ppeettrryykk 19.02.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Mam problem z rozwiązaniem sterowania temperaturą w domu.Kocioł gazowy z pompą, która zasila grzejniki i podłogówkę na piętrze. Cały dół podłogówka ze swoją pompą. Chcę zamontować termostat bezprzewodowy dla pompy na dole i osobny termostat dla kotła i jego pompy. Jednak gdy temperatura u góry zostanie osiągnięta, kocioł się wyłączy, a na dole pompa może ciągle chodzić, ponieważ nie zostanie osiągnięta temperatura żądaną na dolnym termostacie. Będzie przepompowywała bez sensu wodę, która i tak nie ogrzeje pomieszczenia ze względu na brak pracy kotła. Mogę zostawić dół bez termostatu dla pompy ale nie ma sensu żeby pompą ciągle pracowała.Czy jest możliwość bezprzewodowego połączenia kotła z pompą na dole (jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppeettrryykk 19.02.2019 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 C.d. (ucięło część wiadomości)Czy jest możliwość bezprzewodowego połączenia kotła z pompą na dole (jak?) aby włączał i wyłączał obie pompy?Jakie rozwiązanie byłoby najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.02.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Tak , sterowanie jakie planujesz plus elektrozawory na obiegach.(elektrozawory wysterowane tym samym sygnałem co pompa) Jeśli którykolwiek z termostatów osiągnie temperaturę wyłączy pompę i zamknie obieg, piec będzie nadal grzał i pompa pracować tylko dla otwartego obwodu. Gdy i ten osiągnie temperaturę również się wyłączy i piec stop. Gdy temperatura któregokolwiek obwodu spadnie otworzy obwód i uruchomi pompę , piec załączy się do grzania. Trzeba by jeszcze zrobić blokady dla ochrony pieca i pomp: 1. Blokada załączenia pompy jeśli zawór OFF(dla danego obwodu) 2.Blokada załączenia pieca jeśli pompy OFF To tak na szybko Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppeettrryykk 23.02.2019 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) A co sądzisz o prostszym/tańszym rozwiązaniu:Góra z grzejnikami wyposażona w sterownik be Smart który będzie dawał sygnał do kotła o temperaturze i rozpoczęciu oraz zaprzestaniu pracy. A na dole dla podłogówka sterownik do pompy ustawiony na 25'C, więc jeśli kocioł zaprzestanie pracy, woda będzie dochodziła zimniejsza niż 25'C i zatrzymywała pracę pompy.Chociaż słyszałem, że góra ze względu na grzejniki będzie dłużej się nagrzewała to może na dole zastosować termostat pokojowy dla pracy pompy, skoro cały dół nagrzeje się szybciej to szybciej dostanie sygnał o zaprzestaniu pracy? Edytowane 23 Lutego 2019 przez ppeettrryykk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.02.2019 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Sterowanie ok, a elementy wykonawcze? Co z chwilą braku telefonu ( aplikacje współdzielone? na ile nr) jaka komunikacja - kodowana, chmura czy jakiś azjatycki serwer?Zbyt dużo niewiadomych, a może nie do końca się znam, ale mam kilka nowinek wifi i jakoś tego nie ogarniam bo taniej na pewno nie będzie sam sterownik kosztuje 300, a dedykowany odbiornik i sterownik już w piecu.Narysuj proszę - nawet blokowy schemat jak to miało by wyglądać, możesz pominąć aplikację w komórce:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts