Kudlaty1990 13.02.2019 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Cześć, Mieszkanie jest w trakcie budowy i mam możliwość ustalenia z deweloperem gdzie chcę umieścić gniazdka, włączniki itd. Nie jestem zdecydowany jeszcze czy i w jakich pomieszczeniach i jakie sufity podwieszane zrobić. Stąd moje pytanie - jeżeli poproszę elektryków o wyprowadzenie kabli ze ścian, np. w rogach pomieszczeń pod sufitem pod ewentualną instalację lamp w suficie podwieszanym, ale w późniejszym czasie nie zdecyduję się na montaż sufitu podwieszonego, to czy taką wiązkę wystających kabli jest łatwo zamaskować? Ściany mają być pomalowane. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.02.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Dlaczego kabli? - kabla max 5 żyłowego bo po co więcej do żyrandola. Czy da się zamaskować - wszystko się da. Gdy będzie sufit podwieszany ( z tego wnioskuję, że nie na całości obecnego) to będą pasowały oczywiście w rogu pomieszczenia. Jeśli natomiast chcesz podwiesić sufit nad całością to nie ma różnicy dla późniejszych prac montażowych czy będą przewody na środku pomieszczenia(tradycyjnie) czy na jego krawędzi(jak planujesz).Można jedynie współczuć osobie która nabędzie takie mieszkanie po tobie gdy podczas remontu zrezygnuje z sufitu podwieszanego i będzie ją czekał remont(bruzdowanie sufitu i układanie instalacji i tynkowanie sufitów), aby mieć oświetlenie w tradycyjnym miejscu.W takim przypadku otrzymałeś już odpowiedz co cię czeka jeśli zrobisz tak jak planujesz, a rozmyślisz się z opcji "podwieszanego"Wiesz -" wolność Tomku w swoim domku" ale może przemyślisz to co napisałem i podejmiesz właściwą decyzję.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kudlaty1990 14.02.2019 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 (edytowane) Żeby uściślić - planuję wyprowadzić kabel i w centralnym miejscu na suficie (tradycyjnie), i w rogu pomieszczenia na wypadek gdybym zdecydował się na sufit podwieszany (podwieszony nie na całości sufitu oryginalnego, dlatego kable w rogu).To było moje pytanie - czy jak nie zrobię sufitu podwieszanego i nie skorzystam z kabli w rogu pomieszczenia, czy łatwo je ukryję w ścianie.Użyłem słowa kabli, a nie kabla, ponieważ myślę o tym, żeby taką instalację poprowadzić w kilku pomieszczeniach. Edytowane 14 Lutego 2019 przez Kudlaty1990 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.02.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Wyprowadzenie kabla umieść w głębokiej puszce, puszkę osadź poniżej tynku, żeby dało się ją przykryć cienką warstwą tynk. Jak ją zatynkujesz, a zajdzie potrzeba użycia zlokalizujesz ją bez problemu opukując ścianę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.02.2019 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Tak jak kolega wspomniał - puszka, czy duża czy mała spełni swoje zadanie. Pozostawienie przewodu zaizolowanego pod tynkiem prosi się o problemy.Łatwo je zamaskujesz(puszki) głębiej mocując - ważne jest, aby nanieść je na projekt pomieszczeń - nawet jeśli zrobisz to sam będzie wiadomość dla potomnych jeśli tego nie zrobisz to może jakieś oznaczniki kartki papieru ale napisane ołówkiem bo flamaster czy długopis o dziwo szybko znikają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kudlaty1990 14.02.2019 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Fantastycznie, dokładnie to chciałem wiedzieć. Bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.02.2019 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 (edytowane) Nie jestem zdecydowany jeszcze czy i w jakich pomieszczeniach i jakie sufity podwieszane zrobić. Możesz zrobić normalnie. Jeśli będzie tynk. zakryje przewody. Jeśli zdecydujesz się na sufity podwieszane, także nie będzie problemu. Edytowane 16 Lutego 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts