Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim!

Jestem na etapie najważniejszej do tej pory decyzji w moim życiu, kupnie domu :) Zdobyłem numer księgi wieczystej do z trudem wytropionej, wymarzonej nieruchomości, którą chciałby nabyć. Niestety w treści księgi są niepokojące mnie zapisy, czy możecie mi podpowiedzieć czy rzeczywiście jest się czym przejmować? Czy przedstawione wpisy jak służebność, można wykreślić z księgi ? Zrzuty ekranu poniżej, ocenzurowałem co wrażliwsze ale sens jest chyba zachowany.

kw1.png

kw2.png

kw1.jpg

kw2.jpg

Edytowane przez djexit
Wpisy te może usunać tylko Sąd na wniosek osób/instytucji (banku) które są tam wymienione. Jesli ta pani ktora ma prawo tam mieszkać dozywotnie nie potwierdzi notarialnie rezygnacji z tego prawa to nic nie zrobisz. A bank wiadomo... trzeba spłacić i czekac wiele tygodni na papier.

Dziękuję za odpowiedź, co do służebności to jest już jasne, wszystkie 3 wymienione osoby musza oświadczyć na piśmie że zrzekają się prawa do mieszkania tam. Natomiast potrzebuję dokładneijszego objaśnienia tej kwestii z bankiem

A bank wiadomo... trzeba spłacić i czekac wiele tygodni na papier.

To znaczy kto ma spłacić? Kupuję od właściciela dom za określoną kwotę, to chyba jego kwestia żeby uregulować swoje należności z bankiem a ja startuje z "czystym kontem" ?

Są dwa wyjścia, albo właściciel spłaca bank przed transakcją i czekacie az bank wysle wniosek o wykreslenie wpisu z KW (srednio 4-6tygodni od wpłaty). Potem kupujecie już dom bez hipoteki i u notariusza nie ma problemu.

Opcja druga to kupienie domu z obciązeniem, wtedy bank musi wydać zgodę na sprzedaż przez poprzedniego wlasciciela - oczywiście zrobi to tylko jak otrzyma notarialne zabezpieczenie spłaty po otrzymaniu kasy przez poprzednika - Dla was oznacza to wyższe koszty transakcji na pewno i sporo papierów. I nie bedzie raczej szybciej.

My kupowaliśmy dzialkę z hipoteką to dalismy zaliczkę która akurat pozwoliła wlascicielowi spłacić hipoteke, odczekalismy te pare tygodni i kupilismy juz nieruchomosc z czystymi papierami. Tak jest prosciej i taniej.

Kupujesz nieruchomość na kredyt czy za gotówkę?

Powinieneś od sprzedającego poprosić o zaświadczenie z banku o wysokości aktualnego salda zadłużenia i numerze rachunku do spłaty. Zapłata za nieruchomość powinna pójść na 2 odrębne konta:

1. Celem spłaty kredytu hipotecznego na konto techniczne (to bardzo ważne, w przypadku PKO BP spłata kredytu odbywa się zwykle z konta osobistego kredytobiorcy),

2. Różnica pomiędzy ceną sprzedaży a saldem zadłużenia na konto wskazane przez sprzedającego.

W przypadku pytań zapraszam do kontaktu.

Mam w KW dożywocie i małą hipoteke.

Wszystko co tu poprzednicy napisali jest prawdą.

Za nim kupisz tą nieruchomość niech poprzedni właściciel zrobi porządek w KW, wszystko wydaje się proste ale przy odrobinie pecha moze sie to tak skomplikować że będziesz uziemiony na długi czas z tymi wpisami.