kaszpir007 01.03.2019 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 W 2016 to były bardzo dobre standardy. Dzisiaj też bez problemu do spełnienia. Nie ma też co szaleć z super trendami. U mnie pompa ciepła wg projektu zwracałaby się 22 lata. Podziękowałem. Nie wierzcie też tak w ciemno w te super hiper parametry materiałów bo większość nigdy Wam się nie zwróci a zainwestować trzeba. U mnie pewnie jakbym zastosował grafitowy styro to zamiast płacić 3000 rocznie za gaz wyszłoby 2995 hehe. Ogólnie w tym wątku chodzi mi o to, że założyłem sobie taki budżet i taki mniej więcej wyszedł a reszta pisze, że zakładała 300tyś a wyszło 500tyś no to sorry. W 2016 rozpoczyłem budowę domu. Wprowadziałem się w 2017. U mnie projekt gotowy i było w standardzie 22cm ocieplenia i tyle mam. Mam za to grafit , bo styropian biały o najlepszych parametrach był tylko trochę tańszy od grafiu 0,033. Oczywiście przy graficie potrzebny trochę lepszy klej i odpowiedni montaż i zabezpiecznie ... Dom też miał być ciepły i taki jest (ściany 22cm , płyta fundamnetowa i 25cm styro , strop 40cm celuoza) , miał miec duże przeszklania (34m2) , okna miały być możliwie najlepiej zamontowane (ciepłe parapety , poszerzenie , ciepły szczelny montaz). Co do pompy to u mnie w 100% podłogówka. Gazu nie ma. Pompa 9KW łącznie ze zbiorbnikiem 300L , osprzetem i montażem poniżej 20tys. Komin mam tylko jeden dla kominka , a tak w domu WM. Ty płacisz 3000zł za gaz rocznie a ja 900zł za ogrzewanie pompą ciepła (CO+CWU). Domy budowane w tym samym czasie a całkowicie inne .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 01.03.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 W 2016 rozpoczyłem budowę domu. Wprowadziałem się w 2017. U mnie projekt gotowy i było w standardzie 22cm ocieplenia i tyle mam. Mam za to grafit , bo styropian biały o najlepszych parametrach był tylko trochę tańszy od grafiu 0,033. Oczywiście przy graficie potrzebny trochę lepszy klej i odpowiedni montaż i zabezpiecznie ... Dom też miał być ciepły i taki jest (ściany 22cm , płyta fundamnetowa i 25cm styro , strop 40cm celuoza) , miał miec duże przeszklania (34m2) , okna miały być możliwie najlepiej zamontowane (ciepłe parapety , poszerzenie , ciepły szczelny montaz). Co do pompy to u mnie w 100% podłogówka. Gazu nie ma. Pompa 9KW łącznie ze zbiorbnikiem 300L , osprzetem i montażem poniżej 20tys. Komin mam tylko jeden dla kominka , a tak w domu WM. Ty płacisz 3000zł za gaz rocznie a ja 900zł za ogrzewanie pompą ciepła (CO+CWU). Domy budowane w tym samym czasie a całkowicie inne .. Pewnie za dom dales z pół bańki. Za prąd placisz na pewno dużo więcej ja płacę ok 100zl miesięcznie. Masz indukcje. Pewnie jakbyś dał izolację w domu taką jak ja to płaciłbyś 1000zł za pompę hehe. Ja poszedłem trochę inną drogą. Wolę płacić trochę więcej miesięcznie ale nie musiałem wydawać 300tyś więcej za dom bo nie mam tych pięniędzy a przy kredytach to każdy cwaniakuje i buduje ponad stan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domwmiodokwiqtach 01.03.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 tylko dom budowany na siłę w tak niskim budżetem jest przestarzaly w momencie oddania do użytku. Dom to nie inwestycja co się zwróci, kazda kasa wydana jest utopiona po za tą wydaną na działkę w dobrej lokalizacji a i to nigdy nie jest pewne. Dla mnie dom to miejsce do życia, ostoja. Tam spędzam wolny czas, tam się chowana moje dzieciaki. Ma być wygodny i odpowiednio duży dla mojej rodziny. Nie wiem czy analizując podobne tematy jest sens za wszelką cenę zmniejszać metraż i rezygnować z komfortu tylko dla ceny. Ps 3 tys za gaz rocznie za tak mały dom to porażka. Ps 2 zobacz z jakich materiałów budują teraz developerzy w Szczecinie i co jest już w standardzie budynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 01.03.2019 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 tylko dom budowany na siłę w tak niskim budżetem jest przestarzaly w momencie oddania do użytku. Dom to nie inwestycja co się zwróci, kazda kasa wydana jest utopiona po za tą wydaną na działkę w dobrej lokalizacji a i to nigdy nie jest pewne. Dla mnie dom to miejsce do życia, ostoja. Tam spędzam wolny czas, tam się chowana moje dzieciaki. Ma być wygodny i odpowiednio duży dla mojej rodziny. Nie wiem czy analizując podobne tematy jest sens za wszelką cenę zmniejszać metraż i rezygnować z komfortu tylko dla ceny. Ps 3 tys za gaz rocznie za tak mały dom to porażka. Ps 2 zobacz z jakich materiałów budują teraz developerzy w Szczecinie i co jest już w standardzie budynków Myślę, że dom 100m2 jest bardzo komfortowy dla rodziny 2+2. Myślisz, że mieszkanie 100m2 w dużym mieście nie jest komfortowe dla rodziny 2+2? Bo wydaje mi się, że taki metraż to marzenie nie jednego. Myślisz, że 3tyś za gaz w tym ogrzewanie, ciepla woda i gotowanie to dużo? Tylko pompa ciepła wychodzi taniej ale prąd jest droższy . Wy oczywiście macie pewnie to wszystko free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domwmiodokwiqtach 01.03.2019 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Ja ogrzewam gazem nieco ponad 170m2 , plus cwu dla 4 osób , i roczne rachunki za gaz Ca 1800 zł. Gotuję na prądzie, ale tu za rachunki odpowiada instalacja fotowoltaniki . Dużo wydajesz na ogrzewanie, może warto zastanowić się dlaczego ? Ja nie decyduje za innych o ich metrażu. Dla jednego będzie do 60 m a inny potrzebuje 360. Nie oto chodzi. Raczej zwracam uwagę na to że patrząc tylko na budżet powstanie dom, ale nie taki co byśmy chcieli. Jakbym ja parł tylko na budżet miałbym dom którego bym nie lubił. A tak cenię sobie komfort klimatyzacji w upały, rolety przeciwsłoneczne w lecie, rekuperację i świeże powietrze przez cały rok, automatyke bram, podgląd terenu i domu na kamerach, nawadnianie ogrodu itd dla Ciebie to fanaberia, dla mnie coś co daje poczucie komfortu a koszt budowy ponosi się raz , mieszka się w tym często całe życie. Nie ma nic złego w domu za 200000 i tym za 1000000 , tylko mają różnych odbiorców. Dziwi mnie tylko na tym forum częsta pochwała dla ceny kosztem bylejakości i niskich standardów a pogarda dla tych co wydali więcej, nawet jeżeli trochę przepłacili za coś znacznie lepszego. Ale chyba taka już polska mentalność. Edytowane 1 Marca 2019 przez Domwmiodokwiqtach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_sc 01.03.2019 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) tylko dom budowany na siłę w tak niskim budżetem jest przestarzaly w momencie oddania do użytku. Dom to nie inwestycja co się zwróci, kazda kasa wydana jest utopiona po za tą wydaną na działkę w dobrej lokalizacji a i to nigdy nie jest pewne. Dla mnie dom to miejsce do życia, ostoja. Tam spędzam wolny czas, tam się chowana moje dzieciaki. Ma być wygodny i odpowiednio duży dla mojej rodziny. Nie wiem czy analizując podobne tematy jest sens za wszelką cenę zmniejszać metraż i rezygnować z komfortu tylko dla ceny. Ps 3 tys za gaz rocznie za tak mały dom to porażka. Ps 2 zobacz z jakich materiałów budują teraz developerzy w Szczecinie i co jest już w standardzie budynków Kolega trafił w samo sedno, zresztą w poście o jakości też. Każdy zastanawiając się na budową domu, powinien zadać sobie pytanie czego oczekuje po wybudowaniu. Może się potem okazać że mieszkając w bloku, mieszał w lepszych jakościowo materiałach i budując dom nie sądzę żeby ktoś chciał ten stan zmieniać. Z reguły dążymy do polepszania sobie standardu życia…. Na tańszych materiałach wykończeniowych, zużycie przy normalnym użytkowaniu będzie widać zdecydowanie szybciej i szybciej będą wymagały wymiany, remontu, a to później też kosztuje, na wybudowaniu życie się nie kończy. Widzę że kwoty za dom padają dość podobne, kolega wybudował taniej ale po kilku postach i po przeczytaniu jego kosztorysu widać dlaczego, oczywiście nie ujmując. Gratuluje bo wiem ile to musiało kosztować pracy, czasu i wysiłku. Tylko jak słusznie ktoś zauważył, nie każdy muruje, robi dachy i ma czas i umiejętności na takie prace. Niestety po za budową są też inne obowiązki… Edytowane 1 Marca 2019 przez karol_sc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 01.03.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Myślę, że dom 100m2 jest bardzo komfortowy dla rodziny 2+2. Myślisz, że mieszkanie 100m2 w dużym mieście nie jest komfortowe dla rodziny 2+2? Bo wydaje mi się, że taki metraż to marzenie nie jednego. Myślisz, że 3tyś za gaz w tym ogrzewanie, ciepla woda i gotowanie to dużo? Tylko pompa ciepła wychodzi taniej ale prąd jest droższy . Wy oczywiście macie pewnie to wszystko free. Też mam 100 metrowy dom i gazu przy 2 osobach spaliłem za 1200zł bez palenia w kominku. Więc jednak inwestycja w ocieplenie ma sens. Gaz do grzania posiłków tez nie ma sensu, wychodzi drożej niż indukcją. Widać jesteś człowiekiem który zawsze wie najlepiej - dyskusja z tobą jest jałowa. Dalej czekam na fotografie twojej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.03.2019 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) . Wiesz, że w naszych warunkach klimatycznych punkt przemarzania przegrody i wytrącania się punktu rosy w styropianie to ok 12-13cm. To oznacza czy dajemy 15cm, 20cm, czy ktoś może sobie dać 50cm na ścianę to nie ma znaczenia. Po prostu jakbyś nie ogrzewał to mróz -20 przemarznie tylko do ok12-13cm i dalej nie idzie. Nobel z fizyki budowli ! Czy nie zastanowilo Ciebie nigdy, dlaczego ktos, posiadajacy dom podobnej wielkosci, ale lepiej ocieplony wydaje rocznie 1200-1500zł na gaz ? (A jesli Cie to zastanawia, to oblicz sobie powierzchnie ścian zewnetrzych, a potem w programie u-wert sprawdz, ile tracisz przez kazdy m2 w sytuacji, kiedy masz 15cm styropianu, a kiedy jest go 20, czy 25cm) Ja moj fom zaprojektowalem w 2012 toku, mial 20cm izolacji od gruntu, 20 na scianach i 40 w stropie. Mieszkam od 2015, gdybym poszedl Twoim tropem, ze powyzej 15cm grubosc izolacji nie ma znaczenia i placiłbym 3000zł rocznie za gaz, to juz bylbym 4800zl w plecy. Edytowane 1 Marca 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.03.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Pewnie za dom dales z pół bańki. Za prąd placisz na pewno dużo więcej ja płacę ok 100zl miesięcznie. Masz indukcje. Pewnie jakbyś dał izolację w domu taką jak ja to płaciłbyś 1000zł za pompę hehe. Ja poszedłem trochę inną drogą. Wolę płacić trochę więcej miesięcznie ale nie musiałem wydawać 300tyś więcej za dom bo nie mam tych pięniędzy a przy kredytach to każdy cwaniakuje i buduje ponad stan. Niestety pudło Dom nie budowałem z kredytu. Co do ceny to prowadziałem kosztorys aż do wprowadzenia się i nie licząc kosztu działki i tego co jest poza domem to wyszło mnie to ponad 280 tys. Do budowy przygotowałem się szybciej , szybciej szukałem wykonawców , podwykonawców , szukałem materiałów , sam robiłem mnóstwo wyliczen i sam zamawiałem towar i miałem nad tym kontrola. Dodatkowo pełna logistyka projektu. Prowadziłem dziennik budowy (jest w podpisie) i widać jak dom wygląda i jak wybudowany. Własny zakres pracy był znikomy , jedynie co to z żoną kładliśmy styropian na podłodze , lekko szlifowaliśmy ściany , gruntowaliśmy , malowaliśmy i położyliśmy panele. Ja później z teściem robiłem "biały montaż". Dodatkowo też sam montowałem WM. Resztę robili wykonawcy i podwykonawcy .. Niska cena wzięla się z tego że zamawiałem sam towar , sam wyliczałem ilośc materiałów , sam negocjowałem warunki i ceny. Wyceny robocizny też miałem bardzo atrakcyjne , często brałem wykonawców i podwykonawców znajomego dewelopera , często były to firmy lokalne. Dodatkowo zastosowałem pewne zmiany w projekcie które obniżyły cenę domu i robocizny Nie chodziło o wybudowanie jak najtaniej, bo można by zastosować inne rozwiązania i materialy i wykończenie co by mocno obniżyło cenę , ale to nie dom na sprzedaż więc czemu miałbym robić po "taniości" ? Tyle że wiem że obecnie już za tą cenę bym nie wybudował bo ceny usług się mocno zmieniły , ceny materiałów także i teraz nie ma szansy na "negocjacje" i na "wymagania" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 01.03.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Jeszcze nie wydaje na ogrzewanie tyle bo to są założenia projektu 3000zł rocznie (C.O. + CWU + gotowanie) ale może będzie lepiej. Piec mam włączony dopiero 2 miechy w tym miesiąc wygrzewania wylewki czyli 24/h. Domwmiodokwiqtach jesteś mistrzem jeżeli 170m2 dom ogrzejesz za 1800 z CWU. Czytając to forum wyniki są zgoła odmienne. Nawet kolega axel83 wydał 1200zł bez cwu czyli w sumie podobnie do ciebie bo ty bez cwu też byś wydał ok 1200....tylko axel83 ma 70m2 mniej! Kaszpir007 wchodziłem na twój monitoring pompy. Za styczeń i luty zużyłeś 940kwh co przy średniej cenie za 1kwh 0.55gr daje 517zł za 2 miesiące. I ty mi powiesz, że dajesz 900zł rocznie?? Wybudowałeś mniej więcej w tym samym czasie za 280tyś a miałeś dużo więcej roboty zleconej, lepsze ,materiały itp itd to tez chyba jest rewelacyjna kwota i tobie jakoś wszyscy uwierzyli w ten wynik? Bo mnie nikt nie wierzy a wygląda na to, że to ty masz lepszy stosunek cena/jakość. Nie ma co się emocjonować bo wchodzimy na grząskie tematy czyli rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.03.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Jeszcze nie wydaje na ogrzewanie tyle bo to są założenia projektu 3000zł rocznie (C.O. + CWU + gotowanie) ale może będzie lepiej. Piec mam włączony dopiero 2 miechy w tym miesiąc wygrzewania wylewki czyli 24/h. Domwmiodokwiqtach jesteś mistrzem jeżeli 170m2 dom ogrzejesz za 1800 z CWU. Czytając to forum wyniki są zgoła odmienne. Nawet kolega axel83 wydał 1200zł bez cwu czyli w sumie podobnie do ciebie bo ty bez cwu też byś wydał ok 1200....tylko axel83 ma 70m2 mniej! Kaszpir007 wchodziłem na twój monitoring pompy. Za styczeń i luty zużyłeś 940kwh co przy średniej cenie za 1kwh 0.55gr daje 517zł za 2 miesiące. I ty mi powiesz, że dajesz 900zł rocznie?? Wybudowałeś mniej więcej w tym samym czasie za 280tyś a miałeś dużo więcej roboty zleconej, lepsze ,materiały itp itd to tez chyba jest rewelacyjna kwota i tobie jakoś wszyscy uwierzyli w ten wynik? Bo mnie nikt nie wierzy a wygląda na to, że to ty masz lepszy stosunek cena/jakość. Nie ma co się emocjonować bo wchodzimy na grząskie tematy czyli rachunki Staram się grzać głównie w II taryfie czyli w cenie około 0,32 zł 940 x 0,32 = 300zł. Zużycie na CO +CWU od końca sierpnia 2017 do końca sierpnia 2018 - 2678 kWh , niemalże wszystko w II taryfie. Koszt około 900zł. Mam własny podlicznik dla pompy. Mam płytę fundamentową i ściany z materiałów o wysokiej akumulacji ciepła (silikat). W dzienniku podawałem zużycie prądu , ale teraz dałem sobie spokój bo obecnie podlicznik jest podpięty do monitoringu i wszystko się samo zlicza. Szczerze mówiąc pierwszy raz podałem kwotę. Nigdy nie podawałem bo nie widziałem sensu bo nie chciałem się licytować. Pamiętaj że cena nie obejmuje ceny działki ani tego co na działce i jej zagospodarowanie ani ogrodzenia i itd . Edytowane 1 Marca 2019 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.03.2019 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 . Nawet kolega axel83 wydał 1200zł bez cwu czyli w sumie podobnie do ciebie bo ty bez cwu też byś wydał ok 1200....tylko axel83 ma 70m2 mniej! Gdzie masz napisane, że bez CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 01.03.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Gdzie masz napisane, że bez CWU ? Tak myślę bo ma piec jednofunkcyjny i grzeje tylko podłogówkę pompą z pieca. Chyba, że ma zasobnik ale to wtedy nie ma szans miec takich rachunków bo samo podtrzymanie temp w zasobniku bierze w miesiącu nie raz więcej gazu niż sama podłogówka on/off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 01.03.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Tak myślę bo ma piec jednofunkcyjny i grzeje tylko podłogówkę pompą z pieca. Chyba, że ma zasobnik ale to wtedy nie ma szans miec takich rachunków bo samo podtrzymanie temp w zasobniku bierze w miesiącu nie raz więcej gazu niż sama podłogówka on/off. Nie wiem skąd bierzesz takie teorie. Sam mam kocioł gazowy z zasobnikiem CWU 150 l i w miesiącach letnich zużycie gazu na CWU wynosiło ok 14m3 za miesiąc. Rachunki na poziomie 45 zł z opłatami stałymi. Zobacz sobie wątek zużycie gazu i zobacz jakie są wyniki zużycia gazu przy dobrze zaizolowanych domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.03.2019 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Tak myślę bo ma piec jednofunkcyjny i grzeje tylko podłogówkę pompą z pieca. Chyba, że ma zasobnik ale to wtedy nie ma szans miec takich rachunków bo samo podtrzymanie temp w zasobniku bierze w miesiącu nie raz więcej gazu niż sama podłogówka on/off. Skąd Ty bierzesz te swoje teorie ? Czy Ty w ogole orientujesz się, jaką stratę dobową ma zasobnik 120l ?? Przy czym "stratą" jest tylko w sezonie letnim. Szkoda, ze tak malo czytaleś i rozmawialeś na Forum w trakcie budowy... Edytowane 1 Marca 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 01.03.2019 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Nie miałem czasu, musiałem budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 01.03.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 no i widzisz okazuje się, że masz dom źle wybudowany, najgorsze wykończenia, niezgodne z przepisami budowlanymi i ogólnie zamiast chałupy postawiłeś karton. I to wszystko można usłyszeć od osób, które nawet nie widziały twojego domu tylko wnie mogą przeboleć że taniej od nich wybudowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingeros 01.03.2019 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 no i widzisz okazuje się, że masz dom źle wybudowany, najgorsze wykończenia, niezgodne z przepisami budowlanymi i ogólnie zamiast chałupy postawiłeś karton. I to wszystko można usłyszeć od osób, które nawet nie widziały twojego domu tylko wnie mogą przeboleć że taniej od nich wybudowałeś. To wymyśliłeś. Weź lepiej nic nie pisz jak nie wnosisz do tematu. I nie obrażaj mnie, że mam wszystko beznadziejne. Mam dużo lepiej i taniej niż większość z Was. Niektórzy mogą tylko pomarzyć. A w kartonie to Ty mieszkasz mądralo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.03.2019 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Nie miałem czasu, musiałem budować To trzeba się hyło zarejestrować w 2015 roku, albo wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.03.2019 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) To wymyśliłeś. Weź lepiej nic nie pisz jak nie wnosisz do tematu. I nie obrażaj mnie, że mam wszystko beznadziejne. Mam dużo lepiej i taniej niż większość z Was. Niektórzy mogą tylko pomarzyć. A w kartonie to Ty mieszkasz mądralo. Widzę, ze ironii nie kumasz... Moze jeszcze raz przeczytaj post Slydera no i widzisz okazuje się, że masz dom źle wybudowany, najgorsze wykończenia, niezgodne z przepisami budowlanymi i ogólnie zamiast chałupy postawiłeś karton. I to wszystko można usłyszeć od osób, które nawet nie widziały twojego domu tylko wnie mogą przeboleć że taniej od nich wybudowałeś. Mnie to, za ile ktoś wybudował i w jakim standardzie obchodzi tyle, co zeszloroczny śnieg. Nie ja będe tam mieszkał. Tylko jak w 2019r czytam, ze izolacja powyzej 15cm nie ma sensu, bo mroz wiecej, niz "12-13cm nie przechodzi", to mi sie nóż kieszeni otwiera. Bo ktoś może ten pomysł powielic. I potem mamy wysyp dogrzewajacych sie "dla klimatu" kominkiem Edytowane 1 Marca 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts