Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka w bloku z lat 60tych - Parter

MateuszMateusz

Recommended Posts

Witam

Mieszkanie na parterze. Blok lata 60te - z cegły. Wykonałem demontaż podłóg, pod podłogami - parkietami okazało się, że jest SUBIT - trująca substancja. Wszystko zbiłem i teraz podłogi wyglądają w ten sposób:

52595346_349165202596369_1367853767021559808_n.jpg

Chcę to dokładnie pozamiatać pozostały pył. Następnie położyć folię, a na foli elektryk w peszlach rozłoży elektrykę, następnie na to chce rozłożyć styropian podłogowy 3cm na styropian folia budowlana i na to wylewka cementowa 4-5cm. Brak ogrzewania podłogowego.

Dylatacja i taśma przyścienna oczywiście też będzie.

Czy to dobry plan? a czy o czymś zapomniałem - proszę o opinie. Dziękuję POZDRAWIAM!

52595346_349165202596369_1367853767021559808_n.jpg

Edytowane przez MateuszMateusz

Aż się prosi o podłogówkę ale jak masz grzanie z sieci to nici z tego , a jeśli nie ogrzewanie podłogowe to po co ta wylewka ? przecież możesz tam dać np 5 czy 7 cm styroduru czyli XPS i na tym kłaść normalnie panele , tylko ten styrodur przykleić na grzebieniu i tyle , to takie twarde świństwo ten styrodur że nie potrzeba wylewki .

To co widać to jest stara wylewka pod starym parkietem czy płyta stropowa?

Teraz jest jakieś stare ocieplenie?

Stara wylewka. Parkiet usunąłem i jakaś wylewkę 2cm gdzie był trujacy subit i teraz jest takie podłoże jak na załączonym zdjęciu. Jutro będziemy zalewac. Zastanawiam się tylko czy pod styropianem dawać folię. W pierwszej warstwie miałem dawać folię budowlaną ale myślę zrezygnować z tego

Gotowe. Napisze dla potomnych... Na pierwszą warstwę jednak położyłem folie roboczą według mnie to jednak dobra decyzja. Następnie styropian 3 cm i na styropian folia robocza i na folie wylewka 5cm. Efekt:

wylewka.jpg

Koszt wylewki cementowej miksokret na 42m2 to 1900 zł (robocizna + materiał). 2,5h i robota zrobiona.

Elektrykę w podłodze jednak odpuściłem, będzie w ścianach bo elektryk zabrałby kilka dni, a tak już wylewka jest gotowa i schnie. A za kilka dni wejdzie elektryk i puści elektrykę w ścianach. W wylewce - a dokładniej pod styropianem na szybko przepuściłem sobie kable rj45 i antenowe bez peszli.

Edytowane przez MateuszMateusz