domkrakow 17.02.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Witam wszystkich, zastanawia mnie kwestia zastosowania sprzęgła hydraulicznego i dodatkowego układu pompowego przy instalacji c.o. Dom jednorodzinny po całości ogrzewany podłogówką, kocioł kondensacyjny (jednofunkcyjny ze zbiornikiem), który dodatkowo miałby ogrzewać wodę użytkową.W dwóch z wycen instalacji c.o. i kotłowni zaproponowano zastosowanie sprzęgła hydraulicznego i dodatkowego układu pompowego.Kiedy poruszyłam ten temat z trzecią z firm dowiedziałam się, że jeśli się zdecydujemy na sterowanie strefowe to nie ma konieczności użycia sprzęgła hydraulicznego.W momencie, kiedy powiedziałam, że decyzja o sterowaniu strefowym nie została jeszcze podjęta i najprawdopodobniej przygotujemy tylko elektrykę pod ewentualne podłączenie automatyki w późniejszym terminie dostałam odpowiedź, że sprzęgło montuje się tylko w przypadku kiedy po uruchomieniu instalacji nie ma odpowiedniego przepływu. Jak to jest z tym dodatkowym układem pompowym i sprzęgłem hydraulicznym? Czy w moim przypadku powinno zostać odrazu zamontowane? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts