Gik 15.02.2019 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Witam serdecznie mam taką rozkminę: Jest zbiornik CWU 300L z grzałką 3KW wraz z termostatem. Brak czujników i widocznej możliwości ustawienia temperatury wody. Potencjometr przy grzałce pozwala coś wyregulować - żyć się da. Ale mi to nie wystarcza. Więc: Chcę dokupić jakiś termostat z wyjsciem na 1 czujnik albo 2. Na szynę DIN I przez ten termostat podłączyć grzałkę ustawioną na maksymalne grzanie. Ze sterowaniem tygodniowym aby raz w tyg. zdezynfekować zbiornik automatycznie. Co mi to da? Łopatologiczne ustawienie temperatury CWU dla niewtajemniczonych - żona lub ktokolwiek inny nie lubiący czegoś rozkręcać i zmieniać na oko. Dodatkowe n-te zabezpieczenie przed przegrzaniem wody. Jak u Was jest rozwiązane grzanie CWU przy zwykłej grzałce? szukałem ale nic ciekawego nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.02.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Np ES-10D tu jest opis https://www.emultimax.pl/instrukcje/termostaty/Instrukcja%20ES-10D_3_1.pdf Dezynfekcji raczej nie ustawiaj automatycznie( w domu robi się to pod kontrolą), jest to dość specyficzna funkcja i może narazić osoby niezorientowane na poparzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 15.02.2019 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Super, jest nie zły. Chyba na niego się skusze. No chyba, że ktoś coś jeszcze ciekawego ma mimo wszystko z automatyczną dezynfekcją na legionelle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.02.2019 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Jeszcze raz powtórzę:Do przeprowadzenia dezynfekcji cieplnej niezbędne jest zapewnienie uzyskania w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 70°C i nie wyższej niż 80°CNie przeprowadza się tego w sposób automatyczny, bo grozi poparzeniem.Zbiornik możesz nawet zagotować i nic to nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 15.02.2019 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 dzięki, zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 17.02.2019 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 zbiornika nie zagotujesz chyba że mówisz o wodzie a poza tym trzeba pamiętać to temp nasycenia, nawet 100*C przy ciśnieniu w zbiorniku 4-5bar nie zagotuje wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.02.2019 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 No po prostu geniusz, mądrego to czasem warto posłuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha68 17.02.2019 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 City, a Ty jak usuwasz te bakterie? a może masz sposób jak się zabezpieczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.02.2019 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Poprzez, chlorowanie, kupuje tabletki Medicarine i do filtra zimnej wody przed hydroforem. Ale też bez zbędnej przesady... raz w roku, i płukanie do całkowitego zaniku zapachu. Mam studnię więc woda to tyle co prąd do pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha68 17.02.2019 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 A musiałeś czy tak profilaktycznie? Badałeś wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.02.2019 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 A musiałeś czy tak profilaktycznie? Badałeś wodę? Profilaktycznie po 5 latach eksplatacj, ale obawiałem się innych bakterii, badanie w listopadzie ubiegłego roku nie potwierdziło moich obaw. W pracy badamy i odkarzamy instalację w ten sposób(chlorowanie okresowym wody) wiem, że jest skuteczną metodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha68 17.02.2019 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Dzięki, sprawdziłam ile u mnie by kosztowało badanie wody na legionellę - ok 170 zł. Zapytam jutro jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts