bbaarrtteekk09 13.02.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Cześć, mam spłuczkę podtynkową firmy Geberit, nie kupowałem jej osobiście, więc nie znam dokładnego modelu, ale zawory spustowe i napełniające wyglądają identycznie jak pokazane na zdjęciach: Spłuczka generalnie działa ok, woda pobierana jest odpowiednio i się nie przelewa. Niestety po napełnieniu spłuczki wodą, słychać charakterystyczne kapanie kropli wody (z częstotliwością co ok. 3 sekundy). Woda nie przelewa się do odpływu (sedesu), ale na wszelki wypadek przeczyściłem uszczelkę pod zaworem spustowym - nie rozwiązało problemu. Mam wrażenie, że woda kapie z zaworu napełniającego ale nie jestem w stanie tego sprawdzić, na tafli wody w spłuczce nie pojawiają się krople. Wiem, że może nietypowe objawy, ale będę wdzięczny za pomoc w rozwikłaniu problemu co jest przyczyną i jak to zdiagnozować i naprawić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mich102 03.06.2021 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Cześć.Mam podobny problem. Czy znalazł ktoś rozwiązanie jak pozbyć się tego kapania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 03.06.2021 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Nowy zawór napełniający za całe 50 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.06.2021 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 To niestety nie kosztuje 50 ale 100 zł - i nie ma potrzeby wymieniać całości. Kupuje się zestaw naprawczy i wymienia tylko uszkodzone elementy. https://www.batard.pl/733,kpln-zn-zestaw-naprawczy-zaworu-napelniajacego-spluczki.html za całe 8 zł A tak w 80% jeśli zawór jest nowy wystarczy to rozebrać - oczyścić - bardzo często to resztki pakuł, wiórów z cięcia rurek, czy to metalowych czy plastikowych, jakieś śmieci, papier itp - usunąć zanieczyszczenia całość przetłuścić kroplą oleju jadalnego - poskładać i gotowe na kilkaset wł/wył. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 03.06.2021 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Zawory napełniające są standardowe.Cena Geberit-u jest oderwana od rzeczywistości.Alca-plast za 30-40 zł rozwiązuje problem Zawór spustowy trzeba dobierać do obudowy, napełniający nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mishells 06.07.2021 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2021 Witam, mam taki sam problem. Woda nie wlewa się do misy tylko słychać kąpanie wody w zabudowie podtynkowej. Wystarczy wymienić zawór spustowy? I gdzie ta woda kapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.07.2021 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Witam, mam taki sam problem. Woda nie wlewa się do misy tylko słychać kąpanie wody w zabudowie podtynkowej. Wystarczy wymienić zawór spustowy? I gdzie ta woda kapie? Wystarczy go oczyścić - bo się nie domyka, a kapie do zbiornika z wysokości mocowania zaworu po plastikowej obudowie i po kropelce. Skoro słychać mam ustawiony niski poziom wody w zbiorniku bo woda spadając z większej wysokości do lustra wody. To nic niepokojącego - niski poziom - po prostu tyle Ci wody wystarcza. Warto jest co jakiś czas konserwować zawór napełniający - dłużej będzie bezawaryjnie działał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts