Zlotylexus 10.02.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Witam remont domu zacząłem od zerwania starego deskowania sufitu i okazało się, że z belek 20x20cm nic nie zostało bo wdarł się kornik więc muszę je wymienić i tu pojawiają się pytania: 1. Czy potrzebuję do tego zezwolenia? 2. Jaki przekrój belek wybrać i co ile je rozstawić? Jeśli rozpiętość pomiędzy ścianami wynosi 420cm, a poddasze ma być użytkowe. Poprzednie belki 20x20 w rozstawie 90-100cm. 3. Czym zaimpregnować więźbe by jej również nie dopadł kornik? Będę adaptował poddasze. Poddasze nie jest ocieplone, dachówka betonowa i membrana potargana gdzie niegdzie przez kuny. Nie będę korzystał z żadnej firmy, bo mam dwie ręce. Uprzedzając propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 12.02.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Nowe belki 20x20 trochę ważą, dwie ręce to mimo wszystko mało, podejrzewam że znajdziesz kogoś do pomocy. Pogadaj z jakimś projektantem konstruktorem, nikt Ci tutaj za friko obliczeń nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 12.02.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Ja bym zastosował płytę betonową. Rozważ taką możliwość. Na płytę położysz styropian, WM i ogrzewanie podłogowe się zmieści, będzie ciszej na dole podczas "tupania" na górze. Większe bezpieczeństwo PPoż. Edytowane 12 Lutego 2019 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.02.2019 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Jaka ma być funkcja poddasza - mieszkalna?Samodzielne mieszaknie czy powiększenie istniejącego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zlotylexus 12.02.2019 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Poddasze ma być w przyszłości mieszkalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.02.2019 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Generalnie bez wizyty uprawnionego konstruktora to nie da się rzetelnie doradzić.W jakich latach powstał budynek?Jaka jest więźba dachu?Belki mogą stanowić element wspólny lub współpracujący z więźbą dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zlotylexus 13.02.2019 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Zamówiłem architekta. Budynek z 60 lat częściowo więźba stanowi element integralny belek stropowych które są na skraju wytrzymałości.Dziękuję za zaangażowanie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts