WladcaCzelusci 17.02.2019 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość podniesienia osiadającego fundamentu pod wędzarnią. Cała konstrukcja przechyliła się o kilka stopni wzdłuż tylnej ściany i od 3 lat juz tak się zatrzymała. Konstrukcja ma około metra szerokości i 2.5 długości a wysokość wędzarni to 2.2 metra + metr komina. Jedyny pomysł na który wpadłem to podkopanie się w powiedzmy 3 miejscach i próba uniesienia całego boku (naprostowania) fundamentu podnośnikami a następnie wylania dodatkowego fundamentu pod spodem i rozszerzenia go, żeby zwiększyć jego powierzchnię. Nie wiem czy wszystko nie popęka przy takiej operacji i czy nie ma lepszego sposobu albo czy w ogóle nie lepiej rozebrac całośc i postawić od nowa na nowym fundamencie... Proszę o poradę i podzielenie się wiedzą jeśli ktoś miał doczynienia z takim problemem. Pozdrawiam Edytowane 18 Lutego 2019 przez WladcaCzelusci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 26.02.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Radzę podnieść wędzarnię lewarem, a następnie podłożyć element stalowy (np. ceownik lub dwuteownik) i dodatkowo podbetonować. Jeśli gruba warstwa to betonem, a jeśli cienka to wylewką niskoskurcziwą np. Pagel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.02.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość podniesienia osiadającego fundamentu pod wędzarnią. Cała konstrukcja przechyliła się o kilka stopni wzdłuż tylnej ściany i od 3 lat juz tak się zatrzymała. Konstrukcja ma około metra szerokości i 2.5 długości a wysokość wędzarni to 2.2 metra + metr komina. Pochylona o kilka stopni? Konkretnie ile jest odchylona od pionu? Przeszkadza to w użytkowaniu? To pochylenie dotyczy całego obiektu widocznego na zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WladcaCzelusci 26.02.2019 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Gregory67 Dziekuję za radę. W tym momencie nie mogę sprawdzić dokładnie o ile stopni jest ona odchylona ponieważ jestem za granicą ale jest to całkiem sporo około 5-6 stopni. W użytkowaniu nie przeszkadza, jedynie efekt wizualny jest kiepski no i dodatkowo planuję rozbudowę całości o piec chlebowy, więc najpierw chciałbym się zabrać za jej wyprostowanie.Odchylona jest całość konsteukcji ceglanej (altana stoi niezależnie i jest prosta). Nie wiem dokładnie na jaką głębokość jest zrobiony fundament ponieważ budowali go poprzedni właściciele domu ale obstawiam, że głównym powodem osiadania był niestabilny grunt, gdyż całość działki była przekopana pod wężownicę do pompy piepła a wędzarnia została postawiona tego samego roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 26.02.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 No dokładnie nie stabilny grunt jest tu problemem, domyślam się że może jeszcze bardziej się przechylić, to zależy od pogody w zimę i głębokości posadowienia. Grunt zapewne tak zwany wysadzinowy. Jak chcesz wyrównać to podkop lub 3 miejsca, spróbuj podnieść, wtedy podlej betonem tak jak piszesz na jaką głębokość to zależy od strefy w której masz działke i od gruntu....Tylko jak tak zrobisz to musisz to samo zrobić z drugiej strony ( tam już bez podnoszenia tylko od razu) bo może Ci się zacząc przechylać w drugą stronę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 26.02.2019 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Aha i na marginesie, oby to nie pękło przy próbie wyrównania, bo jak nie zbrojone to trudno powiedziec.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WladcaCzelusci 26.02.2019 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Ok, dziękuję za rady. Być może w przyszłym tygodniu będę miał możliwość zabrania się za tą robotę. Najgorsze jest to, że właśnie nie wiem jak został ten fundament zrobiony i czy nie pęknie. No ale w najgorszym wypadku zostanie mi rozebranie całości i stawianie od nowa (chociaż wolałbym tego uniknąć). Dam znać czy wszystko nie zakończyło się katastrofą P.S Jeśli ktoś ma jakieś dodatkowe sugestie to chętnie wysłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.02.2019 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Ja bym od fotek problemu zaczął. Wstaw coś, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WladcaCzelusci 26.02.2019 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Całość widać na zdjęciu z pierwszego posta. Dodaje jeszcze dokladniejsze (zdjęcie z przeprowadzki więc straszny bałagan...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 26.02.2019 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Marnie to widzę, raczej przy próbie podniesiena popęka, jak mam byc szczery to rozwal, zrób porządne fundamenty lub łąwę i postaw na nowo, tym bardziej że chcesz tam jeszcze dobudować piec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 26.02.2019 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Albo jak nie jesteś pedantem albo Ci to nie przeszkadza ( lub gościę nie zwracaja uwagi) to olej to...Ja bym niestety rozwalił...Tylko ile to roboty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.02.2019 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Ja bym tego nie ruszał a tylko obserwował. Podnoszenie tego, lewarowanie wg mnie spowoduje popękanie grila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 26.02.2019 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Ja bym tego nie ruszał a tylko obserwował. Podnoszenie tego, lewarowanie wg mnie spowoduje popękanie grila. Dokładnie....Patrząc na zdjęcie to tam prawie nic nie ma pod spodem, ruszysz to popęka konstrukcja komina..Tak przynajmniej wygląda...A wygląda lipnie, jeszcze raz rozwal i postaw na nowo, albo zostaw i niech będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WladcaCzelusci 27.02.2019 00:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Zostawienie tego tak jak jest nie wchodzi w grę. Niestety z natury jestem pedantyczny i by mnie to strasznie denerwowało. Liczę się z opcją rozebrania całości (to była moja pierwsza myśl) ale po przeanalizowaniu tematu stwierdziłem, że skoro i tak juz noszę się z zamiarem rozbiórki to dlaczego by nie spróbować tego wyprostować. Jeśli się nie uda i wszystko popęka to trudno, zawsze jakieś nowe doświadczenie. No a jeśli się uda to dużo pracy sobie oszczędzę przy stawianiu całości na nowo. Teraz zostaje tylko znalezienie najlepszego podejścia do tematu, stąd moja prośba o pomoc. Dobudowa pieca to temat na kolejny rok (w tym sezonie nie zdążę bo czeka mnie jeszcze dużo pracy przy robieniu podjazdu, dokańczaniu ogrodu, nowego ogrodzenia itd...). Więc plan jest taki żeby postarać się uratować konstrukcję, naprostować, zalać dodatkowym fundamentem i obserwować przez rok co się będzie z tym działo. Jeśli wszystko będzie w porzadku to potem dobudować piec i obłożyć wszystko czarnym kamieniem łupanym bo cegła, która jest teraz jest niestety średnio estetyczna. Wstępny projekt, który sobie przygotowałem wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 27.02.2019 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Więc poczekaj jeszcze rok zastanów sie .....i to rozwal, Wylej porządny fundament i zrób jak b.. przykazał. Włożysz w to kasę a po paru latach będziesz się wkurwiał...że się przechyla.... Tym bardziej że chcesz to rozbudować, a jak będzie lipa to wtedy większe wydatki na poprawienie ( albo więcej pracy)..Ludzka natura jest podobna, będziesz chciał sie pochwalić przed znajomymi a tu lipa , przechył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts