Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usunięcie okapów - rozmieszczenie krokwi, wentylacja

MichalTr

Recommended Posts

Jak w temacie, zrodził się pomysł aby zrezygnować całkowicie z okapów i zrobić dach bez nich (jak na zdjęciu). W grę wchodzi tylko opcja bez podwyższonej ściany szczytowej, czyli tak jak na zdjęciu. Dach dwuspadowy, 35st, żadnych kominów, okien, wyłazów - będzie w pełnym deskowaniu, na tym papa i dachówka betonowa. A teraz pytania i niejasności :

1. Jak rozmieścić krokwie przy ścianach szczytowych tzn. jaką odległość zachować między ścianą, a ostatnią krokwią? Dom będzie ocieplony styropianem grubości 22 cm, czy na taką odległość wysunąć krokwie za ściany szczytowe ??

2. O ile trzeba skrócić krokwie z przodu i tyłu budynku ??

3. Jak wykonać wlot wentylacyjny jeśli nie będzie podbitki ?? Wylot w kalenicy (szczelina między deskami, a na tym rozcięta papa). Czy może w takim przypadku trzeba stosować jakiś inny sposób wentylacji?

4. Pytanie odnośnie papy na deskowanie - mocowana będzie oczywiście mechanicznie. Czy lepiej zastosować podkładową, na poliestrze, SBS, min 3 mm grubości czy np. wierzchniego krycia - Lembit Membrana XS (2mm) bądź Icopal W/Pet-SBS (2,2mm)? Wczoraj miałem okazję "podotykać" W/Pet od Icopala i szału na mnie nie zrobił tzn. rozerwał się bez większego problemu w rękach, a na budowie mam Midę Standard PV SV4, której nie ma szans rozerwać i myślę, że 3 mm zachowa się podobnie, natomiast nawet tutaj widziałem, że kilka osób polecało tego W/Peta.

brak okapu.jpg ca8f693b19e4.jpg 0f1ada69bc19.jpg

Można na wiele sposobów. Dla przykładu

Krokwie uciąć 2 cm krócej niż zewnętrzne lico wieńca. Do końcówek obciętych w pionie dobijamy 18 mm osb lub jak kto woli deski. Deskowanie rozpoczynamy od nabicia płyt osb 18 mm grub. I szer. 62,5 cm. Wysuwamy je na zewnątrz budynku nieco mniej (2cm) niz docelowa grubosc ocieplenia.

Na osb obróbka blacharska ,kapinos odprowadzającuy skropliny poza ocieplenie.

Element ten będzie widoczny. Na to już papa.

Na papę kontrłaty wys 4cm i szerokości 7 cm na okap, potem wystarczą 4x5.

Wentylacja poprzez nawiew między kontrłatami. Nawiew zabezpieczony siatką okapową dostępną w sprzedzazy. Za murłatą zamontowane wkładki wentylacyjne jak na zdjęciu wentylujące przestrzeń pod papą.

Rynny na hakach nakrokwiowych.

Screenshot_2019-02-17-08-47-14.jpg

• Like 1

Czyli na etapie wykonania więźby krokwie z przodu i z tyłu budynku obcinamy 2cm przed licem wieńca, a jeśli chodzi o ściany szczytowe to krokwie z obu stron wysunąć 20 cm (w przypadku ocieplenia 22cm) - tzn. te 20 cm liczone jest już z szerokością krokwi? W moim przypadku krokwie 8x20 czyli między ścianą, a krokwią powstanie szczelina 12cm dobrze rozumuje ?

Deskowanie będzie nie na płytach, a na deskach.

Edytowane przez MichalTr

Deskowanie będzie z desek.

Rozumiem. Ale żeby wyjsć z papą ponad ocieplenie musisz zacząć płytami osb. Pół płyty to te akurat 62,5 cm. Wyżej deski 20 mm. Ale na początek raczej sie nie da inaczej. Do czego zamocujesz obróbkę zbierającą skropliny z papy?

Co do krokwi w szczytach .

Ścianę szczytową trzeba ocieplić od góry. Więc odsun sie od ściany np na styropian 10, potem krokiew. A reszta juz ile tam wyjdzie. Może ok 3 cm do krokwi przkleić i przykrecić.

Z produ krokwi (do czoła) również możesz zabić deskami 20 mm zamiast osb. Otrzymasz wtedy płaszczyznę w licu muru do klejenia ocieplenia

Edytowane przez młotek

Dziękuje za podpowiedzi!

Poddasze będzie nieużytkowe, ocieplony będzie strop, a nie dach - rozumiem, że rozcięcie w kalenicy to najlepsza opcja wentylacji dla takiego dachu ?

Wystarczą deski wycięte po 4-5cm na stronę i na to papa przed kryciem dachówką ? Na jakim etapie i w którym dokładnie miejscu umieścić te wywietrzniki połaciowe ?

Zacząc od 50 cm pasa papy i wywietrznik zaraz za tym na "okapie" aby wpuscic powietrze pod pape.

W kalenicy przerwa w deskach i papie po 5 cm na strone.Na kontrłatę zaś membrana z zakładką.

Większość robi przerwę 5 cm od kalenicy.

Ja na kalenicy dwie wąskie deski, a przerwa poniżej.

I nie zapomnij o dachówkach wentylacyjnych.

Te dwie ostatnie deski na kalenicy to po to aby dobrze zamontować kontrłaty w samym,, szpicu,,

Dziękuje za podpowiedź, a jak rozwiązanie z rozstawieniem krokwi za ściany szczytowe? Też jakiś inny sposób stosujesz czy jak wyżej zaproponowany - zostawić 10cm na styro między ścianę, a krokiew.

Tylko 10?. Jeśli tak to przeszlifuj i pomaluj spód krokwi bo na bok to chyba wiatrówka?. Jan

Tylko 10?. Jeśli tak to przeszlifuj i pomaluj spód krokwi bo na bok to chyba wiatrówka?. Jan

W jakim celu to szlifowanie? Myślałem, ze do samej krokwi dojdzie styropian z elewacji. Ile wg. Ciebie wysunąć szczytowe krokwie poza ścianę aby było prawidłowo? Może zlicować je z ociepleniem? Czy tam pojawi się sama blacha czy deska z obróbka. Jeśli deska to może cofnąć krokwie o jakieś 2-3cm względem ocieplenia?

Napisałem w pierwszym poście , że można na wiele sposobów.

Było zapytanie jak zrobić dach bezokapowy taki jak na załączonym zdjęciu.

Na zdjęciu nie ma deski okapowej i wiatrownicy szerokiej na (dachówka , łaty, kontrłaty, deskowanie, krokiew) około 30 cm.

Dlatego krokwie nie.wychodzą do obrysu ocieplenia

Oczywiście że można inaczej.

Edytowane przez młotek

Chcę uzyskać wizualnie "mniej więcej" to co na zdjęciu w pierwszym poście. Przy czym żeby to było prawidłowo wykonane. Oglądając różne projekty wydaje mi się, że większość dachów bez okapów, których ściany są niemal "gładkie" do samych połaci przewidują rynny ukryte w warstwie ocieplenia, które w ogóle mnie nie przekonują. Nie chciałbym też uzyskać takiego czegoś jak na zdjęciu poniżej :

PROJIMG4f9a6eb32fdb5_oryg.jpg

A czemu nie chcesz okapów? Mnie podobają się strasznie domy bez okapów, takie nowoczesne stodoły, ale moja siostra wybudowała taki dom i jest strasznie niezadowolona bo ściany ciągle mokre i w porównaniu z sąsiadem który ma ten sam tynk u niej dużo bardziej widać wykwity. Ściany robiła ta sama firma w tym samym czasie więc to nie jest kwestia tynku. Dlatego u mnie stanęło że okapy będą.

Optuję za wersją Jana. Daje stabilny okap i chroni górę elewacji. Na szczytach krokwie radzę zlicować ze ścianą. Wówczas całą grubością izolacji cieplnej dojdzie się do poszycia. Nie ma zagrożenie pęknięcia tynku na granicy krokwi. Można szczyty zakończyć dachówką skrajną lub wąską obróbką blacharską.W załączeniu zdjęcia z podobnych moich realizacji. Pozdrawiam.

P1080772.jpg

P1080774.jpg

P1070254.jpg

P1070264.jpg

Optuję za wersją Jana. Daje stabilny okap i chroni górę elewacji. Na szczytach krokwie radzę zlicować ze ścianą. Wówczas całą grubością izolacji cieplnej dojdzie się do poszycia. Nie ma zagrożenie pęknięcia tynku na granicy krokwi. Można szczyty zakończyć dachówką skrajną lub wąską obróbką blacharską.W załączeniu zdjęcia z podobnych moich realizacji. Pozdrawiam.

Dziękuje za poradę. Krokwie zostawione będą na równo z ociepleniem, a jeśli chodzi o szczyty to chciałbym żeby to wyglądało tak jak na Twoich realizacjach. Czy jest to do wykonania z wysuniętą krokwią na 20 cm poza ścianę, czyli zlicowana z warstwa ocieplenia ? Czy musi być zlicowana ze ścianą ? W przypadku zlicowania krokwi ze ścianą rozumiem, że trzeba wypuścić deskowanie o grubość ocieplenia, a następnie łaty i na tym dachówka tak ? Pozdrawiam