kichu 17.02.2019 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Witam Wkrótce czeka mnie zmiana kotła w domu wielorodzinnym starego typu, częściowo ocieplonym. Powierzchnia ogrzewania to ok 200m2, okna dwuszybowe,ocieplone poddasze,podpiwniczony. Obecnie dom ogrzewa kilkunastoletni kocioł Viadrus U22C o mocy cieplnej 23,3 kW Przy obecnym zimach temperatura na kotle to ok 43 - 46 C , średnica komina 150 Spalanie węgla kamiennego to ok 5t na sezon Czy zakup kotła uniwersalnego ( ekogroszek + pellet ) to dobry wybór? czy takie rozwiązanie ma wady w stosunku do kotłów przystosowanych do jednego konkretnego typu paliwa ? Czy ogrzewanie pelletem nieocieplonego domu starego typu będzie znacząco droższe od ekogroszku ? W kotłowni część starej instalacji wykonana jest z rur o średnicy 2'', czy oprócz strat ciepła niesie to jakieś inne negatywne konsekwencje podczas pracy z kotłami nowszej generacji ? Na co zwrócić uwagę podczas wyboru kotła, jakich rozwiązań stanowczo unikać, będę wdzięczny za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 17.02.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 W kwesti grubych rur nie niesie.Po prostu kocioł będzie dłużej dochodził do temperatury zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 17.02.2019 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) Po pierwsze nie ma uniwersalnego kotła na pellet i ekogroszek. Po drugie tak, palenie peletem będzie droższe w nieocieplonym domu.Po trzecie, nie zaczynaj z dupy strony i zainwestuj w termomodernizacje budynku, potem myśl o wymianie kotła. Sam mam 2" piony ale w miarę ocieplony 150m dom grzany kotłem peletowym. W domu 23* i myślę że wyrobie się w 3,6t taniego paliwa. Edytowane 17 Lutego 2019 przez eliks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts