Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk mozaikowy odpada nie pionowa powierchnia

Recommended Posts

Bardzo proszę o radę jak naprawić tynk mozaikowy który po zimie odpadł

Układ jest tak jak na rysunku:

https://ibb.co/PTZtWJ8

Płyta fundamentowa 'murarzom' wyszła za duża i ocieplenie płyty i ściany które miało się licować ma 'schodek'. Schodek zniwelowałem pianą, na to poszedł klej z siatką, potem grunt i tynk mozaikowy. Miało być na zasadzie 'jakoś to będzie' ale po zimie tynk odpadł, w miejscu gdzie jest piana i poniżej

Nie użyłem specjalnego kleju do obszaru 'cokołowego'. Może kształt tynku nie ma znaczenia tylko podciągający wodę klej. W systemie producenta nie było specjalnego kleju tylko 'uniwersalny'

Czy piana która jest pod zbrojeniem może powodować że tynk odpadł?

Myślałem o tym żeby obłożyć budynek płytami/kamieniem/tynkiem wapiennym/czymś i przykryć nimi 'schodek' tworząc odstający cokół. Da się tak zrobić?

Nie chcę dziurawić elewacji aby mocować płyty albo żeby zamontować obróbki blacharskie, które utworzą okap nad cokołem.

Co zrobić ?

mozaika.jpg

Edytowane przez MhUser

Według mnie specjalny klej itp nie pomoże. Ten narożnik zawsze bedzie wystawał, będzie na nim stała woda, bedzie narażony na uszkodzenia mechaniczne, choćby nadepnięcie, spadający snieg, lod i kapiącą wode z parapetów itp itd.

Miałem podobny problem na odcinku 3mb gdzie ocieplenie fundametu było o 4 cm wieksze niż ściany pomieszczenia gospodarczego i zrobilem tam obróbkę blachą i przysypałem żwirkiem. I chyba tylko to zapobiegnie uszkodzeniu i pozniejszemu dostawaniu sie wody. No ale u ciebie troche za pozno na takie rozwiązanie bo pioniowy górny fragment obróbki powinien być schowany pod ociepleniem. Jak masz to wiecej niż 10cm powyzej gruntu to nie zaslonisz obróbki żwirkiem czy trawnikiem.