Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Od niedawna jestem pierwszy raz na swoim i mam sporo doświadczeń budowlanych do nadrobienia. W sypialni mam szafę na całą ścianę, która jest od sufitu oddzielona blendą. Szczelina między blendą a sufitem została wypełniona akrylem (tak mi się wydaje, że to nie sylikon). Jednak ostatnio akryl się rozszedł i powstały w nim widoczne przerwy. Szpara jest dość cieńka i nierówna. Czy w związku z tym powinienem wydłubać cały ten akryl, okleić taśmą i zaaplikować nowy czy może jednak da się go precyzyjnie wcisnąć między te ubytki?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

https://forum.murator.pl/topic/245250-wymiana-akrylu/

Witam nowego użytkownika

Zapewne dano tam akryl który po wyschnięciu również jest plastyczny. Jednak po pomalowaniu nie łączy się ponownie z nowym akrylem - a przynajmniej nie tak jakbyśmy tego chcieli , więc najlepszym rozwiązaniem jest jego usunięcie. Zapewne nie uda Ci się tego zrobić w 100% , jednak usunięcie powłoki malarskiej dużo zmieni, i proponuję nożem do tapet powoli ściąć raz prowadząc nóż po krawędzi ściany wzdłuż całego połączenia i raz wzdłuż powierzchni sufitu.

Powstanie trójkątne wcięcie o głębokości ok 3 - 4 mm. Wtedy odkurzaczem z okrągłą szczotką z włosiem odpyl wszystkie luźne elementy, wilgotnym pędzlem(nie mokrym) przetrzyj powstały rowek, jak przeschnie(30 min) naklej na sufit i ścianę taśmę malarską, aplikatorem wypełnij szczelinę nowym akrylem taki w średniej cenie będzie najlepszy :) Soudal jest dobry, palcem zbierz nadmiar i odklej taśmę nie czekaj na przeschnięcie bo to nie sylikon.

Po ok godzinie można malować :) zresztą pisze wszystko na opakowaniu akrylu .

https://forum.murator.pl/topic/245250-wymiana-akrylu/#findComment-7653536