Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł na pellet + instalacja, osprzęt? Kipi czy może Lazar ?

dsc81

Recommended Posts

Witam,

na początku chciałbym się przywitać jako nowa osoba na forum.

Jestem w trakcje wymiany kotła węglowego na coś lepszego. Niestety nie mogę założyć gazu i wybór padł na pellet ze względu na mniej kłopotliwą obsługę, znacznie mniejszy bałagan itd w porównaniu do ekogroszku. Wg informacji jakie udało mi się znaleźć koszty ogrzewania tez nie są raczej dużo większe w porównaniu do ekogroszku.

Wstępnie trochę się orientowałem na rynku i na ta chwilę zastanawiam się jest pomiędzy :

- kotłem z palnikiem kipi 15 lub 21KW + sterownik Plum ekomax 850 + zbiornik 440l (ok 10 tys zł) np:

http://www.sklep-witkowski.pl/pl/kotly-eksport/226-biovert-21-kw.html

- kotłem Lazar Smartfire 15 lub 22KW (oparty na tym samym sterowniku) (ok 11,5 -12 tys zł)

Dom do ogrzania ok 130m2, grzejniki + CWU (bez podłogówki). Dom z lat 1980, ocieplony 10cm styropian, poddasze nieużytkowe z izolowanym stropem wełną 15 czy 20cm, okna zwykłe 2 szybowe plastikowe, nowe drzwi metalowe, więcej: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/43lv

Zalety wersji z Kipi – tańszy …. Na kocioł 5 lat gwarancji, na palnik i sterownik 2 lata. Ogólnie raczej pozytywne opinie na temat palnika i sterownika. Minusy … 2 lata na palink, którego koszt to połowa pieca, trochę się obawiam o te obrotowe części. Do tego nie mogę znaleźć hydraulika, który by mi to założył jako całość razem z zakupem kotła na fakturę. Wtedy kocioł wychodzi 8% a nie 23% vat.

Zalety Lazar – chyba prostsza konstrukcja od palnika z Kipi, na kocioł i palnik 7 lat gwarancji, sterownik 2 lata. Wyższa cena ale instalator, który je sprzedaje i monituje ok 5 czy 6 lat mieszka 4km ode mnie. Sprzedaje i monituje tylko te piece więc raczej zna je dobrze, do tego sprzedaje podobno sprawdzony pellet za 800zł w sezonie, latem ok 700. Sam ma ten kocioł w domu i podobno dużo ich montuje w okolicy.

Rozmawiałem z dwoma hydraulikami (jeden od Kipi a drugi od Lazara), obaj proponowali dosyć podobne podłączenie, coś jak na schemacie (tylko bez podłogówki):

http://www.plum.pl/images/products/ecoTOUCH_860P/schemat1.jpg

czyli pompa za kotłem > sprzęgło > 2 pompki na CO i CWU, zawór 3D z siłownikiem, naczynie przeponowe, zbiornik na CWU 140l (3 osoby, tylko prysznic, raczej nie wszyscy na raz).

Do tego regulator ciągu kominowego.

Hydraulik od Lazara oprócz kotła wycenił poniższe rzeczy, nie wiem czy wszystko potrzebna i czy trochę nie za drogo. Kocioł ok 11 500zł , reszta to osprzęt i instalacja, całość prawie 20 tys zł (na fakture). Pierwsza cena, może coś da się wywalić, zejść z ceny….

Przyłącze kominowe 550 zł

(kolana fi 120, trójnik pod miarkownik, miarkownik ciągu)

Zasys powietrza do kotłowni 300 zł

(to chyba chodzi o tzw. zetkę ale jeszcze mogę dopytać). Pytanie czy jest to konieczne i czy nie wystarczy kratka wentylacyjne w kotłowni (kotłownia w piwnicy)?

Materiał instalacyjny 3200 zł

pompy obiegowe lfp Experia L 25/60 i 25/40, zawór 3D z siłownikiem, naczynie przeponowe, sprzęgło hydrauliczne, zawory, izolacje, zawór, bezpieczeństwa, manometr.

