Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ułożenie dachówki płaskiej

cameleon33

Recommended Posts

Dekarz poradził sobie z ułożeniem bo przecież ułożył i to dobrze. Ty nie przeczytałeś zaleceń producenta i kazałeś układać na prosto, co za tym idzie może być to powód do nie uznania reklamacji przez producenta, np jakby zamki nie zdążyły odebrać wody( dla mnie to chore no ale tak już jest) Tak jak młotek mówił weź sobie na stole połóż 3 łaty i na nie ułóż dachówkę i zobacz czy nie klawiszuje. Kiedyś mieliśmy taki problem z Domino nie chcieli zapłacić, Ułożyliśmy na palecie dachówkę i w składzie komisyjnym (inwestor, kierownik, My, przedstawiciel Creaton) udowodniliśmy że nie jesteśmy wielbłądem i nie mamy garba; )

Dekarz poradził sobie z ułożeniem bo przecież ułożył i to dobrze. Ty nie przeczytałeś zaleceń producenta i kazałeś układać na prosto, co za tym idzie może być to powód do nie uznania reklamacji przez producenta

A skąd wiesz? Zalecenie przeczytałem i doskonale o nich wiem, ale z tego co się orientowałem to tylko zalecenie i nie ma wpływu na gwarancje. Zalecenie to nie wymóg. Co do ułożenia to dekarz był już na poprawkach i musiałem cały dach palcem pokazać gdzie jest źle i krzywo bo oni nie wiedzieli problemu. Szliśmy rzędami wszystkie dachówki i mówiłem jak i w która strone przesuwać.. Pozostała wątpliwość tego krawędziowania.

Tak wyglądało zanim kazałem poprawiac:

IMG_20190209_135129 (1).jpg

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

To ceramika. A ceramika ma po prostu taką właściwość, że nie jest idealnie płaska. Po prostu taka technologia produkcji. Suszone i wypalane są leżąc na klinach. Grawitacja robi swoje. Im bardziej płaska i duża dachówka tym bardziej widoczny ten efekt. Przy esówkach tego nie widać, bo sam kształt "ukrywa" pewne niedoskonałości.