Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stelaż WC i bidet różnych producentów w jednej zabudowie/Odpływ liniowy

sailor_ro

Recommended Posts

Dzień dobry,

mam do Was takie pytanie, sąsiadująco ze sobą chcę zamontować stelaż do wc i bidetu, będą one razem zabudowane, zabudowa drewniana.

I teraz planowałem oba stelaże zakupić z firmy Grohe,ale w jednej z hurtowni zastępczo zaproponowano mi stelaż do bidetu z z innej firmy,bodajże

Rafa lub Mexen,jako dużo tańszą alternatyw.Czy ktoś dysponuje wiedzą, czy bez problemu,można to zabudować obok siebie, miski będą na tych samych

wysokościach itd?Moj instalator trochę wychodzi z założenia, że zawsze montował komplet jednej firmy,a inaczej to mogą być kombinacje.

Drugie pytanie w jednym wątku, odpływ liniowy, ktoś na forum wspominał o produktach firmy Balneo, warto się tym zainteresować, czy lepiej iść w coś

bardziej renomowanego(np. w co), czy bardziej popularnego np.Deante?

z góry dzięki

M.

Odpowiem na:

pierwsze pytanie :

Tak instalator ma rację oba stelaże powinny być jednego producenta, tym bardziej , że osprzęt montujesz zapewne również jednego producenta.

Bardzo duże różnice są w tych stelażach, niekiedy na milimetry, ale jednak i może dojść do bardzo "przykrej niespodzianki, mocowanie będzie pasować a odpływ już nie :(. Wiele firm ma pewien zakres regulacji, ale nie zawsze to pomaga. Widziałem już dopasowywanie (szlifierką i spawarką).

na drugie pytanie - Wszystko zależy czego oczekujesz Balneo ma w ofercie odpływu wykonane w całości ze stali szlachetnej - to dobrze świadczy bo jest to trwałe i wytrzymałe a przy tym niedrogie. Natomiast Deante jest droższy ale oferta elementów wykończeniowych jest szersza i bardziej urozmaicona oraz wymienna pomiędzy sobą. Tak więc myślę , że wybór jest czysto teoretyczny - kupuję co bardziej mi odpowiada, jeśli w tańszej ofercie tego nie ma kupuję droższe bo jakościowo to nie ma co zarzucić żadnemu z producentów.

• Like 1