Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Planuje wykonać zabudowę kominka z plyt krzemieniowo wapiennych. Czy komora dekompresyjna w przypadku gdy nad nią znajduje się sufit podwieszany tez musi być wykonana z tego materiału? Czy błędem będzie wykonanie jej z czerwonej płyty kartonowo gipsowe bez izolacji ścian?
https://forum.murator.pl/topic/245216-obudowa-kominka-p%C5%82ytami-krzemowymi-a-komora-dekompresyjna/

Płyta z kartonem, papierem bez izolacji blisko heizungu...

To nie błąd, to kryminał.

Wszystko z krzemianu! Komora dekompresyjna też musi być nawet w przypadku podwieszanego sufitu. Samego sufitu z płyt GK juz nie musisz izolować, chyba że nad nim jest strop drewniany - wtedy mus.

Chodziło mi o miejsce zaznaczone na obrazku (foto z neta)

uc?export=view&id=1fO89KLfOxIUW4iIHQC2NBlxihI39dNAL

Sam wkład byłby szczelnie zamknięty płytami krzemianowymi. Rozumiem że zarówno obudowa jak i ściany i w komorze dekompresyjnej powinny być odizolowane?

Sufit komory grzewczej który jest dnem komory dekompresyjnej robisz z krzemianu. Cała bryłę zewnetrzną robisz z krzemianu. Tylnej ściany w komorze dekompresyjnej oraz sufitu w komorze dekompresyjnej izolować nie musisz (robisz tylko stelaz konstrukcyjny aby przykręcić płytę) - zakładając że dom masz murowany a strop niepalny.
Podłoga komory była by oczywiście płyta krzemianowa. Pytanie dotyczy tego czy mogę na niej postawić stelaż i obłożyć go tylko czerwona płyta. To samo pytanie dotyczy boku zabudowy. Czy mogę do boku obudowy z płyt krzemianowych doktęcić stelaż i pojechać normalna zabudową z czerwonej płyty

Możesz, ale profil dokręć od środka zabudowy przed jej zamknięciem, lepiej się trzyma, niż gdy przykrecasz profil do krzemianu od frontu obudowy.

NIe ma przeciwwskazań odnośnie wykonania zabudowy dekompresji z płyt GKF, ale:

1. Siatka z klejem na całość by to połączyć,

2. Urobisz się bardziej, niewiele oszczędzając. Jak dla mnie korzyść zerowa.

To jest oczywista sprawa. Dzięki wielkie za wszystkie rady.
Dziękujemy, że ktoś umiał podziękować! :) To abstrakcja dla większości pytających....