Zasobnik 140 L poziomy płaszczowy + materiały instalacyjne 1200 zł

Montaż (wycięcie starej instalacji w kotłowni + montaż całości) 3200 zł

Kilka pytań

1) O jakiej mocy powinien być kocioł 15 czy 21 KW (dla Kipi) lub 15 czy 22KW dla Lazara ?

Czy 15 KW będzie wystarczający czy moga być problemu w duże mrozy ?

Wg "przelicznika" http://www.pelletmont.pl/kalkulator.html mozna w dużym bliżeniu założyć, że spalanie w tonach to ok 1/4 mocy kotła czyli 15KW to ok 4 tony a 21 KW to ok 5 ton.

Ciekawe jak dobrze się to sprawdza...

2) Który może sprawiać mniej problemów przy gorszym pellecie? Oczywiście nie będę szukał najtańszych trocin na rynku za 500zł ale tez nie planuje wydawać ponad 1000zł na pellet. Podobno w moich okolicach (kalisz) można kupić już coś dobrego za 800zł (latem za 700), Obecnie w środku sezonu na olx są po 650-750zł.

Teoretycznie Lazar ma prostszy mechanizm, wrzuca pellet, nic się nie musi okręcać więc teoretycznie powinien sprawiać mniej problemów.

3) Który może mniej palić (o ile w ogóle może być różnica przy tym samym paliwie, mocy kotła i instalacji). Lazar jest kotłem „wrzutowym”, którego zasada działania jest inna. On co jakiś czas wrzuca pellet, wypala, wygasza, wyrzuca spalony popiół, ponownie zasypuje, pali itd.

W kipi jest to trochę bardziej płynne. Przy ciągłym paleniu pewnie wyjdzie podobnie natomiast przy wyższej temperaturze ten Lazar może się chyba częściej włączać i wygaszać?

4) Do czego jest panel pokojowy? Rozumiem, żę to tylko takie „przeniesienie” panelu z kotła do domu, żeby nie trzeba było tam chodzić i ma te same funkcje co panel na piecu?

takie cudo to dodatkowe ok 650 zł i wydaje się trochę zbędny?

5) Sonda Lambda, kolejne 950zł… w Internecie znalazłem, że ktoś zamontował i poprawiła się praca pieca na bardziej płynną oraz spalanie spadło o 0,5 tony na sezon. Gdyby tak było to po 2 latach zakup się spłaca, pytanie czy tak faktycznie jest i czy opłaca się inwestować?

6) Czy ktoś ma niezbyt drogi, doby i sprawdzony pellet w okolicach Kalisz?

7) Czy ktoś może polecić godnego polecenie hydraulika, który dobierze instalację i zamontuje kocioł z palnikiem Kipi w okolicach Kalisza. Najlepiej z fakturą, żeby rozliczyć całość do programu czyste powietrze?

8 ) Na co powinienem zwrócić uwagę? Przyznam, że moja wiedza opiera się tylko na tym co wyczytałem w internecie i trochę boję się jakieś kosztownej wtopy. Wg wyliczeń taki kociol witkowski z palnikiem Kipi + osprzęt + montaż to ok 16 tys zł (bez faktury za montaż tylko na kociol i osprzęt). Lazar bliżej 19-20 tys zł ( z faktura)

Będę wdzięczny za opinie użytkowników wyżej wymienionych kotłów (lub podobnych), podpowiedzi czy opinie instalatora.

Pozdrawiam

Daniel

• 3 months później...

dsc8

Łoj Matko Boska na taką chałpę to 15kW wystarczy Jo mom 240m2 styropian 14cm chałpa 2 piętrowo w górach gdzie jak u was na Mazowszu czy kajś indziej jest -10'C to u nas pod Milówką -17'C i kociołek na pellet 21kW mało co kiedy chodzi na 100% mocy

3/4 zimy chodzi na 80% tak pozkuje komputer/sterownik .

Edytowane przez Bemmek