Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł uniwersalny czy dedykowany

kichu

Recommended Posts

Witam

Wkrótce czeka mnie zmiana kotła w domu wielorodzinnym starego typu, częściowo ocieplonym.

Powierzchnia ogrzewania to ok 200m2, okna dwuszybowe,ocieplone poddasze,podpiwniczony.

Obecnie dom ogrzewa kilkunastoletni kocioł Viadrus U22C o mocy cieplnej 23,3 kW

Przy obecnym zimach temperatura na kotle to ok 43 - 46 C :sad: , średnica komina 150

Spalanie węgla kamiennego to ok 5t na sezon

Czy zakup kotła uniwersalnego ( ekogroszek + pellet ) to dobry wybór? czy takie rozwiązanie ma wady w stosunku do kotłów przystosowanych do jednego konkretnego typu paliwa ?

Czy ogrzewanie pelletem nieocieplonego domu starego typu będzie znacząco droższe od ekogroszku ?

W kotłowni część starej instalacji wykonana jest z rur o średnicy 2'', czy oprócz strat ciepła niesie to jakieś inne negatywne konsekwencje podczas pracy z kotłami nowszej generacji ?

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru kotła, jakich rozwiązań stanowczo unikać, będę wdzięczny za wszelkie porady

Po pierwsze nie ma uniwersalnego kotła na pellet i ekogroszek.

Po drugie tak, palenie peletem będzie droższe w nieocieplonym domu.

Po trzecie, nie zaczynaj z dupy strony i zainwestuj w termomodernizacje budynku, potem myśl o wymianie kotła. Sam mam 2" piony ale w miarę ocieplony 150m dom grzany kotłem peletowym. W domu 23* i myślę że wyrobie się w 3,6t taniego paliwa.

Edytowane przez eliks