Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie ciężko dostępnych miejsc

macios6

Recommended Posts

Witam ponownie.

Otóż czeka mnie na tygodniach malowanie wszystkich ścian w domu co prawda duże powierzchnie dam sobie radę pomalować wałkiem jednakże martwią mnie mniejsze powierzchnie i ciężko dostępne jak miejsca gdzie jest płyta kartongips a za nią*idą ledy jak tam dotrzeć ( zdjęcia) wałkiem nie dojadę bo za mały prześwit a pędzlem będzie widać mazy.

Jakieś pomysły?

9f5d439d3280c20dmed.jpg

cc83776d203e0c20med.jpg

Witam ponownie.

Otóż czeka mnie na tygodniach malowanie wszystkich ścian w domu co prawda duże powierzchnie dam sobie radę pomalować wałkiem jednakże martwią mnie mniejsze powierzchnie i ciężko dostępne jak miejsca gdzie jest płyta kartongips a za nią*idą ledy jak tam dotrzeć ( zdjęcia) wałkiem nie dojadę bo za mały prześwit a pędzlem będzie widać mazy.

Jakieś pomysły?

Można sposobami bo jest czym tylko wszystko zależy od umiejętności .

Napisałeś że są ledy - więc jeśli da się je np zasłonić kartonem (odpowiednio wyprofilowanym ) to można :)

images.jpg

Jeśli nie to oczywiście pozostają inne rozwiązania - odpowiednie wałki

profesjonalna-dluga-raczka-jumbo-koter-na-maly-walek-malarski.jpg

zestaw-zapasow-do-walka-do-scian-gladkich-dexter,big.jpg

Jak również tzw pady malarskie :)

pad malarski 1.jpg

Ok, dziękuję za odpowiedź wydaje mi się że walek spełni swoje zadanie ( ten z tą długą rączka) jednakże martwi mnie zaś to jak załamania na drugim zdjęciu dojechać w środku bo wałkiem może być problem i zostaną plamy białego na siwym.

Na zewnątrz ok bo da się to zrobić wałkiem odcinającym ale tutaj widzę że będzie problem.

• 3 weeks później...

Witaj macios6, każde narzędzie pozwalające na pomalowanie takich powierzchni będzie dobre. Jeśli miejsca są na tyle mało dostępne, to ślady po pędzlu nie będą aż tak widoczne. Ważne, aby do farb wodnych wybrać miękki pędzel z włókna sztucznego, z dłuższym włosiem, na długiej np. zagiętej rączce. Dostępne są także wałki z małą wąską i krótką rolką i wygiętym uchwytem. Należy dopasować narzędzie do powierzchni jak i używanego produktu. Na rynku jest szereg różnorodnych narzędzi. Można również spróbować metody natryskowej, aczkolwiek należy również zwrócić uwagę na to, aby była możliwość rozprowadzenia produktu tak aby nie powstawały zacieki.

Pozdrawiam Ekspert Dulux

• Like 1

• 1 month później...
Ok, dziękuję za odpowiedź wydaje mi się że walek spełni swoje zadanie ( ten z tą długą rączka) jednakże martwi mnie zaś to jak załamania na drugim zdjęciu dojechać w środku bo wałkiem może być problem i zostaną plamy białego na siwym.

Na zewnątrz ok bo da się to zrobić wałkiem odcinającym ale tutaj widzę że będzie problem.

Jak pomalujesz cienką warstwę pędzlem na kilka razy do ślady ni zostaną