stingeros 28.02.2019 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Okna dachowe Fakro , z pakietem u5 z ciepłym kołnierzem i akcesoriami do montażu to koszt Ca 2 tys za sztuke. To tylko forum a nie zawody, ale ciężko uwierzyć w 85 tys na komplet materiałów. Każdy kto budował wie ile poszło stali i betonu na budowę. Ile kosztuje drewno na więźbę. Mieliśmy wyceny okien i to nie w jednej firmie. I jakoś nie widać żeby ktoś powtórzył Twój wyczyn Realnie materiały na dom nawet 100 m przekroczą sporo 100 tys zl 85tyś. w tym ok. 10tyś robocizna. Reszta praca własna. Wiem, że Wam ciężko uwierzyć ale tak miało wyjść i tak wyszło. Okien dachowych akurat nie mam najlepszych chyba u3. Jeśli chodzi o wyceny okien to też mialem kosztorysy z oknoplastu, drutexu i z pagena. Wybralem pagena bo mieli fajną promocję zimową a jakość wszędzie byla taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domwmiodokwiqtach 28.02.2019 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Czy możesz więc zrobić rozpiskę cenowa, materiałowa ilościowa ? I pokaz mniej więcej projekt ? Może znajdą się naśladowcy ?W tych 85 tys nie spodziewałem się nawet 1 zł robocizny.Ps pisze to jako osoba która nawet nie planowała oszczędzać przy budowie, więc nie zależy mi na wyścigu kto taniej.PS2 bez złośliwości ale pakiet u3 ma dwie szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 28.02.2019 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Czy możesz więc zrobić rozpiskę cenowa, materiałowa ilościowa ? I pokaz mniej więcej projekt ? Może znajdą się naśladowcy ? W tych 85 tys nie spodziewałem się nawet 1 zł robocizny. Ps pisze to jako osoba która nawet nie planowała oszczędzać przy budowie, więc nie zależy mi na wyścigu kto taniej. PS2 bez złośliwości ale pakiet u3 ma dwie szyby Na drugiej stronie tego wątku masz załącznik ze szczegółowym kosztorysem. Wiele osób już go analizowało. Nigdzie nie pisałem, że mam wypasione fakro. Pisałem, że zwykłe okna mam bardzo dobre 3 szybowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domwmiodokwiqtach 28.02.2019 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Przejrzałem. Zaskakujące ceny W regionie Szczecina nie do powtórzenia, nawet jakby kupować zawsze tylko najtańsze produkty.W takich tematach czytający powinni sobie zadać pytanie czy jest sens budować samemu i z byle czego , byle najtaniej. Czy jednak zależy im na jakości i trwałości. A to że ktoś dał radę jakiś czas temu nie znaczy że powtorzycie taki wynik. Ps do kosztów budowy samorobow powinno się doliczać takie koszty jak dojazdy na budowę, koszt eksploatacji auta, i dodatkowe wydatki związane z prowadzeniem budowy samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 28.02.2019 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Przejrzałem. Zaskakujące ceny W regionie Szczecina nie do powtórzenia, nawet jakby kupować zawsze tylko najtańsze produkty. W takich tematach czytający powinni sobie zadać pytanie czy jest sens budować samemu i z byle czego , byle najtaniej. Czy jednak zależy im na jakości i trwałości. A to że ktoś dał radę jakiś czas temu nie znaczy że powtorzycie taki wynik. Ps do kosztów budowy samorobow powinno się doliczać takie koszty jak dojazdy na budowę, koszt eksploatacji auta, i dodatkowe wydatki związane z prowadzeniem budowy samemu. Ok pewnie wydałem z 5tys na benzynę. Z twojej wypowiedzi wnioskuje, że przeczytałeś kosztorys i stwierdzasz, że mam dom z byle czego byle taniej. Może znajdzie się parę rzeczy, które faktycznie kupiłem "byle co" jak np. bateria za 45zł do umywalki w WC na piętrze (niektórzy sądzą, że woda gorzej leci niż z takiej za 400zł hehe) ale były to rzeczy kompletnie nie istotne w komforcie i użytkowaniu więc po co przepłacać. Lepiej dać na coś innego więcej A co mam takiego "byle co taniego" tylko z istotnych rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domwmiodokwiqtach 28.02.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 (edytowane) Z mojej wypowiedzi wynika że chęć powtórzenia tak taniej budowy wymaga rezygnacji z jakości. Wybudowałes jak chciałeś i co chciałeś, Ty w tym mieszkasz nie ja. Moje wypowiedzi w tym temacie mają raczej na celu uświadomić tych co dopiero marzą o domu że budowa kosztuje i to sporo więcej niż się wydaje. I nie tylko o materiałach mowwBo nawet robiąc samemu tracisz wolny czas, urlop, czas dla rodziny, zdrowie. Edytowane 28 Lutego 2019 przez Domwmiodokwiqtach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 28.02.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Z mojej wypowiedzi wynika że chęć powtórzenia tak taniej budowy wymaga rezygnacji z jakości. Wybudowałem jak chciałeś i co chciałeś, Ty w tym mieszkasz nie ja. Moje wypowiedzi w tym temacie mają raczej na celu uświadomić tych co dopiero marzą o domu że budowa kosztuje i to sporo więcej niż się wydaje. I nie tylko o materiałach moww Bo nawet robiąc samemu tracisz wolny czas, urlop, czas dla rodziny, zdrowie. To fakt z 3 lata wycięte z życiorysu. Budowa w latach 2017-2019. Papiery 2016. I drugi fakt jakby ktoś chciał zacząć mój dom i moją metodą i skończyć w 2021 to musiałby faktycznie co najmniej 300tysi mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 28.02.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Na drugiej stronie tego wątku masz załącznik ze szczegółowym kosztorysem. Wiele osób już go analizowało. Nigdzie nie pisałem, że mam wypasione fakro. Pisałem, że zwykłe okna mam bardzo dobre 3 szybowe. Oglądam twój kosztorys tak na szybko: - jaki masz tynk na zewnątrz bo nie mogę znaleźć takiej pozycji - te okna to pewnie jakiś najtańszy cały biały model? Ciepły montaż? - do nowego domu wstawiłeś grzejniki? - dom bez garażu? Jak możesz to wrzuć rzuty parteru piętra oraz parę fotek z zewnątrz i ze środka. Rozwiejesz wszystkim wątpliwości, że pokonałeś system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 28.02.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Oglądam twój kosztorys tak na szybko: - jaki masz tynk na zewnątrz bo nie mogę znaleźć takiej pozycji - te okna to pewnie jakiś najtańszy cały biały model? Ciepły montaż? - do nowego domu wstawiłeś grzejniki? - dom bez garażu? Jak możesz to wrzuć rzuty parteru piętra oraz parę fotek z zewnątrz i ze środka. Rozwiejesz wszystkim wątpliwości, że pokonałeś system Tynk na wiosne bo rusztowania mam zarezerwowane. Teraz mam 2x zagruntowane atlas cerplast z kwarcem. Tynk jest przewidziany w budżecie. Kolejny raz powtarzam okna 3 szybowe porządne od srodka biale z zewnatrz wenge. Poprostu kupiłem w promocji zimowej. Na wiosne cena była już dwa razy taka. Grzejniki w sypialniach reszta podlogowka. Uklad na mieszaczu. Garażu nie mam tylko zbudowałem taką wiatę dwustanowiskową z pomieszczeniem gospodarczym. Wpiszcie w googlach zobaczycie jak to mniej wiecej wyglada. Jak wejdę dzisiaj na kompa to podam Wam link na jakim projekcie się wzorowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 28.02.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Tynk na wiosne bo rusztowania mam zarezerwowane. Teraz mam 2x zagruntowane atlas cerplast z kwarcem. Tynk jest przewidziany w budżecie. Kolejny raz powtarzam okna 3 szybowe porządne od srodka biale z zewnatrz wenge. Poprostu kupiłem w promocji zimowej. Na wiosne cena była już dwa razy taka. Grzejniki w sypialniach reszta podlogowka. Uklad na mieszaczu. Garażu nie mam tylko zbudowałem taką wiatę dwustanowiskową z pomieszczeniem gospodarczym. Wpiszcie w googlach zobaczycie jak to mniej wiecej wyglada. Jak wejdę dzisiaj na kompa to podam Wam link na jakim projekcie się wzorowaliśmy. A jest w tym arkuszu policzona robocizna, której nie wykonałeś sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 28.02.2019 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Ale sie goscia uczepiliscie. Mam parterowke 170m2 i sso bez papierkow kosztowal 140k (budowala ekipa) 3 lata temu. Teraz zaczynam budowac kolejny dom jestem po wstepnych wycenach i roznica w cenach to srednio 15-20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 28.02.2019 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Tynk na wiosne bo rusztowania mam zarezerwowane. Teraz mam 2x zagruntowane atlas cerplast z kwarcem. Tynk jest przewidziany w budżecie. Kolejny raz powtarzam okna 3 szybowe porządne od srodka biale z zewnatrz wenge. Poprostu kupiłem w promocji zimowej. Na wiosne cena była już dwa razy taka. Grzejniki w sypialniach reszta podlogowka. Uklad na mieszaczu. Garażu nie mam tylko zbudowałem taką wiatę dwustanowiskową z pomieszczeniem gospodarczym. Wpiszcie w googlach zobaczycie jak to mniej wiecej wyglada. Jak wejdę dzisiaj na kompa to podam Wam link na jakim projekcie się wzorowaliśmy. Wynika z tego , że w domu sporo brakuje jeszcze do wykończenia, zapewne ogrodzenie z siatki, brak podjazdu, tarasu, tynku, w środku też paru rzeczy brakuje. 15cm taniego styropianu na ścianach itp. Doliczając te parę rzeczy, plus lepsza wykończeniówka to by wyszło pewnie pod 300 tys. plus koszt robocizny( na każdemu chce się biegać z bloczkami fundamentowymi) i nagle by się okazało że koszt 1m2 to 3500 czyli tyle co u każdego. Wrzuć parę fotek - chyba nie ma się czego wstydzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 28.02.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Ale sie goscia uczepiliscie. Mam parterowke 170m2 i sso bez papierkow kosztowal 140k (budowala ekipa) 3 lata temu. Teraz zaczynam budowac kolejny dom jestem po wstepnych wycenach i roznica w cenach to srednio 15-20% Nikt się go nie uczepił. Sam napisał że to system gospodarczy czyli pomoc wszystkich z rodziny i znajomych. Mało kto teraz tak może. No to Twoja parterówka na szybko: deweloperski 340k, do zamieszkania 510k a pewnie więcej, Gdzie reszta? Niestety budowa kosztuje nie ma co się oszukiwać. Na 130m2 potrzeba teraz min 500k z jakimś skromnym ogarnięciem terenu (bez działki). To że ktoś wybudował się "tanio" to nie znaczy, że tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 28.02.2019 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Stingeros szkoda pisac. I tak nie uwierza. Wazne ze wybudowales i to sam lub z mala pomoca rodziny/znajomych. Wiekszosc tu na forum buduje firmami jedynie co to szuka tanszych wykonawcow/ materialow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 28.02.2019 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 (edytowane) Stingeros szkoda pisac. I tak nie uwierza. Wazne ze wybudowales i to sam lub z mala pomoca rodziny/znajomych. Wiekszosc tu na forum buduje firmami jedynie co to szuka tanszych wykonawcow/ materialow. tutaj nie chodzi o wiarę. Nie sam, ale z pomocą rodziny i znajomych. I to dużą pomocą. Nie, że się czepiam czy jakoś złośliwie, ale 1 szt. tarczy segmentowej za 35 zł u samoroba to zdecydowanie za mało. Ja na same tarcze do płytek wydałem ze 400 zł. Aha tak na szybko za dachówkę Creaton z akcesoriami tylko 5,5 tyś? Jakaś mego promocja musiała być. Miałeś "bokówki" do tego? Edytowane 28 Lutego 2019 przez kubek86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 28.02.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 A ja gratuluję. Gdyby robił firmami wyszłoby 400...Wiele osób tutaj które się budują chcą wszystko mieć naj, naj, jak widać w przypadku Stingeros-a, czasami można coś kupić taniej i też będzie dobrze. Najważniejsze że inwestor zadowolony. Na marginesie trzeba napisać że tak jak kolega sam stwierdził że przy obecnych cenach byłoby to pewnie już z 300.Jednym z wyższych kosztów jest wykończeniówka, i tutaj się najczęściej rozjeżdza budżet.. Można dużo kupić przez internet , no ale szczególnie panie wolą obejrzeć, dotknąc i itp, ( tak jak na ciuchach)...Poza tym w naturze Polaka jest że jak sąsiad ma coś to ja muszę mieć lepsze, droższe itd...Zycie. Jeszcze raz gratuluję budżetu i samozaparcia, uczucie zadowolenia że się udało jest tu największą nagrodą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 28.02.2019 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Ok widzę, że się rozwinęło to jedziemy dalej W całym domku miałem robocizny za ok. 25tyś (nie liczę papierologi). Ogrodzenie w systemie betafence siatka i trochę paneli od strony sąsiada. Brama i furtka metalowa z drewnianymi sztachetami poziomymi. Mam zrobioną drogę dojazdową wraz z miejscami parkingowymi. Miejsca przygotowane pod kostkę. W środku jeszcze jest parę rzeczy do zrobienia ale pisałem, że kosztorys jest na 215tyś a skończę na 235tyś. Kolega, który pisze, że mam tani zwykły styropian wk:mad:mnie nieźle. Dokładnie tym rodzajem styropianu budowanych jest 90% domów i jest to bardzo dobry produkt. Ja dodatkowo miałem pióro wpust. Weź sobie w ramkę opraw ten swój 20cm grafit 032, którym ktoś cie omamił. Jakbyś trochę znał się na właściwościach to wiedziałbyś, że grafit zawarty w styropianie wytrąca się bardzo szybko na elewacji i praktycznie trzeba momentalnie przykrywać klejem. Inaczej jego właściwości maleją do styro białego. A cholera wie jak był przechowywany na składzie.A druga sprawa 20cm to jest już masakra. Byle by się współczynnik całego domu zgadzał hehe. Wiesz, że w naszych warunkach klimatycznych punkt przemarzania przegrody i wytrącania się punktu rosy w styropianie to ok 12-13cm. To oznacza czy dajemy 15cm, 20cm, czy ktoś może sobie dać 50cm na ścianę to nie ma znaczenia. Po prostu jakbyś nie ogrzewał to mróz -20 przemarznie tylko do ok12-13cm i dalej nie idzie. Ale ludzie dają bo "lepiej". Jeszcze raz napiszę robiłem Ja i mój tata. Żadnych znajomych i sąsiadów. Jedną tarczę zużyłem. Pociąłem trochę bloczków i przycinałem nadproża. Nic innego segmentem nie robiłem. Do płytek ojciec ma taką maszynę z chłodzeniem wodnym. Dachówka Creaton była ze wszystkim ( Całe, połówki, boczki, czołówki, kalenica, spinki, grzebienie, wróblówki itp itd ) Mam FV bo muszę trzymać gdyż jest 30 lat gwary Tylko nie piszcie mi, że inne firmy maja 50 albo 100lat gwary i są lepsze bo zaraz padnę Podaje link do projektu, który jest naprawdę bardzo zbliżony do mojego https://z500.pl/projekt/34/Z34,projekt-domu-na-mala-dzialke-tani-w-budowie-ekonomiczny-w-uzytkowaniu/dane-ogolne.html p.s. zwróćcie uwagę na kosztorys 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domwmiodokwiqtach 01.03.2019 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Wybudowałes tanio. Ok wierzę. Fajnie, masz dom tańszy od większości na tym forum. Ale nie wmawiaj innym że bez utraty jakości. Choćby ten styropian , dałeś go mniej i słabszy niż większość dzisiaj stosuje. Kupiłeś kolego "Dacie" a próbujesz innym wmówić że wyrwałeś okazyjnie Mercedes'aNikt Ciebie nie atakuje na złość. Podziwiam zaparcie , pracę i wynik finansowy. Ale finansowy, bo to co wybudowałes choć dla Ciebie spełnienie marzeń ( a moze nie) , to nijak ma się dzisiejszych standardów nowoczesnych , komfortowych domów energooszczędnych. Może dla Ciebie to bzdura i liczył się cel jako cel sam w sobie, ale znowu nawiązując do motoryzacji o Dacii nikt nie marzy i plakatów nad łóżkiem nie wiesza. Najważniejsze w tym wszystkim jest to że każdy ma wybór i może budować jak chce ( no prawie bo są jeszcze warunki techniczne do spełnienia) i można też wybrać Twoja ścieżkę. Nikt nie ma patentu na rację. Edytowane 1 Marca 2019 przez Domwmiodokwiqtach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 01.03.2019 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Bez przesady, może nie zbudował Mercedesa ala takiego Opla pewnie ma. Wiekszość może pomarzyć. Oczywiście kolega pisze troche bzdur np To oznacza czy dajemy 15cm, 20cm, czy ktoś może sobie dać 50cm na ścianę to nie ma znaczenia Troche sie usmiałem... ale nie o to chodzi. Wiadomo że ten kosztorys jest już nieaktualny bo dzisiaj to samo kosztowałoby z 300tyś, no i ta robocizna ok 25tyś... 95% ludzi wyda na robocizne podobnego domu ponad 100tys i więcej. Kto sam stawia mury i pokrywa dachem? Taki budyneczek obecnie to 400tyś w srednio drogim regionie, oczywiście bez otoczenia domu, utwardzenia drogi itp itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 01.03.2019 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 W 2016 to były bardzo dobre standardy. Dzisiaj też bez problemu do spełnienia.Nie ma też co szaleć z super trendami.U mnie pompa ciepła wg projektu zwracałaby się 22 lata. Podziękowałem. Nie wierzcie też tak w ciemno w te super hiper parametry materiałów bo większość nigdy Wam się nie zwróci a zainwestować trzeba. U mnie pewnie jakbym zastosował grafitowy styro to zamiast płacić 3000 rocznie za gaz wyszłoby 2995 hehe.Ogólnie w tym wątku chodzi mi o to, że założyłem sobie taki budżet i taki mniej więcej wyszedł a reszta pisze, że zakładała 300tyś a wyszło 500tyś no to sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts