Witos 13.02.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 (edytowane) Witam Mam zamiar zrobić taki dach żeby od strony wnętrza było widać belki przynajmniej wysokie na 10 cm. Między belkami deski i nad tym izolacja 35 cm wełny. Mam już pewien pomysł ale nie chcę go teraz zdradzać, Mam nadzieje ze rozwinie się tu jakaś dyskusja i dojdziemy do rozwiązań bardzo optymalnych. Jak ktoś ma jakieś pomysły to proszę przedstawić. To co do tej pory widziałem w internecie mnie jakoś nie przekonuje ani blachy ani wkręty na metr. rysunki czy zdjęcia mile widziane Uprzedzę fakty PIR nie biorę pod uwagę ze względu na słabą izolację akustyczną. Edytowane 13 Lutego 2019 przez Witos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 13.02.2019 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Belka dwuteowa Steico joist 45 na deskowanie miedzy to welna a dalej juz normalnie- membrana/deskowanie papa/kontrlata/lata. Nie zrobisz tego inaczej ani lepiej ani taniej. Ani to pomysl wymyslny ani niespotykany- normalna rzeczy ktora robi sie czesto przy termomodernizacjach dachow skosnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 13.02.2019 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Wszystko fajnie i konstrukcyjnie poprawnie ale wizualnie taki dach wygląda przytłaczająco. Zwłaszcza ze chcę wyciągnąć okap poza. gdybym okap robił równo ze ścianą to niema problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.02.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 ... PIR nie biorę pod uwagę ze względu na słabą izolację akustyczną. Ciekawa teza. Brakuje tylko merytorycznych argumentów. Natomiast wracając do meritum propozycja "gambit565" bardzo dobra. Bez względu na kształt dachu, o którym nic nie napisałeś) grubość można zgubić bez większych problemów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 25.02.2019 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Myślałem o czymś takim żeby nad belkami były takie poprzeczne "płatwie" i one by wystawały od frontu z tym zę byłyby pocieniane poza scianą. I nad tym dopiero druga para krokwi nieco cieńsza i dalej to już klasyka membrana kontrłaty łaty itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.02.2019 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 To są dwie więźby. Ta górna bardzo nie stabilna. Płyta PIR PLUS jest najlepszym rozwiązaniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 27.02.2019 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Panie Andrzeju Belki między sobą będą połączone na wręby. A rozpiętości w świetle budynku to 4,20m x 9m. Pokrycie blacha na kliki. gdybym dał do tego ocieplenie z PIR to raczej nic dźwięków nie pochłonie. Można to ustabilizować bardziej. Łączniki ciesielskie od dołu a od góry śruby. Można dodatkowa to skleić w sztywną ramkę dla której oparciem były by grubsze krokwie na spodzie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.02.2019 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 A kto powiedział, że nie pochłonie. A nawet jak nie pochłonie to odbije. Ja osobiście nie mam takich doświadczeń. Moi klienci nie zgłaszali mi takich uwag czyli wszystko jest OK.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts