Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pentla z pex - jaka srednica ?

mateooo

Recommended Posts

Witam,

Adaptuje poddasze na uzytkowe i musze wykonac petle CO na grzejniki.

Mam kociol na paliwoi stale, i na parterze domu jest juz jedna penta CO.

Temperatura wody w pentli na parterze nie przekrasza 42C w zimie, w jesieni i na wiosne jest okolo 36-40C

Zalaczam schemat instalacji jaki chce wykonac na poddaszu

Pentla bedzie wykonana z PEX

Moje pytanie brzmi - Jaka powinna byc srednica PEX zeby zasilic 4-5 maych grzejnikow,

Czy Rura PEX 20mm bedzie wystarczajaca? Czy grzejniki od glownej petli podlacza sie np na PEX 16 ?

Schemat instalacji :

schemat.jpg

schemat.jpg

Edytowane przez mateooo

Tnij i prasuj (lepiej niż skręcaj) Takie obwody się robi i mają się dobrze szczególnie na poddaszach - pod zabudową również, co niekiedy jest ryzykowne - jakoś do połączeń nie mam zaufania , ale wykonane dobrze przeżywają i grzejniki a niekiedy właścicieli

Napisałem, że lepiej prasować (można praskę wypożyczyć i w ciągu jednego dnia wykonać wszystkie niezbędne połączenia)., bo te połączenia są trwalsze, bezpieczniejsze i Tobie też je proponuję. Oczywiście nie jest to jakiś przymus, ale co dobre to dlaczego nie może być u Ciebie.

Takie redukcje do zaprasowywania poniżej na foto :)

d8e8e5364106af0746439580d294.jpg i-wavin-trojnik-z-z-z-fi-32x20x32-wavin-3241036324.jpg

Pozdrawiam

• Like 1