wlod73 12.02.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Proszę o radę zaawansowanych remontowców. Pacjentem jest mieszkanie w bloku z cegły wybudowanym na przełomie lat 60 i 70 ubiegłego wieku, w którym w ramach prawdopodobnie jakiś prac "badawczych" ściany w pokojach wyłożone są płytami gipsowo-kartonowymi przyklejonymi na placki. Planuję generalny remont całego mieszkania wraz z wymianą wszystkich instalacji. Firma z którą rozmawiam o remoncie proponuje nie zrywać starych płyt, tylko położyć instalację elektryczną i rtv na tych starych płytach, a następnie przykleić do nich nowe płyty na placki. I tu rodzi się moja wątpliwość, zrywać wszystkie stare płyty i zostać prawdopodobnie z gołymi ścianami z cegły, czy też rzeczywiście zrobić to zgodnie z sugestią wykonawcy (skądinąd doświadczonego), który twierdzi, że nie będzie pękać w przyszłości na łączeniach i będzie wszystko w porządku? Sprawa kosztów też nie ma tu drugorzędnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.02.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 A czemu na placki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlod73 12.02.2019 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Generalnie chodzi o koszty, to ma być według wykonawcy najtańsza metoda zrobienia tych ścian. Kładziemy instalacje na wierzchu starych płyt, przyklejamy nowe, spoinowanie i malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.02.2019 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 No ale placki to strata miejsca....... to rozrabianie kleju "zabawa" a jak to jest już opłytowne to nie łatwiej na wkręty? Mniejsze ryzyko pękania bo płyty będą opierały się cała powierzchnią o stare a nie tylko na plackach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlod73 12.02.2019 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Być może wybór placków podyktowany był własnie instalacjami, przy wkrętach instalacje jak sądzę trzeba by było "wciąć" w stare płyty. Generalnie sposób montażu placki czy wkręty do jak dla mnie sprawa mniej ważna, bardziej chodzi mi o to czy zrywać stare płyty do gołej ściany, czy też mogę je spokojnie zostawić i liczyć na to, że po zamontowaniu nowych płyt nie będę miał pęknięć na łączeniach po jakimś czasie i wszystko będzie wyglądać bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.02.2019 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 a to chyba zalezy od stanu obecnego? (czy to prawidłowo wykonane, równe i bez spękań)a co do wkrętów to do czego chcecie je wkręcać jeżeli podłożem jest płyta gk klejona na placko do ściany z cegły?jeżeli stare ściany są ok to ja bym instalację zrobił w warstwie starej płyty i na nią na grzebień (niekoniecznie po całości powierzchni) na klej lub też na pistoletowy klej piankowyno i oczywiście to czy nie będzie spękań zależy przed wszystkim od wykonawcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlod73 13.02.2019 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Generalnie ściany są proste, ale miejsca łączeń są widoczne (pęknięcia na łączeniach płyt od podłogi do sufitu), choć może być to również efekt tego, że przez długi czas (naprawdę długi) nie było malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 27.02.2019 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Szanowny Panie,Jeżeli obecnie zamontowane płyty dobrze się trzymają, to nie ma konieczności ich usuwania. Można je dodatkowo przymocować kołkami o odpowiedniej grubości. Elektryk może wykonać instalację. Przed przystąpieniem do klejenia nowych powierzchnię trzeba zagruntować gruntem ACRYL-PUTZ® GU 40. Płyty gipsowo-kartonowe warto kleić nie na placki, a metodą „na grzebień” – wykorzystując chociażby klej do płyt ACRYL-PUTZ® KG 31. Klej jest wyjątkowo przyczepny do podłoża, łatwy w aplikacji i charakteryzuje się doskonałą elastycznością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlod73 28.02.2019 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Bardzo dziękuję za pomoc. Jestem wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts