Tanarro 19.02.2019 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Witam. Moje pytanie dotyczy ogrzewania podłogowego. Czy można dzielić instalację w taki sposób aby przykładowo piętro, parter, kotłownia oraz mało używany gabinet były na innym obiegu, z własną czujką temperatury? Chodzi mi o możliwość ustawienia innej temperatury na różne partie domu + kotłownia, gabinet którego ogrzewanie będzie sporadyczne/minimalne. Czy jeśli takie czujki się robi (dla każdego obiegu jedna) to jakie kable do nich należy doprowadzić (zasilanie i x)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.02.2019 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Kable są kłopotliwe , bo różne są wymagania różnych systemów sterowania.Powiedzmy - dzisiaj kupiłeś sobie system X który wymaga do prawidłowego działania zasilania - czyli zasilamy siłownik i termostat w pomieszczeniu- siłownik połączony jest z termostatem 4 żyłami, a termostat z czujnikiem temperatury 2 przewodami.Po ok trzech latach psuje się siłownik i kupujesz Y i ten wymaga już 5 przewodów i co wtedy? Jeśli już chcesz takie sterowania to oczywiście jest ono możliwe - zakładając na dany(sterowany) obwód siłownik radiowy współpracujący z termostatem radiowym. Jest oczywiście droższy ale bardziej uniwersalny i w miarę chęci lub zmiany np charakteru pomieszczenia można go przenieść do innego lub na inny obwód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.02.2019 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Np coś takiego https://pex.pl/p/179/5938/listwa-centralna-ogrzewania-podlogowego-bezprzewodowa-l-8-sterowniki-do-podlogowki-automatyka-i-sterowanie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tanarro 19.02.2019 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Rozumiem. Dzięki za rzeczową odpowiedź. Gdybym zdecydował się na komunikację bezprzewodową to wtedy w zasadzie w miejsca w których planuję mieć termostaty radiowe/czujniki temperatury ciągnę tylko zasilanie? Ew. można zasilanie pociągnąć z pobliskich kontaktów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.02.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Tak , niekiedy wcale nic nie trzeba(zależy od modelu) - mają baterię litową wystarcza na 4 - 5 sezonów. (W porze letniej pokazuje tylko temp,w pomieszczeniu) Albo akumulatorek 12V który wystarcza naładować w sezonie letnim . Fajna sprawa, nie mam, ale konfigurowałem. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts