Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Geberit - irytujący dźwięk kapania wody

Recommended Posts

Cześć,

mam spłuczkę podtynkową firmy Geberit, nie kupowałem jej osobiście, więc nie znam dokładnego modelu, ale zawory spustowe i napełniające wyglądają identycznie jak pokazane na zdjęciach:

i-geberit-zawor-napelniajacy-unifil-do-spluczek-podtynkowych-240-700-00-5.jpg

i-geberit-zawor-spustowy-dwudzielony-twico-240-501-00-1.jpg

Spłuczka generalnie działa ok, woda pobierana jest odpowiednio i się nie przelewa.

Niestety po napełnieniu spłuczki wodą, słychać charakterystyczne kapanie kropli wody (z częstotliwością co ok. 3 sekundy). Woda nie przelewa się do odpływu (sedesu), ale na wszelki wypadek przeczyściłem uszczelkę pod zaworem spustowym - nie rozwiązało problemu.

Mam wrażenie, że woda kapie z zaworu napełniającego ale nie jestem w stanie tego sprawdzić, na tafli wody w spłuczce nie pojawiają się krople.

Wiem, że może nietypowe objawy, ale będę wdzięczny za pomoc w rozwikłaniu problemu co jest przyczyną i jak to zdiagnozować i naprawić.

Pozdrawiam

• 2 years później...

To niestety nie kosztuje 50 ale 100 zł - i nie ma potrzeby wymieniać całości.

Kupuje się zestaw naprawczy i wymienia tylko uszkodzone elementy.

https://www.batard.pl/733,kpln-zn-zestaw-naprawczy-zaworu-napelniajacego-spluczki.html za całe 8 zł;)

znzn-zestaw-naprawczy-zaworu-napelniajacego-spluczki.jpg

A tak w 80% jeśli zawór jest nowy wystarczy to rozebrać - oczyścić - bardzo często to resztki pakuł, wiórów z cięcia rurek, czy to metalowych czy plastikowych, jakieś śmieci, papier itp - usunąć zanieczyszczenia całość przetłuścić kroplą oleju jadalnego - poskładać i gotowe na kilkaset wł/wył.

Pozdrawiam

• 1 month później...
Witam, mam taki sam problem. Woda nie wlewa się do misy tylko słychać kąpanie wody w zabudowie podtynkowej. Wystarczy wymienić zawór spustowy? I gdzie ta woda kapie?

Wystarczy go oczyścić - bo się nie domyka, a kapie do zbiornika z wysokości mocowania zaworu po plastikowej obudowie i po kropelce.

Skoro słychać mam ustawiony niski poziom wody w zbiorniku bo woda spadając z większej wysokości do lustra wody.

To nic niepokojącego - niski poziom - po prostu tyle Ci wody wystarcza.

Warto jest co jakiś czas konserwować zawór napełniający - dłużej będzie bezawaryjnie działał.

Pozdrawiam