wonsz87 18.02.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Hej Panowie, dostałem takie oprawy do lamp - pytanie czy to się nada do garażu i czy obsłuży żarówki, które nie zeżrą niewiadomo ile prądu? Jeśli tak to jakie?Jestem kompletnie zielony w tym temacie, więc będę bardzo wdzięczny za pomoc. Link do zdjęcia naklejki z oprawek:https://ibb.co/XxnDtpK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.02.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Wygląda na oprawę jarzeniowa starego typu. Jeśli oczywiście jej stan pozwala, że nadaje się do garażu można w łatwy sposób dokonać przeróbki na taką samą tylko jako źródło światła będą świetlówki LED 18W - czyli w Tej oprawie 2x18W świetlówka długości 120 cm. Całkowity koszt "transformacji" to ok 30 zł - wszystko zależy od jakości zakupionych świetlówek LED. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.02.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Jeszcze znalazłem schemat podłączeń w takiej lampie - czyli likwidujesz wszystko co tam jest a powinien być dławik - ciężki element i podstawka pod dwa startery(zapłonniki) i podłączasz pod jedną lub dwie oprawki przewody zasilania. Wszystko zależy od rodzaju źródeł jakie kupisz - na opakowaniu będzie schemat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.02.2019 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Panowie, dostałem takie oprawy do lamp - pytanie czy to się nada do garażu i czy obsłuży żarówki, które nie zeżrą niewiadomo ile prądu? Jeśli tak to jakie?Jestem kompletnie zielony w tym temacie, więc będę bardzo wdzięczny za pomoc. https://ibb.co/XxnDtpKTo najlepiej poproś kogoś kto potrafi sprawdzić czy działają i je podłączyć. To jest garaż, jedna oprawa zużywa 72 W - trochę dużo, ale przecież nie będziesz ich palił chyba cały dzień. Obawiam się, że przeróbki na LED będą droższe niż zysk z obniżenia zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wonsz87 19.02.2019 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Panowie, dziękuję za odpowiedzi. Teraz wszystko już jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.02.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Obawiam się, że przeróbki na LED będą droższe niż zysk z obniżenia zużycia. Przerobiłem bardzo dużo takich lamp i zysk jest znaczny. Zaznaczyłem, że są dwa rodzaje łączenia źródeł światła bo takie można spotkać obecnie dominuje podobno system "Philips" czyli zasilanie z jednej strony. Przeróbkę wykonuje się nad wyraz prosto i bezpiecznie, a lampy którym wymyto odbłyśniki sprawują się lepiej niż obecne Chińskie plastiki. A jeśli uważasz, że spadek zużycia o 50% to mało gdzie w garażu np. u mnie jest ich 8x2 i świecę średnio 4 godziny jest to bardzo duża oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.02.2019 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Ty, ja i jeszcze parę osób poradzi sobie z tym bez problemu. Oczywiście że 50% oszczędności przemnożone przez czas pracy tych lamp to czysty zysk. Tylko, że jeśli człowiek ma kupić ledy, zapłacić za przeróbkę to ten zysk odsuwa się w czasie. A już szczególnie jeśli garażu używa sporadycznie, a nie jako miejsca pracy typu warsztat. A co autor wątku wybierze to jego sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts