Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków na terenie aglomeracji o RLM > 100 000

AK11

Recommended Posts

Chciałbym w tym roku wprowadzić się do nowego domu, który stoi na działce wchodzącej w skład aglomeracji o liczbie mieszkańców powyżej 100 000. W MPZP obejmującym działkę na której znajduje się mój dom znajduje się zapis:

“.. na całym obszarze planu zakaz lokalizacji przydomowych oczyszczalni ścieków z systemem doczyszczającym opartym na rozsączaniu ścieków w gruncie,

.. do czasu wybudowania kanalizacji sanitarnej dopuszcza się budowę zbiorników bezodpływowych oraz przydomowych oczyszczalni ścieków z zastosowaniem technologii zapewniającej kompletne oczyszczenie ścieków przed ich kontaktem z gruntem lub wodami powierzchniowymi…”

Na pytanie skierowane do Wodociągów o możliwość przyłączenia do kanalizacji otrzymałem odpowiedź iż nie ma technicznej możliwości odprowadzenia ścieków z mojej działki do kanalizacji miejskiej gdyż w jej rejonie Wodociągi nie posiadają sieci kanalizacyjnej. Tak więc została mi tylko własna oczyszczalnia.

Czy istnieją przydomowe oczyszczalnie ścieków spełniające wymagania dotyczące ścieków oczyszczonych dla aglomeracji o RLM > 100 000 i spełniające również przytoczone powyżej wymagania wynikające z MPZP?

Przy aglomeracji ponad 100 000 w zasadzie zostają tylko oczyszczalnie z dozowaniem koagulantu najczęściej w formie PIXu czyli tzw. oczyszczalnie biologiczno-chemiczne. Musisz poszukać wśród deklarowanych przez producentów parametrów oczyszczania tych, które spełniają rozporządzenie związane z najwyższymi dopuszczalnymi wartościami wskaźników zanieczyszczeń (w przypadku aglomeracji > 100 000 są najbardziej rygorystyczne wymagania) – link do rozporządzenia.