Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja nakrokwiowa 35cm i widoczne belki we wnętrzu.

Witos

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar zrobić taki dach żeby od strony wnętrza było widać belki przynajmniej wysokie na 10 cm. Między belkami deski i nad tym izolacja 35 cm wełny.

Mam już pewien pomysł ale nie chcę go teraz zdradzać, Mam nadzieje ze rozwinie się tu jakaś dyskusja i dojdziemy do rozwiązań bardzo optymalnych.

Jak ktoś ma jakieś pomysły to proszę przedstawić. To co do tej pory widziałem w internecie mnie jakoś nie przekonuje ani blachy ani wkręty na metr.

rysunki czy zdjęcia mile widziane :)

Uprzedzę fakty PIR nie biorę pod uwagę ze względu na słabą izolację akustyczną.

Edytowane przez Witos

• 2 weeks później...
... PIR nie biorę pod uwagę ze względu na słabą izolację akustyczną.

Ciekawa teza. Brakuje tylko merytorycznych argumentów. Natomiast wracając do meritum propozycja "gambit565" bardzo dobra. Bez względu na kształt dachu, o którym nic nie napisałeś) grubość można zgubić bez większych problemów. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju

Belki między sobą będą połączone na wręby. A rozpiętości w świetle budynku to 4,20m x 9m. Pokrycie blacha na kliki. gdybym dał do tego ocieplenie z PIR to raczej nic dźwięków nie pochłonie. Można to ustabilizować bardziej. Łączniki ciesielskie od dołu a od góry śruby. Można dodatkowa to skleić w sztywną ramkę dla której oparciem były by grubsze krokwie na spodzie?

Pozdrawiam