Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Baterie kuchenne mogą przeciekać i można nie zauważyć.

olo75

Recommended Posts

Witam

Ostatnio kupiłem najtańszą baterię kuchenną z ruchomą wylewką. Po 6 miesiącach przez przypadek zauważyłem że ona przecieka ale przecieka nie od góry na wylewce ale od dołu. Po rozebraniu okazuje się że podstawka zaznaczona czerwoną strzałką na rysunku jest dokręcana a woda przecieka na gwincie tej podstawki. Problem w tym że ten gwint jest widoczny od dołu zlewozmywaka i kiedy zaczyna przeciekać to trudno to zauważyć bo przeciek jest pod zlewozmywakiem. Woda może też spływać po wężykach.

Mam też u siebie starą baterię kuchenną gdzie żeby wyjąć wylewkę nie trzeba jej demontować ze zlewozmywaka bo ona rozbiera się do góry i w momencie kiedy zaczyna przeciekać to ten przeciek widać i woda spływa na zlewozmywak. Z ciekawości oglądałem droższe baterie kuchenne w castoramie i okazuje się że wszystkie są tak zbudowane że podstawka jest dokręcana od dołu i rozbieranie wylewki odbywa się od dołu a nie jak w starych bateriach z mieszaczem że wylewki wyciąga się od góry.

Miał ktoś taki przypadek że przeciek był właśnie od dołu, ewentualnie co zrobić żeby zabezpieczyć się przed ewentualnym wyciekiem z dołu, podstawkę przykręcać na pakułę może na teflonową taśmę?

bateria.jpg

• 2 months później...