Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie szukania ekipy do instalacji elektrycznej w związku z tym pytania.

Jakie przewody są układane w instalacjach podtynkowych biegnących w rurkach, czy stosuje się np. trzy pojedyncze przewody 1.5 mm, czy też jeden potrójny.

Pytam bo mam okazję kupić taniej właśnie pojedynczy przewód.

Jak umawiać się z wykonawcą z materiałem czy bez, z tego co widzę w marketach i sklepach elektrycznych, ceny na Allegro są o wiele niższe, a w hurtowni jednej byłem to mi powiedziano ,że sprzedają tylko dla firm.

Dobór i zakup przewodów i innego materiału niech będzie po stronie wykonawcy. On kupuje go w swoich hurtowniach po swoich cenach. Umów się, że akceptujesz cenę YDYp 3x1,5 max 190,-/100m i 3x2,5 - 270,-. Jeśli on kupi taniej to jego zysk, ale przewód ma być markowy tj nkt, Telefonika ewentualnie inny. Nie zgadzaj się na niemarkowy. Na marginesie - nie rozumiem niektórych zleceniodawców chcących kupować materiał dla elektryka. Czy w warsztacie samochodowym też umawiacie się z mechanikiem , że sami kupicie części do naprawy auta ? Niech każdy działa w swojej branży !

Czy w warsztacie samochodowym też umawiacie się z mechanikiem , że sami kupicie części do naprawy auta ?!

Oczywiście. W większości przypadków wiadomo co jest do wymiany i kupienie samemu jest o wiele bardziej opłacalne. Akurat mam wiele samochodów w firmie i wiem jak bardzo potrafi się różnić cena części kupionych [rzez mechanika od tych które się kupi samemu na allegro.

Dzięki za rady ,co do warsztatu to kiedyś wymieniałem klocki i mi mech założył jakąś badziewną chińszczyznę, piszczały okropnie nawet po 1000 km się nie dotarły, kupiłem 2 razy droższe Brembo ,założył mi je i w ogóle ich nie słyszę.Natomiast jak wymieniałem rozrząd to różnica między ceną mechanika a ceną na Allegro wynosiła ok. 10% na korzyść hurtowni internetowej. A więc można?

A wracając do instalacji.

Po zamontowaniu okazuje się że np. różnicówka jest walnięta (nie działa TEST).

Ty ją kupiłeś, ty ją reklamujesz... elektryk przyjeżdża za 2 tygodnie zamontować drugą.

Akceptujesz koszty tej drugiej wymiany? Dojazd i robociznę? Ta druga robota jest droższa niż ten element.

Coraz więcej hurtowni nie tnie przewodów poniżej 10mm2, sprzedają gotowce 25m/50m/100m albo tylko krążki 100m.

Co robisz z resztkami? Czy próbujesz opchnąć resztki elektrykowi w ramach rozliczeń za instalacje.

Czasem nie warto się łaszczyć na kilka złotych oszczędności.

Zwłaszcza jeśli w grę wchodzi elektronika domowa i związane z nią reklamacje.