ksmar 17.02.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Czy mi się wydaje czy jestem w impasie ?1. Chcę kupić dom w SSO, dom ma ponad 250m2, jednak ja chcialbym wykończyć tylko dół (140m2).2. Chcę wziąć na to kredyt. Żeby wziąć kredyt na dom, musze popdisać umowę przedwstępną z właścicielem. W pozowleniu na budowie i projekcie stoi 250m2 (dół i poddasze),a ja chcę wziąć kredyt tylko na wykończenie samego dołu czyli jakiś 140m2. W jaki sposób można to sprawnie załatwić, co muszę zrobić, jaka jest naprostsza do tego droga, by zmienić projekt/dogadać się z bankiem na 140m2 ? Czy ktoś coś takiego przechodził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 17.02.2019 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Jest to do zrobienia. Dom musisz wybudować oczywiście w całości, ale wykończyć możesz sam dół. Nie wymaga to zmiany projektu i pozwolenia na budowę (musisz jedynie przenieść pozwolenie na budowę na siebie). Nie każdy bank jednak zaakceptuje takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksmar 17.02.2019 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Łukasz dziękuję za odpowiedź. Problem jednak pojawia się gdy bank np liczy sobie 2.5 tys. za m2. i przez to że w projekcie jest piętro bank wymaga wzięcie na dom kredytu który przekracza zdolność kredytobiorcy. Jak zmienić projekt przed kupnem rozumiem że może to zrobić tylko właściciel ile to trwa? Jaką umowę trzeba by wtedy z właścicielem podpisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 17.02.2019 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 To nie jest problem pod kątem tych banków, które pozwalają na wykończenie częściowe budynku. Zapraszam ewentualnie na priv, a postaram się dobrać ofertę. Jeśli upierasz się przy zmianie projektu i chcesz, aby było zrobione to przed zakupem, to możesz zawrzeć w umowie przedwstępnej stosowny zapis mówiący o takiej zmianie wymaganej po stronie sprzedającego. Sprzedający zapewne zażąda w związku z tym większego zadatku (ja przynajmniej bym się w ten sposób zabezpieczył). Jest to jednak dość długa procedura, ponieważ w pierwszej kolejności musi nastąpić zmiana projektu, potem oczekiwanie na wydanie zmienionego pozwolenia na budowę, formalne przeniesienie własności (tutaj następuje przelew na rzecz sprzedającego), a następnie przeniesienie pozwolenia na budowę na nowego nabywcę (dopiero po jego przeniesieniu następuje wypłata środków na dokończenie budowy). Około pół roku temu robiłem taki kredyt i samo przygotowanie do transakcji trwało około 4 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts