Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż parapetu aglomarmur dystans pomiędzy oknem a parapetem

Recommended Posts

Witam, Zamontowałem pierwszy raz w życiu parapet i za cholere nie mogłem tak zrobić aby nie było przerwy między listwą pod oknem a parapetem . PRzerwa wynosi 1,5 mm. Wygląda jakby listwa okna była krzywa lub parapet. Czy to jest normalne czy nie powinno być przerwy ? CZy tą przerwę można i trzeba czymś uzupełnić ?

parapet.jpg

Narobiłeś się i bardzo przykro ale parapet został źle zamontowany

Nigdy nie ma tak że ościeżnice jest idealny równa wbrew pozorom zawsze jakieś małe szczeliny są ale półtora milimetra jest do zniwelowania a jak patrzę na zdjęcie to ta szczelina jest po całej szerokości okna widocznego na zdjęciu A to jest po prostu błąd montażu przykro

Tak jak napisał Jareko, silikon najszybciej zniweluje szparę. W praktyce między punktami mocowania okno niemal zawsze ma minimalne "fale" a parapet z kamienia nie jest monolitem. Odpowiednio stosując podkładki (klinując pod samym oknem) można go spokojnie przegiąć o ten 1-2mm.
  • Like 1

Tylko trzeba mieć trochę luzu na jakiekolwiek działania między parapetem a murem i niestety przy ciepłych parapetach realnie niewiele można "naciągnąć" parapet do okna

Nie przesadzałbym też z tym "naciąganiem" - o ile jak wspomniał Fin można 1mm wygiąć konglomerat o tyle większe szczeliny kończą się pęknięciem parapetu i to nie koniecznie w trakcie prac ale później już w trakcie użytkowania i jego zmian temperatury

• Like 1

tak finlandia ma racje wyglada to tak że szpara jest najmniejsza w rogach i na srodku , pewnie tam są punkty mocowania. a czy parapet wsuwamy go pod rame do konca do oporu czy zostawiamy luz ? od spodu mam sporo miejsca i zastanawiam sie czy to poprawiać ale boje się że przedobrze. Na pewno pomogłoby zrobienie go na rowno bez spadku. Zastosowalem kliny montazowe plastikowe pod okno, i nie do konca wiem jak to doginanie 1mm zrealizowac musialoby to na totalny scisk wchodzic. Jak wycialbym pianke od spodu i po bokach to myślicie że puści ? Czy szkoda zachodu ?

Ten bym zostawił. Natomiast do następnych, to ja montuję to w taki sposób:

- na murze układam podkładki (kliny) tak, by luz między nimi był minimalnie mniejszy niż grubość parapetu. Ten wciskam na siłę - podkładki się ugną Jeśli nie wchodzi - koryguję. Jeśli gdzieś jest szpara - wyjmuję parapet i tam ustawiam podkładki.

Parapet wystarczy że wejdzie pod okno 2-3mm. Najlepiej by między nim a listwą było jeszcze trochę świeżej lub innego docieplenia, ale to już wyższa szkoła jazdy.