Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich :D

Do wieszania foteli hamakowych w stropie żelbetowych stosowałem dotychczas stalowy łącznik dwurozporowy z hakiem... Zdarzyły się jednak przypadki, w których hak z prętem gwintowanym się odkręcił podczas użytkowania fotela, bądź też i nawet hak wypadł z tulei, tym samym z otworu! Nie jest to przyjemna sytuacja dla użytkownika... Nigdy, nikomu się nic nie stało, ale wiadomą sprawą jest, że tak być nie może.

Postanowiłem, że będę wymieniał wszystkie stalowe łączniki na kotwy chemiczne i stąd pytanie; czy macie pomysł w jaki sposób wykorzystać obecny otwór by nie musieć wiercić kolejnych? Hak z prętem gwintowanym wykręca się bez problemu, kwestia dotyczy wyjęcia dwóch tulei rozporowych, które znajdują się w otworze i częściowo są rozparte na boki otworu, przez co niezwykle trudno jest je wyjąć... Będę wdzięczny za okazaną pomoc i cenne rady. Osobę, która wskaże najlepszy sposób wynagrodzę kwotą 100 zł ;-) Stalowy łącznik dwurozporowy z hakiem.jpg[/size][/size][/size]

https://forum.murator.pl/topic/245152-jak-wyci%C4%85gn%C4%85%C4%87-stalowe-tuleje-rozporowe-z-otworu-w-suficie/

Najbezpieczniej - po wykręceniu gwintowanego haka wiertarką z wiertłem do metalu rozwiercić tuleje, następnie aplikatorem wcisnąć żywicę kotwy - włożyć pręt gwintowany - odczekać i zakręcić podkładkę z hakiem do podwieszenia hamaka.

Wiertło wymiarem musi być 3mm większe od wykręconego z tulei oryginalnego pręta.

Dziękuję. Sprawdzę i dam znać jak czasowo to idzie, bo generalnie w między czasie postanowiłem, że jeśli będzie to pracochłonne i trudne, to po prostu zrobię drugi otwór kilka centymetrów obok, tam wkleję żywicę, a ten pozostawię tak jak jest. Ale jeśli będzie to szybsza praca niż wiercenie kolejnego otworu, to mega mi pomogłeś :D

Najbezpieczniej - po wykręceniu gwintowanego haka wiertarką z wiertłem do metalu rozwiercić tuleje, następnie aplikatorem wcisnąć żywicę kotwy - włożyć pręt gwintowany - odczekać i zakręcić podkładkę z hakiem do podwieszenia hamaka.

Wiertło wymiarem musi być 3mm większe od wykręconego z tulei oryginalnego pręta.