szymon921921 11.02.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Mam problem z optymalnym ustawieniem kotła 15 kw Pleszew, gdyż spalanie wychodzi na poziomie 1,5 worka ekogroszku, nawet przy plusowej temperaturze. Sterownik Ognik Plus Cwu, parametry: -Przerwa między podawaniem - 60s - czas podawania - 9s, - dmuchawa na 70% - podtrzymanie jako ni 6 (skala od 1 do 10) Temperatura na piecu na 52 stopnie. Przy tych parametrach sam popiół po spaleniu dobry, bez niespalonych części czy dużej ilości spieków. Dom nie ocieplony poza stropem, kaloryfery poza jednym żeliwne. Dom powierzchni 110 m2. Macie jakieś pomysły jak zejść niżej ze spalaniem? Próbowałem już bardziej kalorycznego węgla, jednak dużych różnic na spalaniu brak, no może do 1,3 worka się udało zejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 11.02.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Jak nie wydmuchujesz ciepła kominem (temp. spalin) i spalasz bez spieków koksowych, to bez docieplenia budynku trudno będzie zejść ze spalaniem. Najlepiej jakby kocioł rzadko lub wcale przechodził w podtrzymanie, może coś tu urwiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 11.02.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Dmuchawa na 70 proc ? toć to szok , u mnie dmuchawa na mocy minimalnej to 19 procent a na mocy maksymalnej 26 procent a i to wydaje mi się za dużo , wg mnie całe ciepło wysyłasz kominem ,ono nie zdąży ogrzać nawet wymiennika , płomień ma być spokojny i zółty a nigdy biały ala palnik acetylenowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 12.02.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Mam problem z optymalnym ustawieniem kotła 15 kw Pleszew, gdyż spalanie wychodzi na poziomie 1,5 worka ekogroszku, nawet przy plusowej temperaturze. Sterownik Ognik Plus Cwu, parametry: -Przerwa między podawaniem - 60s - czas podawania - 9s, - dmuchawa na 70% - podtrzymanie jako ni 6 (skala od 1 do 10) Temperatura na piecu na 52 stopnie. Przy tych parametrach sam popiół po spaleniu dobry, bez niespalonych części czy dużej ilości spieków. Dom nie ocieplony poza stropem, kaloryfery poza jednym żeliwne. Dom powierzchni 110 m2. Macie jakieś pomysły jak zejść niżej ze spalaniem? Próbowałem już bardziej kalorycznego węgla, jednak dużych różnic na spalaniu brak, no może do 1,3 worka się udało zejść. Cześć. Z mojego doświadczenia powiem Tobie, że za dużo nie powojujesz. No ale może ja nie umiałem palić Kocioł za duży to przede wszystkim. Pobiera bo musi tą lokomotywę utrzymać. U siebie jak tez miałem kocioł 15 kw spalanie 1 do 1,5 worka na dobę w zakresie temp. -5 do + 10. Spalanie na sezon ~ 3 t. przy moich parametrach domu(patrz stopka). Pal małym węglem o jak najmniejszej kaloryczności. Szkoda kasy. U mnie po założeniu pompy do tej pory koszt ogrzewania + c.w.u. ~ 900 zł. Popytaj magików, którzy z używają 1 tonę na sezon. W co osobiście nie wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 12.02.2019 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Widzę, że sporo ludzi przesiada sìe na PC. Też o tym myślę. Jeśli możesz i chcesz powiedzieć, ile mniej więcej kosztowało przejście na PC? Co do tych co tak mało spalają, to jest niby sporo takich, którzy zużywają na sezon poniżej 2 ton. Mają przewaźnie dobrze docieplone chałupki i małe kotły o mocy 10-12kW. Twój dom też dobrze docieplony a jednak były 3 tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 12.02.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Widzę, że sporo ludzi przesiada sìe na PC. Też o tym myślę. Jeśli możesz i chcesz powiedzieć, ile mniej więcej kosztowało przejście na PC? Co do tych co tak mało spalają, to jest niby sporo takich, którzy zużywają na sezon poniżej 2 ton. Mają przewaźnie dobrze docieplone chałupki i małe kotły o mocy 10-12kW. Twój dom też dobrze docieplony a jednak były 3 tony. U mnie wyglądało to tak: Koszt pompy + nowy zasobnik = 23 000,00 Sprzedaż starego kotła - 3000,00 Jednorazowa dotacja z gminy - 3000,00 Kredyt preferencyjny. Na dzień obecny jest program czyste powietrze od 30 % dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.02.2019 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Te 900zł to od lipca? Grzane w jakich taryfach? Bo wynik nie powala zbytnio jak na PC i parametry domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 12.02.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Mnie powala, bo Drogba pewnie zamknie się w 1300-1400 zł. To 1,5 tony średniej jakości groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.02.2019 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Tylko że podejrzewam że jego spanie było spowodowane jakimś błędem. Jak kombinowałem ze spalinami to w dzień z temp ok +2-2 spalałem 14kg kg:wtf: zamiast 10-11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon921921 12.02.2019 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Jak najrzadziej w podtrzymanie? Czegos tu nie rozumiem, przecież wtedy właśnie zmniejsza sie częstotliwość podawania i wydluza czas bez przedmuchow? Jestem laikiem wiec jesli tak jest faktycznie to mialem calkiem inna filozofię tutaj. Probowalem wrecz schodzić w niższe stopnie podtrzymania-wczesniej przy mrozach - 10 mialem ni8.Chyba faktycznie przesadzam z dmuchawa i cieplo ucieka. Jesli zmniejsze dmuchawe na np 30-40 to jak dobrac inne parametry? Zwiększyć przerwe miedzy podawaniem czy czas podawania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 12.02.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Tylko że podejrzewam że jego spanie było spowodowane jakimś błędem. Jak kombinowałem ze spalinami to w dzień z temp ok +2-2 spalałem 14kg kg:wtf: zamiast 10-11 Jak miał kocioł 15 kW, do tego z palnikiem, który poprzez owiercenie i ilość pionowych szczelin (ekoenergia) móglby obsłużyć 30 kW to ze spalaniem niewiele zrobi. Moźna kombinować z ceglami, nakładkami, sterownikami a cudów w spalaniu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 12.02.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Jak najrzadziej w podtrzymanie? Czegos tu nie rozumiem, przecież wtedy właśnie zmniejsza sie częstotliwość podawania i wydluza czas bez przedmuchow? Jestem laikiem wiec jesli tak jest faktycznie to mialem calkiem inna filozofię tutaj. Probowalem wrecz schodzić w niższe stopnie podtrzymania-wczesniej przy mrozach - 10 mialem ni8. Chyba faktycznie przesadzam z dmuchawa i cieplo ucieka. Jesli zmniejsze dmuchawe na np 30-40 to jak dobrac inne parametry? Zwiększyć przerwe miedzy podawaniem czy czas podawania? Kocioł powinien jak najrzadziej wchodzić w podtrzymanie, też tak pracuje kocioł z rozbudowanym sterownikiem, PID itp. Przy sterowniku dwustanowym to raczej niemoźliwe ale poprzez zmniejszanie czasu podawania, zwiększania przerwy w podawaniu zmniejszasz moc, tym samym powodujesz, że kociol dłużej pracuje, by osiągnąc temperaturę zadaną. Przy mniejszym podawaniu korygujesz dmuchawę, pilnujesz kopczyka, sprawdzasz czy nie ma smołowania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 13.02.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Te 900zł to od lipca? Grzane w jakich taryfach? Bo wynik nie powala zbytnio jak na PC i parametry domu. Wynik może nie powala ale przynajmniej nie powalą mnie woreczki z małym węglem. Założenie było takie, że niech będę płacił tyle samo jak za groszek. Dla mnie miłe rozczarowanie jest przynajmniej połowę taniej bez syfu w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts