kąty skosów dachu musi poprzesuwać płatwie. Dla mnie nie wyglądało to źle ale jak przyszedł inspektor budowlany na odbiór więźby - odmówił podpisania. I musiałem wstawić dodatkowe podpory pod płatwiami - w liczbie 13 sztuk, z czego 3 wyszły na środku pomieszczeń (reszta w ścianach).

Ku przestrodze innym - bądźcie pewni że, zmiany które chcecie wprowadzić nie zmienią całej konstrukcji - bo potem nie ma kompromisów...

Pozdr

Neo