peter08 18.08.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) Duzo ludzi buduje domy po pracy i weekendami , nie sa typowymi budowlancami. Trwa to kilka lat A wiesz ile tych maratończyków dzis np nie jest rozwodnikami?Rodzina cierpi na tym najbardziej,wsyztsko jest fajnie na początku,kazdy jest pewnie pełny energi,optymizmu.Ale jak sie zaczyna juz to ciagnąc latami,czasami miesiacami nie widac efektu to można zwatpic,pewnie pożniej zaczyna sie "pójście na skróty" żeby tylko zakóńczyc budowe bo juz nie ma siły..Piszesz że nie trzeba być fachowcem,owszem może i nie ale Tobie zrobienie jakiegos etapu budowy zejdzie ze 2-3 razy dłuzej niż kazdej innej firmie licząc ilośc godzin,nie masz odpowiednich narzędzi,wiedzy i przede wsyzstkim doświadczenia,nie znasz pewnych trików,róznego rodzaju rozwiązan które trzeba podejmować codziennie na budowie,przeciez nie bedziesz co chwile zagladał w internet i szukał wiedzy na kazdym kroku,przeciez jeszcze masz prace podczas dnia....Tutaj też przekonanie coponiektórych że jak zrobi sobie sam to bedzie napewno lepiej...otóz nie do końca,to może być złudne bo przecież nie masz w tej kwestii tak bardzo ważnego elementu jak doświadczenie,nie powiesz że ty będziesz lepszym konstruktorem.budowlancem jak firmy co zajmuja sie tym np od 20 lat?Jak firma cos sknoci jest szansa wyegzekfować poprawke/naprawe usterki,ty jak cos sknocisz to co? Ja osobiscie mimo jakiegos tam doswiadczenia z lat młodzieńczych na budowie,dzis skończyłem budowe domu ale nawet przez chwile nie przeszło mi do głowy żeby brac sie za jakikolwiek etap i robic cos samemu.....Cenie sobie bardziej uciekające życie,rodzine i frajde z życia codziennego z dzieciakami ale każy robi jak uważa Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez peter08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 18.08.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Podatki i inne badziewia windują ceny. Dlatego tak sporo firm robi to bez faktur. Niestety mamy w PL bardzo duże koszty prowadzenia DG, co nie sprzyja biznesowi.Dlatego ja SSZ będę robił z lokalnymi murarzami, bez faktur a na materiały dogadam się z kolegą który ma firmę, że poprzerzuca mi materiały na 8% Vacie. Mam wstępne założenia jak będzie wyglądał dom. Około 135m2 z poddaszem, prosta bryła, prosty dach dwuspadowy (nic co generuję dodatkowe koszty związane z trudnością wykonania). I max za robociznę mogę dać 35 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 18.08.2019 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Hehehe, powodzenia Ja zakładałem 50tyś i że palcem nie kiwnę a wyszło koło 80tyś i się narobiłem jeszcze Edit: i to było w 2018 roku. Który region? I ile m2? Naprawdę przy prostej bryle, dobrych warunkach gruntowych nie potrzeba niewiadomo jakiej ekipy. Tak na logikę. Ile potrzeba czasu żeby taki dom wybudować do SSO? 3 miechy? 2 murarzy, niech wezmą nawet po 5 tys/msc. To masz 30 tys. Cieśla za robociznę 15 tys. To masz 45 tys. Może przesadziłem z tym 35tys ale 80? Ktoś chciałby zarabiać pensje dyrektorską... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawskip 18.08.2019 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Jak znajdziesz ekipę która za 35tyś zrobi Tobie SSO to daj znać (mówimy o prostym domu w kształcie prostokąta o pow. Około 100-120m2). Jak za tyle zrobią fundamenty i ściany z wieńcem to bierz bo to dobra cena. Za robociznę spokojnie w tej chwili musisz przygotować minimum 60 tyś za SSO (fundamenty, ściany, kominy, dach z jego pokryciem i obróbkami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 18.08.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 W Szczecinie jest trochę inna sytuacja. Bliska odległość do DE powoduję, że wielu wykonawców pracuję tuż przy granicy DE-PL, bo zarobi tam kilka razy więcej niż w PL. Ja mam to szczęście, że mieszkam 40km na północ od Wawy i tutaj już ogólnie z zarobkami i zatrudnieniem nie jest kolorowo jak na zachodzie Polski więc jest większe pole manewru. 100 tys nigdy bym nie dał za robocizne. To wolałbym już chyba budować się rok dłużej a po godzinach i podczas urlopu bawić się w murarza zatrudniając np jakiegoś pomagiera który już jakieś pojęcie o budowlance ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachar121 18.08.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Ja za SSO z całym podpiwniczenim wieźbą i deskowaniem daje 40 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 18.08.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Wszystko jest takie proste i fajne jak się pisze o tym na forum. W praktyce taki pomagier będzie chciał więcej kasy za robotę niż Ty zarabiasz. A jak dasz mniej to przepracuje 1-2 tygodnie i go więcej nie zobaczysz (+ ewentualnie części swoich narzędzi). Niestety tak to teraz wygląda w praktyce. Oczywiście możesz mieć szczęście do pomagiera, ale to w innych tematach Ci go zabraknie i tak licz conajmniej 30% więcej niż zakładałeś. Materiały i robocizna poszła sporo do góry. Jak ja budowałem to bloczek silikatowy kosztował 3,5zł teraz sprawdziłem w internecie 5,2zł! Za płytę OSB 22mm płaciłem 80zl, teraz 104zł. Prawie wszystko poszło do góry. Jeśli będziesz budować 135m2 po podłodze to licz na ten dom 500tyś zł pod klucz bez kostki, płotu itp - nie wierzysz, że tak dużo wyjdzie? Przekonasz się, chyba, że większość zrobisz sam i materiały niskiej jakości. Ja budowałem jak jeszcze było tanio (np. tynki po 24zł brutto za m2, sąsiad obok rok później 36zł NETTO!), sporo rzeczy robię sam i wyjdzie około 3500zł za m2 pod klucz. Zgadza się. Ale my tu mówimy o kosztach robocizny. Myślę, że do 45-50 tys znajdę taką ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachar121 18.08.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Zgadza się. Ale my tu mówimy o kosztach robocizny. Myślę, że do 45-50 tys znajdę taką ekipę. Pewnie że znajdziesz tylko że prawie rok szybciej musisz się dogadać i do tego oczywiście to jest cena nett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.08.2019 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Wyceny obecnie są szalone ... Jak szukałem wykonawcy w 2016r (rozpocząłem budowę pod sam koniec 2016) to miałem wyceny do stanu SSO + kompletny dach od około 24tys do około 80 tys.Wybrałem lokalnego wykonawcę bo pewnych negocjacjach za chyba 26 tys ...Dom po obrysie 135m2 .. Później w 2017r. też nie miałem problemów ze znalezieniem w dobrych cenach wykonawców ... Teraz to jest szaleństwo .. Ceny materiałów szybują w górę , ceny robocizny to już kosmos .. Winni tak naprawdę sami inwestorzy bo akceptują te chore ceny , ale ten ilość inwestycji , zbyt duża na ilość wykonawców ...I to nakręca ceny. Bo to że jeden nie akceptuje cen to drugi je zaakceptuje ... Dodatkowo wiele ludzi to osoby które mieszkają/mieszkały w Anglii lub innych krajach i wracają do PL i mają spore oszczędności i dla nich jest "tanio". Teraz jest najgorszy czas na budowanie , bo ceny dyktują producenci jak i wykonawcy a inwestor nie ma nic go gadania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 19.08.2019 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Ciekawe czy w 2020 się coś unormuję. Mam możliwość chwilowego przeczekania z budową ale jeśli nic nie spadnie to nie mam na co czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 19.08.2019 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 nikt tego nie wie, może spadnie, może nie wzrośnie, a może pójdzie o 10% do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domwmiodokwiqtach 19.08.2019 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Tendencja jest wzrostowa. Z roku na rok jest coraz drożej i nie spodziewalbym się obniżek cen. W Szczecinie gdzie mieszkam już zdarzają że ekipy niemieckie na budowach. Ps teoretykom z wątku polecam najpierw wybudować a potem krytykować innych za ceny.To co ja 4 lata temu robiłem "drogo" jest dzisiaj tanio. Do tego stopnia że opłaca się wsiąść kredyt i wybudować się szybciej bo odsetki za te 3 lata są znacząco niższe niż wzrost kosztów robocizny, nie mówiąc o materiale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 19.08.2019 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Dla czekających z rozpoczęciem budowy na spadki cen nie mam dobrych wiadomości. Rośnie akcja kredytowa, ilość pozwoleń na budowę i wartość kredytów. Schłodzić rynek może tylko jakieś poważne osłabienie gospodarki (co może i jest w perspektywie z uwagi na recesję w Europie) ale kiedy przyjdzie do nas, nie wiadomo. http://www.finanse.egospodarka.pl/158145,Rynek-nieruchomosci-i-kredytow-II-kw-2019,1,63,1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrick99 19.08.2019 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 jak czytam, że ludzie za SSO płacą po 30.000zł za robociznę, to płakać mi się chce...u mnie SSO wyjdzie ok 100.000zł (parterowy, 155m2, dach kopertowy).sama robocizna.fundamenty, murowanie ścian nośnych + działowychdach (pełne deskowanie) tańszej oferty nie znalazłem w okolicy, wszystko albo to samo albo drożej. (wklp, okolice Rokietnicy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 19.08.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Czyli wychodzi, że jak ktoś zarabia średnią krajową lub mniej to opłaca się rzucić pracę na etacie i robić samemu a część trudniejszych rzeczy typu dach podzlecać Ceny to jakiś dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 19.08.2019 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Więźba i dach to większość z kwoty. U mnie za 231 m2 użytkowej/ 322 m2 całkowitej wyszło 100 tyś za robociznę rok temu, a brałem najtańszą ofertę bo rekordzista sobie zażyczył ponad 130 tyś. Fakt , że u mnie ściany fundamentowe monolit + strop monolit i generalnie bryła nie taka prosta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 19.08.2019 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Niestety widać jak na dłoni, że zachód PL odstaje mocno cenami od wschodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 19.08.2019 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Tak tylko z czego wtedy życ? I nie wsyzstko jestes w stanie zrobic sam nawet jak masz umijejetnosci i wiedzę. Np ile procent ludzi jest w stanie samemu zrobić dach i go pokryć? Jakoś też srednio widzę stawianie murów i zalewanie stropów przez typowych kowalskich. Zbrojenie niby można zrobić samemu jak sie potrenuje z drutem ale widziałem w akcji fachowca. To co mi zajmowało godizne on robił w pare minut a jego wiązania były dużo dużo lepsze. Ocieplenie mi zrobili w tydzien z rynnami itp. Sąsiad ociepłał sam przez 7 albo 8 tygodni przez cale wakacje. Zaoszczedził na robocie może z 5-7tys, chociaz tego nie jestem pewny bo za wypożyczenie rysztowania i niektore narzedzia ktore zniszczył musiał zapłacić. No i miał zero urlopu i odpoczynku a stawianie i rozbieranie rusztowania i dzwiganie klejow to nie jest przyjemnosc.Wiadomo że prace wewnątrz ( z wyjatkiem tynkow) i wykonczeniowka są lżejsze ale na pewno nie szybkie. Ludzie wykanczają domy latami i często to domy wykanczają ich - zdrowie i rozpad rodzin.Też jestem zdania że jak nie masz pol miliona (swoich albo z banku) to z budową nie startuj. Takie czasy. Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrick99 19.08.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Czyli wychodzi, że jak ktoś zarabia średnią krajową lub mniej to opłaca się rzucić pracę na etacie i robić samemu a część trudniejszych rzeczy typu dach podzlecać Ceny to jakiś dramat. no, no...a żywić się runem leśnym. oszczędności liczone są w sposób zły i należy to zrobić inaczej. większość samorobów liczy swój czas jako bezpłatny ale to nie prawda. należy liczyć, że czas który spędzasz na budowie poświęcasz na pracę i ZARABIASZ a różnicę pomiędzy wydatkiem na "robociznę" a zarobionymi pieniędzmi "po godzinach" liczysz jako oszczędność. jeżeli dla kogoś strata 5 lat życia jest "oszczędnością" to należy współczuć. mieszkać gdzieś trzeba, jeść też, mieć czas i pieniądze na swoje potrzeby czy przyjemnośći również bo bez tego można zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domwmiodokwiqtach 19.08.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Niestety, trzeba zdać sobie sprawę z tego że dom nie jest dla każdego. To już nie czasu że z pomocą rodziny na ojcowskim polu z byle czego dało się tanio postawić chałupę. Na świecie nie każdy mieszka w domu, to i Polska w tym względzie wyjątkową nie będzie. Patrząc obecnie na ceny robocizny, problemy z wykonawcami i terminami to decyzję o budowaniu samemu trzeba dwa razy przemyśleć. Patrick99. Zgadza się , ludzie liczą własną pracę jako darmowa. Nie zastanawiają się że rezygnują z możliwości zarobiona w swojej branży, tracą czas wolny, czas z rodziną. Nadmiernie obciążają się fizycznie. R90 , w mojej ocenie to jak ktoś zarabia średnia krajowa to nie stać go na dom. Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez Domwmiodokwiqtach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts