Adam141 17.02.2019 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Witam, Piszę na tym forum po raz pierwszy i chciałem prosić o poradę w kwestii doboru mocy kotła, ewentualnie jakieś inne propozycje kotłów. Miałem niedawno okazję zobaczyć kocioł Ferroli Biopellet 18 kw. Jako laik w temacie kotłów, instalacji etc., odniosłem ogólnie pozytywne wrażenie. Poza tym zaproponowano mi dobrą cenę na ten kocioł. Zastanawiam się nad jego zakupem, ale mam jedną, podstawową wątpliwość - czy z mocą 18 kw to będzie duża przesada. Powierzchnia do ogrzania - ok. 140 m2. Zamieszczam link do wyliczeń na ciepłowłaściwe - http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4uo2 Z wyliczeń wychodzi, że odpowiedni będzie kocioł 15 kw. Podaję również link do kotła, który mnie interesuje - http://www.ferroli.com.pl/urzadzenie/157/biopellet Co sądzicie, czy ma to sens? Czy dać sobie spokój z tym kotłem? Z góry dziękuję za wszelkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.02.2019 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Fajny kociołek. Masz grube rury? Jeśli będziesz grzać w systemie termostat włącza /wyłącza kocioł to możesz brać, tylko żeby Ci Pan Kazio tego nie montowal bo tu wiedza instalatorska jest ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 18.02.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 (edytowane) 18 to chyba trochę za duży. Myślę, że 12 np. taki, również Ferroli by to ogarnął;http://www.ferroli.com.pl/urzadzenie/180/biopellet-techGodny uwagi jest ten;http://sanitsystem.pl/id,2084/prod,kociol-edilkamin-termika-12-kw+montaz Edytowane 18 Lutego 2019 przez radik81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 18.02.2019 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Fajny kociołek. .....tylko żeby Ci Pan Kazio tego nie montowal bo tu wiedza instalatorska jest ważna. Zgadza się, szczególnie ostatnie zdanie. "Motto" mojego instalatora; "Nie sztuką jest kupić dobry kocioł - sztuką jest odpowiednio go zainstalować i eksploatować." Zgadnijcie kto to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam141 18.02.2019 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Fajny kociołek. Masz grube rury? Jeśli będziesz grzać w systemie termostat włącza /wyłącza kocioł to możesz brać, tylko żeby Ci Pan Kazio tego nie montowal bo tu wiedza instalatorska jest ważna. Mnie również się podoba i tak jak wspominałem - cenowo wypada naprawdę nieźle. Ponadto sprzedawca zadeklarował, że może mi zorganizować oględziny już zainstalowanego kotła. Niestety rury mam cienkie , w miedzi. Czy dobrze rozumiem, że nie należy całkowicie skreślać tego kotła, o ile znajdzie się dobrego instalatora. Tylko gdzie takiego szukać? Możecie kogoś polecić? Miejsce instalacji ok. 80 km na pł. - wsch. od Warszawy. Jedyny instalator jakiego zdołałem ostatnio spotkać specjalizuje się w kotłach Kostrzewy, ale trudno mi ocenić czy to jest atut. Zależy mi na tym - zresztą jak każdemu - aby w kwestii doboru kotła i instalacji nie zaliczyć jakiejś wtopy. W moim przypadku kocioł miałby zostać zainstalowany w domu rodziców. Mieszkają sami i są w podeszłym wieku, a palą obecnie w starym kopciuchu. Pomyślałem sobie, że kocioł na pellet mógłby być dla nich dużym ułatwieniem. Uprzedzając ewentualne pytania i sugestie: 1. Nie ma gazu i nie będzie; 2. Nie interesują mnie pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.02.2019 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Masz tu speca od włoskich kotłów, dzwoń, pytaj: Wojciech Stefańczyk 608314310 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam141 18.02.2019 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Zwróciłem również uwagę na ten 12 kw od Ferroli. Szkoda tylko, że niewiele jest informacji na jego temat i nie nie wiadomo gdzie to można zobaczyć na żywo. Znalazłem filmik, chyba z Rumunii oraz informacje, od producenta chyba z Serbii, na temat bardzo podobnego kotła http://termomont.rs/products/toby-products/toby-b-12-17-21-2/ Sam nie wiem, wolałbym nie eksperymentować z przyczyn wskazanych we wcześniejszym poście. Odnośnie proponowanej Termiki od Puławiaka to na pewno jest to świetna rzecz, gdyby tylko nie ta cena... Dla inwestora - emeryta pobożne życzenie Podsumowując, przede mną trudna decyzja życiowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam141 18.02.2019 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Dzięki, tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.02.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Jestem pod wrażeniem - dobre poszukiwania. Ten Ferroli do dokładnie produkt termomontu. Kiedyś takich kilka do PL sprowadził Kroitz i działają bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 19.02.2019 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Fajnie to wygląda, typowo włoska konstrukcja bliźniacza do Reda Compacta. Zobaczcie, dlaczego polskie kotły nie mają wyjścia spalin fi 80-100mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam141 19.02.2019 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Jestem pod wrażeniem - dobre poszukiwania. Ten Ferroli do dokładnie produkt termomontu. Kiedyś takich kilka do PL sprowadził Kroitz i działają bezproblemowo. Znalazłem wpis, że Ferroli nie produkuje kotłów i jakoś się udało Zadzwonię w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam141 19.02.2019 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Fajnie to wygląda, typowo włoska konstrukcja bliźniacza do Reda Compacta. Zobaczcie, dlaczego polskie kotły nie mają wyjścia spalin fi 80-100mm? Polskie kotły wydają mi się zbyt przekombinowane, ale ja się nie znam, może tak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts