Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu - nigdy wiecej - podsumowanie wydatkow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spokojnie, jak przeanalizować koszta tych co wybudowali a nie tych co o tym myślą to wychodzi zwykle ponad pół miliona za niezbyt duży dom. W tym temacie część osób prezentuje podejście że to wstyd wydać więcej. Budowa nigdy nie była tania, w teraz wogole jest zły moment.

Dwa, standardy się zmieniają. Dziś dom to nie tylko lepsze ocieplenie niż 20 lat temu, ale też rekuperacja, odkurzacz centralny, klimatyzacja, zmiękczacz wody, rolety, automatyka itd a to generuje koszta.

Dom parterowy 138m2 wszystkiego, budowany obecnie - koszt ok 450 tys. bez wyposażenia.

SSZ (strop drewniany, dachówka ceramiczna) - 220 tys.

Robocizna wszytko ekipy.

Pompa ciepła.

Ja właśnie tego nie mogę zrozumieć jak ekipy zarabiają kokosy na samym SSZ. Masakra. Skoro ja wydalem 85tyś. Fundament i ściany robiłem sam ale strop i dach ekipy. Ja mam 100m2 ty 138m2 ale rożnicy w cenie 135tyś !! Szok. Tutaj już strasznie cena się rozjeżdża....tylko nie mówcie, że to zależy od materiałów bo mam bardzo dobre i nie tanie.

85 tys na materiały na ssz to nawet przy 100 m domu tanio

Tanio a dobrze. Beton lany najlepszy z certyfikatami, na fundamencie styrodur najlepszy, zbrojenie do przesady grubo i gęsto, pustak nie oszukany bo na 1500szt. może 10szt. rozbitych, zasypka piaskiem a nie jakimś syfem, drzwi i okna prawie "pasywne", okna dachowe fakro, dachówka Creaton, kominy systemowe z wkładem ceramicznym. Nie wiem nie wiem co mógłym jeszcze zrobic super hiper żeby wyszedł SSZ chociaż 170tyś zamiast moich 85tyś. Chyba musiałbym drugi dom obok postawić :-)

Tanio a dobrze. Beton lany najlepszy z certyfikatami, na fundamencie styrodur najlepszy, zbrojenie do przesady grubo i gęsto, pustak nie oszukany bo na 1500szt. może 10szt. rozbitych, zasypka piaskiem a nie jakimś syfem, drzwi i okna prawie "pasywne", okna dachowe fakro, dachówka Creaton, kominy systemowe z wkładem ceramicznym. Nie wiem nie wiem co mógłym jeszcze zrobic super hiper żeby wyszedł SSZ chociaż 170tyś zamiast moich 85tyś. Chyba musiałbym drugi dom obok postawić :-)

No gratuluję, ja przy powierzchni 130 m2, za sam dach (wiązary) plus dachówka i reszta 50 tys. fundamenty około 20 tys. ściany na pewno z 10....to już mamy 80, a gdzie okna drzwi? I zaznaczę że to wszystko nie z górnej półki....Poza tym do SSZ niektórzy liczą wszystkie wydatki poniesione do tego stanu..Ale za tą cenę graty....Nie patrzę oczywiście na robociznę, bo to wiadomo, tutaj 100 tys, u słoików 200..

Dorzucę swoje 3 gorszę bo temat może być pomocny dla osób bijących się z myślami czy zaczynać budowę domu czy nie. Od 4 lat śledzę forum, czyli mniej więcej tak zaczynaliśmy naszą przygodę z budową. W 2015 roku papierologia, wystartowaliśmy na początku 2016 roku, skończyliśmy końcem 2017 roku, wprowadzaliśmy się w 2018 roku. Zostało do zrobienia zagospodarowanie tj. kostka, płot, taras etc…

Powiem tak, jest to chyba pierwszy wątek odkąd sledze forum w którym autor podaje realne koszta budowy nieskomplikowanego domu. W moim przypadku wybudowaliśmy parterówkę z dwuspadowym dachem, garażem z dachem płaskim, 138 metrów całości po podłogach, poddasze nieużytkowe 65 merów nad połową domu, salon otwarty z widocznymi jętkami.

Dom z porothermu 25 cm, dachówka ceramiczna, 18 cm styropianu zewnątrz, 17 cm podłoga, strop 20 cm, wełna skosy 33cm, 51 cm w jętkach, dodatkowo poddasze nieużytkowe 15 cm wełny w skosach, okna 3 szybowe, 4 szt. 100x225, 1 HS 280x225, 3 szt. 95x135, 1 szt. 180x135, jedno narożne w kuchni, 2 okna dachowe fakro, płytki około 100 zł za m2, panele około 80 zł za m2.

Dom budowany systemem gospodarczym tj. załatwiałem materiał i głównie firmami. Materiały w bardzo dobrych cenach.

Co zrobiliśmy sami:

- cała zabudowa gk – tj. geberity, sufity podwieszane

- wykafelkowanie garażu i kotłowni

- malowanie

- gładzie polimerowe (firma robiła tynki CW)

- położenie styropianu pod podłogą oraz izolacja przeciwwilgociowa papa + folia

- biały montaż (elektryka plus sanitariaty plus lampy)

- elektryka + alarm + uzbrojenie skrzynki + wlz – pomagałem znajomemu, robocizna wyszła 5 tyś.

- położenie paneli, listw przyściennych, akrylowanie, silikonowanie

Tyle z grubszych rzeczy, na całą imprezę łącznie z meblami bo kupowaliśmy wszystko nowe, nic nie braliśmy z mieszkania, wydaliśmy 490 tyś.

Ktoś zapyta gdzie mogą być rozjazdy w wycenie, w moim przypadku na stanie deweloperskim.

Zaplanowałem że dom wybuduję w 400 tyś. Stan deweloperski przestrzeliłem na 80 tys, i SSZ na 10 tyś.

Odpukać nie miałem problemów z wykonawcami, wszyscy z polecenia, oczywiście pilnowałem, teść pilnował, ceny robocizny miałem w porównaniu ze znajomymi bardzo dobre, jedynie ekipa od tynków dała ciała – pomimo że z polecenia ale dogadaliśmy się odpowiednio z ceną, minus taki że musieliśmy zrobić gładzie.

Żona jest architektem w rodzinie budowlańce więc jakąś pomoc mieliśmy.

Prowadziłem dość skrupulatne notatki i sam materiał tj. (meble, cegły, kleje, listwy, listewki itp…) wyszedł 320 tyś, reszta to robocizna, usługi betonowania, koparki, utwardzenia terenu itp……

Jeżeli ktoś jest w stanie wybudować za 200 tyś czy 300 tyś to gratuluje, szczerze bo nie przyszedłem się tutaj licytować kto wyda mniej czy więcej. Ale ludzie którzy szukają tutaj porad, oglądają projekty i tego co tam jest pokazane nie wybudujecie w kwotach 200 tyś czy 300 tyś., powiem więcej jeżeli budujecie firmami bo większość osób tak robi, jeżeli nie jest zmuszonych finansowo lub nie mają pomocy ze strony rodziny i nie włożycie dużo własnej pracy to myślę ze bez kwoty 400 tyś nie ma co zaczynać budowy.

Ja wydałem 490 tyś., a złotych klamek też nie mam. Kuchnia ze sprzętami za 20 tyś., można taniej? Ktoś napisał że wydał za meble 3600, czyli można ale nikt mi nie powie że na takich samych systemach i w tej samej jakości.

Co do rejonu wybudowałem się w Gliwicach, za mój dom wyceny robocizny były w przedziale 33 tyś. do 90 tyś. Moja ekipa nie była z okolic i skasowała mnie 45 tyś., czyli po środku ale ekipa z polecenia, sprawdzona byłem bardzo zadowolony – oczywiście trzeba pilnować.

Mam porównanie z dwóch budów znajomych z tego samego okresu, jedna w Katowicach druga w Tarnowskich Górach więc lokalizacja podobna i moje ceny przy ich to jak za darmo (mówię o robociźnie z m2 bo domów nie ma co porównywać).

Podsumowując mój długi post – budowa kosztuję, być może w innych rejonach Polski ceny robocizny wyglądają inaczej i koszt domu jest sporo tańszy, w okolicach Gliwic tak to u mnie wyglądało.

Edytowane przez karol_sc

Kolega wyżej ładnie to podsumował. BUDOWA KOSZTUJE. A obecnie to już w ogóle. Niepotrzebnie tu się wypowiadają ludzie co to budowali kilka lat temu w większości sami robiąc i mamią nowych kwotami rzędu 250-300 tyś. Potem ktoś się napali , zacznie i za pół roku skończy mu się kasa, a stan budowy będzie SSZ :D Większość ludzi buduje firmami i nie ma szans w takim systemie wybudować za 300 tyś domu chyba , że 50 m2.

Można do tego dodać, że obecnie niepotrzebnie się wypowiadają ludzie, którzy budowali w tamtym roku. Materiały instalacyjne (branża sanitarna) od 1 marca idą do góry minimum 4%. Budowlane podejrzewam też.

W budowie domu wszystko rozjeżdża się po zakończeniu SSZ, bo to można łatwo oszacować, a pomylić się trudno. Natomiast wykończeniówka jest dosłownie wykończeniówką portfela i psychiki.

Pozdrawiam kolegę z Gliwic. Mimo że budowałem rok po Tobie to ceny miałem niewiele wyższe.

Teraz nawet z Ukraincami poniżej 400tyś nie ma co marzyć o nawet malutkim domku w prostej bryle.

Masz rację, jeśli zrobi sie wszystko samemu to można zejść poniżej 400 tylko jaki procent ludzi sam muruje (5% ?) jakie procent sam robi wieźbę i kładzie dach ? (1% ?) Niestety ludzie tutaj na forum przechwalają się jak to oni tanio zbudowali i ile sami zrobili... niestety 95% ludzi nigdy nie zblizy sie do takich wyników.

Dorzucę swoje 3 gorszę bo temat może być pomocny dla osób bijących się z myślami czy zaczynać budowę domu czy nie. Od 4 lat śledzę forum, czyli mniej więcej tak zaczynaliśmy naszą przygodę z budową. W 2015 roku papierologia, wystartowaliśmy na początku 2016 roku, skończyliśmy końcem 2017 roku, wprowadzaliśmy się w 2018 roku. Zostało do zrobienia zagospodarowanie tj. kostka, płot, taras etc…

Powiem tak, jest to chyba pierwszy wątek odkąd sledze forum w którym autor podaje realne koszta budowy nieskomplikowanego domu. W moim przypadku wybudowaliśmy parterówkę z dwuspadowym dachem, garażem z dachem płaskim, 138 metrów całości po podłogach, poddasze nieużytkowe 65 merów nad połową domu, salon otwarty z widocznymi jętkami.

Dom z porothermu 25 cm, dachówka ceramiczna, 18 cm styropianu zewnątrz, 17 cm podłoga, strop 20 cm, wełna skosy 33cm, 51 cm w jętkach, dodatkowo poddasze nieużytkowe 15 cm wełny w skosach, okna 3 szybowe, 4 szt. 100x225, 1 HS 280x225, 3 szt. 95x135, 1 szt. 180x135, jedno narożne w kuchni, 2 okna dachowe fakro, płytki około 100 zł za m2, panele około 80 zł za m2.

Dom budowany systemem gospodarczym tj. załatwiałem materiał i głównie firmami. Materiały w bardzo dobrych cenach.

Co zrobiliśmy sami:

- cała zabudowa gk – tj. geberity, sufity podwieszane

- wykafelkowanie garażu i kotłowni

- malowanie

- gładzie polimerowe (firma robiła tynki CW)

- położenie styropianu pod podłogą oraz izolacja przeciwwilgociowa papa + folia

- biały montaż (elektryka plus sanitariaty plus lampy)

- elektryka + alarm + uzbrojenie skrzynki + wlz – pomagałem znajomemu, robocizna wyszła 5 tyś.

- położenie paneli, listw przyściennych, akrylowanie, silikonowanie

Tyle z grubszych rzeczy, na całą imprezę łącznie z meblami bo kupowaliśmy wszystko nowe, nic nie braliśmy z mieszkania, wydaliśmy 490 tyś.

Ktoś zapyta gdzie mogą być rozjazdy w wycenie, w moim przypadku na stanie deweloperskim.

Zaplanowałem że dom wybuduję w 400 tyś. Stan deweloperski przestrzeliłem na 80 tys, i SSZ na 10 tyś.

Odpukać nie miałem problemów z wykonawcami, wszyscy z polecenia, oczywiście pilnowałem, teść pilnował, ceny robocizny miałem w porównaniu ze znajomymi bardzo dobre, jedynie ekipa od tynków dała ciała – pomimo że z polecenia ale dogadaliśmy się odpowiednio z ceną, minus taki że musieliśmy zrobić gładzie.

Żona jest architektem w rodzinie budowlańce więc jakąś pomoc mieliśmy.

Prowadziłem dość skrupulatne notatki i sam materiał tj. (meble, cegły, kleje, listwy, listewki itp…) wyszedł 320 tyś, reszta to robocizna, usługi betonowania, koparki, utwardzenia terenu itp……

Jeżeli ktoś jest w stanie wybudować za 200 tyś czy 300 tyś to gratuluje, szczerze bo nie przyszedłem się tutaj licytować kto wyda mniej czy więcej. Ale ludzie którzy szukają tutaj porad, oglądają projekty i tego co tam jest pokazane nie wybudujecie w kwotach 200 tyś czy 300 tyś., powiem więcej jeżeli budujecie firmami bo większość osób tak robi, jeżeli nie jest zmuszonych finansowo lub nie mają pomocy ze strony rodziny i nie włożycie dużo własnej pracy to myślę ze bez kwoty 400 tyś nie ma co zaczynać budowy.

Ja wydałem 490 tyś., a złotych klamek też nie mam. Kuchnia ze sprzętami za 20 tyś., można taniej? Ktoś napisał że wydał za meble 3600, czyli można ale nikt mi nie powie że na takich samych systemach i w tej samej jakości.

Co do rejonu wybudowałem się w Gliwicach, za mój dom wyceny robocizny były w przedziale 33 tyś. do 90 tyś. Moja ekipa nie była z okolic i skasowała mnie 45 tyś., czyli po środku ale ekipa z polecenia, sprawdzona byłem bardzo zadowolony – oczywiście trzeba pilnować.

Mam porównanie z dwóch budów znajomych z tego samego okresu, jedna w Katowicach druga w Tarnowskich Górach więc lokalizacja podobna i moje ceny przy ich to jak za darmo (mówię o robociźnie z m2 bo domów nie ma co porównywać).

Podsumowując mój długi post – budowa kosztuję, być może w innych rejonach Polski ceny robocizny wyglądają inaczej i koszt domu jest sporo tańszy, w okolicach Gliwic tak to u mnie wyglądało.

Sporo napisałeś :-) Ja już w sumie swoje też dodałem na tym forum. Nawiąże jeszcze do tej kuchni za 3600 bo to moja :-) Też mieliśmy w planach kuchnię na wymiar za 12tyś. ale woleliśmy przeznaczyć na coś innego i kupić modułową. Piszecie, że kuchnia za 3600 a za 12000 to inna bajka to ja wam powiem, że są identyczne. Dla scisłości powiem, że modułowa tzn. że wybierasz sobie z 50 różnych szafek te, które cię interesują plus dodatki czyli uchwyty, blumy, cargo itp. Moja kuchnia ma grube korpusy i grube fronty, okleina typu premium, kosze cargo, hamulce w szufladach i ciche zamykanie w szafkach oraz uchwyty po 40zl sztuka. Taka kuchnia na wymiar kosztuje ok 12tyś tylko, dlatego że jest na wymiar i ktoś ją zamontuje ale dalej jest z twgo samego materiału więc nie wierzcie, że będzie lepsza. Wykonawcy na wymiar wycinają i oklejają w tych samych miejscach co są robione zwykłe kuchnie. Kuchnie z litego drzewa zaczynają sie od 30tyś. ..te są lepsze :-)

Daj spokoj, ceny lakierowania frontów nawet w taniej lakierni zaczynają sie przy hurcie od 180zł/m2 wiec same fronty kosztują niewiele mniej jak twoja cała kuchnia. Wiadomo że stolarz musi zarobić ale sprawdź sobie ile kosztuje markowy osprzęt, dobre prowadnice itp

Nie wiem co kupiłeś w markecie za 3600 ale moją kuchnie wyceniałem w Agacie i Ikei i wyceny były 11000 i i jakies 12500 (IKEA) ale ta przynajmniej robi na Blumach. I za Chiny nie dalo sie tego dopasować tak żeby nam sie podobało. A jak już masz jakaś wyspę albo półwysep to zapomnij o gotowym rozwiązaniu. U Stolarza zapłaciłem mniej wiecej tyle samo co w Ikei i mam zrobione dokładnie to co sobie narysowałem a nie to co dało sie dobrać z ich gotowców. Jedyną ektrawagancją był blat z litego dębu ale powiedzmy że dostałem go w ramach odszkodowania od poprzedniego partacza.

