MhUser 12.02.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Bardzo proszę o radę jak naprawić tynk mozaikowy który po zimie odpadł Układ jest tak jak na rysunku: https://ibb.co/PTZtWJ8 Płyta fundamentowa 'murarzom' wyszła za duża i ocieplenie płyty i ściany które miało się licować ma 'schodek'. Schodek zniwelowałem pianą, na to poszedł klej z siatką, potem grunt i tynk mozaikowy. Miało być na zasadzie 'jakoś to będzie' ale po zimie tynk odpadł, w miejscu gdzie jest piana i poniżej Nie użyłem specjalnego kleju do obszaru 'cokołowego'. Może kształt tynku nie ma znaczenia tylko podciągający wodę klej. W systemie producenta nie było specjalnego kleju tylko 'uniwersalny' Czy piana która jest pod zbrojeniem może powodować że tynk odpadł? Myślałem o tym żeby obłożyć budynek płytami/kamieniem/tynkiem wapiennym/czymś i przykryć nimi 'schodek' tworząc odstający cokół. Da się tak zrobić? Nie chcę dziurawić elewacji aby mocować płyty albo żeby zamontować obróbki blacharskie, które utworzą okap nad cokołem. Co zrobić ? Edytowane 12 Lutego 2019 przez MhUser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.02.2019 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Sam sobie odpowiedziałeś . 1 - nie pionowe 2 - nie taki klej pod spodem No i co Ci podpowiedzieć . Zrób tak jak trzeba . Przecież już wiesz jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.02.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Piana nie ma znaczenia. Stale obciążenie woda plus ew kapilarne podciąganie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 15.02.2019 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Piana nie ma znaczenia. Stale obciążenie woda plus ew kapilarne podciąganie a gdybym pomalował dysperbitem połączenie styroduru i kleju a potem ponownie położył tynk mozaikowy? w ten sposób klej nie miał by styczności z gruntem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 15.02.2019 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Według mnie specjalny klej itp nie pomoże. Ten narożnik zawsze bedzie wystawał, będzie na nim stała woda, bedzie narażony na uszkodzenia mechaniczne, choćby nadepnięcie, spadający snieg, lod i kapiącą wode z parapetów itp itd. Miałem podobny problem na odcinku 3mb gdzie ocieplenie fundametu było o 4 cm wieksze niż ściany pomieszczenia gospodarczego i zrobilem tam obróbkę blachą i przysypałem żwirkiem. I chyba tylko to zapobiegnie uszkodzeniu i pozniejszemu dostawaniu sie wody. No ale u ciebie troche za pozno na takie rozwiązanie bo pioniowy górny fragment obróbki powinien być schowany pod ociepleniem. Jak masz to wiecej niż 10cm powyzej gruntu to nie zaslonisz obróbki żwirkiem czy trawnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 15.02.2019 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 a gdyby tak zrobić 1cm warstwę czegoś wysoce paroprzepuszczalnego jak tynk wapienny w strefie cokołu żeby osuszać wilgotny klej?zrobienie opaski z kamieni też powinno ochronić klej przed zamakaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 15.02.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Woda ci zwsze wejdzie jesli izolacja nie jest calkowicie ciągła i trwała mechanicznie. A zaden tynk taki nie bedzie na takim narożniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 15.02.2019 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Woda ci zwsze wejdzie jesli izolacja nie jest calkowicie ciągła i trwała mechanicznie. A zaden tynk taki nie bedzie na takim narożniku. a w jaki sposób się tynk trzyma na starych kamienicach gdzie w co drugiej cokół jest szerszy u podstawy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.02.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 a widziales stare kamienice docieplone eps? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 15.02.2019 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 czyli co? zdrapać tynk, skuć warstwę zbrojącą która ma kontakt z ziemią i zrobić od nowa na innym kleju? czy w miejscu połączenia nowej warstwy zbrojącej ze starą tynk będzie pękać? nie będzie się dało tam dać siatki na zakład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts