Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak sadzic drzewka owocowe?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli to nie rejon podgórski albo inny o zimnym mikroklimacie - możesz spokojnie sadzić. Termin jeseinny jest dużo lepszy dla owocowych - bo wegetację już dawno wyłączyły a wiosną ruszą gdy tylko zrobi się cieplej. Sadź spokojnie, tylko zabezpiecz przed gadziną (sarny, zające itp)- to jest jedyne zgrożenie dla młodych owocówek.

Gość Gosc123
Ja sadziłem owocowe w połowie października. Powinno się sadzić przed pierwszymi mrozami (zachodniopomorskie), zdążyłem :wink: Działki nie mam ogrodzonej ("kto się grodzi - szybko odchodzi" :wink:) więc zabezpieczyłem drzewka na jakieś 1,2m rurkami z ocynkowanej siatki. Nawet jak wystające gałązki sarenka podje, to na zdrowie, reszty nie ruszy. A zajączki noski podrapią i tyle.

Stasiek dobrze radzi. Można też kupić za parę groszy w skelpach ogrodniczych i w umownej "Castoramie" takie zwijane plastikowe rolki perforowane. Mają różne wysokości i świetnie pasują do młodych drzewek. Popytaj - napewno znajdziesz.

Dzięki. Kilka dni temu posadziłam drzewka i zabezpieczyłam zwykłą siatką plastikową (o takich specjalnych rurkach dowiedziałam się w skepie, ale akurat nie mieli). Niestety, niektóre sadzonki są bardzo rozgałęzione od samego dołu, więc niewiele dało się zrobić. Teraz czekam, co na to okoliczne zwierzaki :wink:

• 3 weeks później...

Przed zwiarzakami oraz przed mrozem najlepiej zabezpieczyć drzewka słomą. Młode szdonki przy dużych mrozach mogą przemarzać co opóźni proces ich wegetacji. Lepiej to zrobić chociaż na wsi coraz tródniej znaleźć słomę w snopkach. Ja tak uratowałem kilka sadzonek brzoskwiń i nie tylko w wielkie mrozy.,

Napisz na wiosnę o Twoich dzrewkach.

Pozdrawiam

• 5 months później...
  • 1 year później...
Kąt dzialki chcialabym przeznaczyc na sado-warzywniak. Wlasnie nabylam dwa pierwsze drzewka owocowe: grusze i czeresnie. W jakiej odleglosci od siebie sadzic drzewka? Czy z jakiegos powodu okreslone drzewka nie beda rosly obok siebie? Wszelkie rady na temat zakladania 'sadu' mile widziane :))

Dobrze że ten kąt nie jest przeznaczony na sado-macho :lol:

a co do drzewek to mozesz je sadzić koło siebie byle nie za blisko bo jak urosną to będzie problem--wiedz jeszcze że niektóre drzewa w tym czereśnie i grusze wymagaja zapylenia pyłkiem innej odmiany ,więc sadzenie po jednym drzewu może okazać sie zawodne-o ile w poblizy nie bedzie innych drzew jako zapylaczy

To w jakich odstępach sadzi sie drzewa zależy zarówno od gatunku drzewa jak i od tego na jakiej podkładce jest naszczepione.

Jesli czereśnia nie jest na podkładce karłowej to wyrośnie w dosc duże drzewo o średnicy około 5 m,wobec tego drzewo o podobnych wymiarach należałoby posadzić w odległosci 5 a nawet 6 m.

To w jakich odstępach sadzi sie drzewa zależy zarówno od gatunku drzewa jak i od tego na jakiej podkładce jest naszczepione.

Jesli czereśnia nie jest na podkładce karłowej to wyrośnie w dosc duże drzewo o średnicy około 5 m,wobec tego drzewo o podobnych wymiarach należałoby posadzić w odległosci 5 a nawet 6 m.

A na 100 % nie jest na podkładce karłowej więc sadź daleko jedno od drugiego-byle nie na działce sasiada :lol:

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

chcę posadzić u siebie kilka drzewek owocowych - 10-12. W sadach to sadzi się je w szpalerze i gałęzie rozciąga na drutach. Tyle że potem trzeba je chyba odpowiednio przycinać/formować. Doradźcie jek posadzić u siebie - czy pojedynczo/niezależnie, czy wszystkie w jednym rzędzie i gałęzie rozciągnięte na drutach

Acha i jak gęsto sadzi się drzewka owocowe

może i masz rację, ale ... nie chcę oczywiście mieć tych drzew w celach "przemysłowych", ale na własny użytek, parę kwitnących wiosną drzewek, z których jesienią będzie fajnie zerwać parę niepryskanych, robaczywych jabłek i śliwek. Do tego 2 krzaki agrestu, pożeczki. Tylko tyle aby zjeść z krzaka a nie robić kompoty, drzemy, czy cos tam jeszcze.