mateooo 18.02.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 (edytowane) Witam, Adaptuje poddasze na uzytkowe i musze wykonac petle CO na grzejniki. Mam kociol na paliwoi stale, i na parterze domu jest juz jedna penta CO. Temperatura wody w pentli na parterze nie przekrasza 42C w zimie, w jesieni i na wiosne jest okolo 36-40C Zalaczam schemat instalacji jaki chce wykonac na poddaszu Pentla bedzie wykonana z PEX Moje pytanie brzmi - Jaka powinna byc srednica PEX zeby zasilic 4-5 maych grzejnikow, Czy Rura PEX 20mm bedzie wystarczajaca? Czy grzejniki od glownej petli podlacza sie np na PEX 16 ? Schemat instalacji : Edytowane 18 Lutego 2019 przez mateooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.02.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Jeśli to układ w którym znajduje się pompa obiegowa CO to oczywiście 20 mm wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateooo 18.02.2019 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Oczywiscie bedzie pompa obiegowa. Instalacja jest typu zamknietego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.02.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 No to tak jak wspomniałem 20 w zupełności wystarczy i spełni swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateooo 18.02.2019 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 A co do drugiej czesci: Powinienem na grzejniki odejsc pex 16 ? czy trzymac srednice pex 20 caly czas ?Pex 16 jest roche tanszy w osprzecie. Dzieki za poprzednia odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.02.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Tnij i prasuj (lepiej niż skręcaj) Takie obwody się robi i mają się dobrze szczególnie na poddaszach - pod zabudową również, co niekiedy jest ryzykowne - jakoś do połączeń nie mam zaufania , ale wykonane dobrze przeżywają i grzejniki a niekiedy właścicieli Napisałem, że lepiej prasować (można praskę wypożyczyć i w ciągu jednego dnia wykonać wszystkie niezbędne połączenia)., bo te połączenia są trwalsze, bezpieczniejsze i Tobie też je proponuję. Oczywiście nie jest to jakiś przymus, ale co dobre to dlaczego nie może być u Ciebie. Takie redukcje do zaprasowywania poniżej na foto Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts