Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmocnienie belki stropowej

Recommended Posts

Dziendobry mam taki problem, mianowicie buduje dom jest to dom parterowy bez poddasza w trakcie budowy ciesla z kierownikiem zasugerował mi zmianę stropu na drewniany co uczyniłem niestety bez żadnych konsultacji z projektantem.I teraz jest problem a chodzi o to że moje belki 22/16 wzmocnione ceownikiem 14/6 rozpiętość na której leżą 620cm na ścianach nosnych okazują się raczej za słabe a głównie chodzi o 1 nad salonem na której opiera się jeden słup klatki dachu. Oczywiście dałem teraz po fakcie do przeprojektowania to lecz architekt zrobi to za miesiąc dopiero i upiera się nad zmianą tej belki na grubsza co jednak jest mało możliwe, czy niema innej opcji dołożenia jeszcze ceownika lub coś w tym stylu żeby obyć sie bez wymiany tej belki?

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kierownik z cieślą zmieniają (zalecają zmianę) a teraz Ty zostajesz z problemem.

Kierownik budowy zalecał zmianę to może to przeprojektować - obliczyć i podpisać się.

Nikt na FM nie odpowie co dokładnie możesz dać bo nie ma żadnych konkretnych informacji o obciążeniach.

Wstępnie możesz założyć , że wzmocnienie można wykonać obustronnie przyłożonymi ceownikami C220 lub większe / mniejsze.(półki na zewnątrz a środniki do belki drewnianej).

Konkretny wymiar ceowników można podać dopiero po obliczeniach.

Ten ceownik 14/6 to jest ceownik o wysokości 14cm i półkach 6cm ?

To jest stanowczo za słaby element na strop rozpiętości 620cm.

Kto to dobrał? Kierownik budowy ??

Tak wymiar taki jak Pan napisał.Ewentualnie mogę to zasugerować żeby dać 2ceowniki większe a pomiędzy mnie ta belkę zostawić i to skręcić razem dobrze rozumie?

Jaki cel przyświecał tej zmianie stropu (jakiego?) na drewniany?

Tak, ceowniki należy skręcić ze sobą a w środku będzie belka drewniana.

Wielkość ceownika ustala się na podstawie obliczeń.

Kierownik budowy może wykonać takie obliczenie jeżeli potrafi i ma uprawnienia.

Jaki cel przyświecał tej zmianie stropu (jakiego?) na drewniany?

Tak, ceowniki należy skręcić ze sobą a w środku będzie belka drewniana.

Wielkość ceownika ustala się na podstawie obliczeń.

Kierownik budowy może wykonać takie obliczenie jeżeli potrafi i ma uprawnienia.

Cel zmiany stropu taki ze oszczędności niby miały być pierwszy dom frycowe trzeba płacić :( a teraz jeszcze projektant zazyczyl sobie 2tys zł za zrobienie i obliczenie tego na nowo. Problem w tym że nie widzę tu teraz możliwości wymiany tego na inną belkę z powodu zabudowy już dachu i raczej możliwości technicznych wrzucenia nowej belki jedynie ewentualne dołożenie ceownika wchodzi w grę ale czy to starczy.

Jak słupki dachu mają się opierać na stropie a nie nad (na) ścianie to nie robi się stropu drewnianego bo ile byś nie wzmacniał to ugięcie pod słupkiem będzie inne niż obok , jak nie teraz to w przyszłości.

Ze względu na wyboczenie nie daje się jednej ceówki , zawsze dwie.

W szkieletówkach jak opiera się słupki to na "podwalinie" obejmującej minimum 3 podparcia....tak powinno być.

Belka drewniana 22x16 na rozpiętości L=6,20m może przenosić obciążenie ok. 2,0 kN/m (200 kG) i będzie mieć ugięcie ok 40mm.

Belka stalowa z dwóch ceowników 2 x C 220 przyłożonych środnikami do takiej belki drewnianej (i skręconych ze sobą) może przenosić ok 10,0 kN/m (1.000 lG) przy ugięciu ok. 32 mm.

Mowa o obciążeniach charakterystycznych.

To tak dla informacji tych co coś zmieniają w projekcie konstrukcji bo im się wydaje że mogą zmieniać.

Belka drewniana 22x16 na rozpiętości L=6,20m może przenosić obciążenie ok. 2,0 kN/m (200 kG) i będzie mieć ugięcie ok 40mm.

Belka stalowa z dwóch ceowników 2 x C 220 przyłożonych środnikami do takiej belki drewnianej (i skręconych ze sobą) może przenosić ok 10,0 kN/m (1.000 lG) przy ugięciu ok. 32 mm.

Mowa o obciążeniach charakterystycznych.

To tak dla informacji tych co coś zmieniają w projekcie konstrukcji bo im się wydaje że mogą zmieniać.

Dziendobry niewiem jak tu podesłać fotki,dziękuję za to obliczenie tylko nie za bardzo dalej wiem z tych liczb co i jak :) zobaczymy co wymyśli konstruktor.Mysli Pan że jeżeli dołoży się jeszcze jeden ceownik wzdloz belki będzie ok?

Ogólnie to jest ten prijekt poniżej.

https://m.projekty.muratordom.pl//projekt_czterolistna-koniczyna-wariant-xiv,3344,0,0.htm

Masz cztery słupy z całkiem poważnym obciążeniem

https://projekty.muratordom.pl/projekt_czterolistna-koniczyna-wariant-xiv,3344,0%2C0.htm

a oryginalny strop to

płyta żelbetowa 18-22 cm.

To sobie ktoś pozwolił na zmianę bez przemyślenia.

Nieładna wtopa.

Co z tym zrobić? Może słup tylko słabo będzie wygladac