Edytowane przez Pod

Sporo napisałeś :-) Ja już w sumie swoje też dodałem na tym forum. Nawiąże jeszcze do tej kuchni za 3600 bo to moja :-) Też mieliśmy w planach kuchnię na wymiar za 12tyś. ale woleliśmy przeznaczyć na coś innego i kupić modułową. Piszecie, że kuchnia za 3600 a za 12000 to inna bajka to ja wam powiem, że są identyczne. Dla scisłości powiem, że modułowa tzn. że wybierasz sobie z 50 różnych szafek te, które cię interesują plus dodatki czyli uchwyty, blumy, cargo itp. Moja kuchnia ma grube korpusy i grube fronty, okleina typu premium, kosze cargo, hamulce w szufladach i ciche zamykanie w szafkach oraz uchwyty po 40zl sztuka. Taka kuchnia na wymiar kosztuje ok 12tyś tylko, dlatego że jest na wymiar i ktoś ją zamontuje ale dalej jest z twgo samego materiału więc nie wierzcie, że będzie lepsza. Wykonawcy na wymiar wycinają i oklejają w tych samych miejscach co są robione zwykłe kuchnie. Kuchnie z litego drzewa zaczynają sie od 30tyś. ..te są lepsze :-)

Kolego nie odbieraj tego personalnie, tak jak napisałem nie będę się tutaj licytował, wydałeś 3600 zł jesteś zadowolony, jakość Ci odpowiada, super. Nie twierdze że modułowa jest gorsza, ważne żeby Tobie się podobała.

Tylko zwróć uwagę, że często żeby kuchnia ładnie wyglądała nie jesteś w stanie dopasować kilku szafek i powiesić, bo nie będzie to spójnie wyglądało albo nie będzie funkcjonalne, wymusza to często pomieszczenie, nowe pomysły itp...

Siłą rzeczy jesteś zmuszony wybrać kuchnię na wymiar, a tak średnio się kształtują ceny.

Twoja kuchnia jak napisałeś jest w okleinie, moja jest lakierowana, jak robiłem zestawienie materiałów to same szuflady blum, zawiasy blum, awentosy hf do szafek blum, cichy domyk czy podświetlenie pod blatami, kosztowały, dużo więcej niż Twoje moduły. Wyceny kuchni też miałem w przedziale 9 tyś. do 16 tys., za tą samą kuchnie.

Z drugiej strony napiszę Ci że mam kolegę, który ma kuchnie ze znanej firmy premium (nie będę celowo pisał jakiej), nie jest to kuchnia drewniana, a kosztowała cenę nowego passata, wygląda świetnie, można tak.

Na wizualizacjach w projektach czy stronach są głównie wypaśne kuchnie na wymiar, a nie kuchnie modułowe.

Celem mojego postu było napisanie realnych cen, bo ludzie którzy podejmują decyzje o budowie patrzą na te wizualizacje i ślinka im cieknie, sam tak miałem 3 lata temu, tylko miałem środki żeby budowę dociągnąć do końca, a niestety mam przykład moich znajomych, którzy zostali na etapie tynków i skończyła się kasa, miał być dom za 300 tyś.....

Edytowane przez karol_sc

I tu właśnie pada słowo klucz czyli "podoba". Kupujecie bo Wam sìę podoba. Mnie też się podoba lexus a jeżdżę oplem. Ja rozumie, że wychodzi Wam 500tyś. za dom ale potem nie lamentujcie, że liczyliście 300tyś. a wyszlo 500tyś. Ja właśnie wybudowałem "opla" a Wy "lexusa" :-)

p.s. kuchnie faktycznie też mam lakierowaną a blaty okleiną :-)

Liczyliśmy 450 tys i tyle wychodzi. Nie ma żadnego lamentu, są realne ceny.

Nie uwierzę ,że w tych 85 tys masz również dachówkę ceramiczną (w tym okna dachowe) , porządne okna i drzwi.

Oczywiście, że mam.

Dachówka Creaton Goeteborg, 3 okna dachowe fakro, porządne okna Pagen bluevolution 3 szybowe z 3 uszczelkami i klamki secustick, porządne drzwi Mikea passive z ciepłą ościeżnicą oraz z progiem z przekładką.

Jakbyś przeczytał cały wątek od początku to znajdziesz mój kosztorys szczegółowy.

Musisz uwierzyć :-)

Okna dachowe Fakro , z pakietem u5 z ciepłym kołnierzem i akcesoriami do montażu to koszt Ca 2 tys za sztuke.

To tylko forum a nie zawody, ale ciężko uwierzyć w 85 tys na komplet materiałów. Każdy kto budował wie ile poszło stali i betonu na budowę. Ile kosztuje drewno na więźbę. Mieliśmy wyceny okien i to nie w jednej firmie. I jakoś nie widać żeby ktoś powtórzył Twój wyczyn ;)

Realnie materiały na dom nawet 100 m przekroczą sporo 100 tys zl