SylwekW 08.11.2004 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Martyna ... jakie masz ogrzewanie podłogowe - wodne czy elektryczne? A to jak teraz grzejesz, że masz mniejsze rachunki? Nie bardzo rozumiem, dlaczego wodne-podłogowe ma powodować duże rachunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.11.2004 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 ... 2. mam psa i widzę, ze w domu na podłogówce nie bardzo może sobie znaleźć miejsce - jest mu gorąco , możę ktoś coś podpowie. Jak go kochasz, to wpuść go na kanapę oboje z małżonką kochamy psa, i biega prawie wszędzie bez ograniczeń ; ogród --> kuchnia --> runda wydeptaną ścieżką wokół ogrodzenia --> pokój itd. już nam wystarczy ( były ) biały dywan wełniany Na kanapie leży biały pled z wełny owczej, a psa mam niemałego i czarnego ( długuuuga sierść ). Czy wyobrażasz sobie teraz kanapę, gdybym na to pozwolił ?! Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martynaa 08.11.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Martyna ... jakie masz ogrzewanie podłogowe - wodne czy elektryczne? A to jak teraz grzejesz, że masz mniejsze rachunki? Nie bardzo rozumiem, dlaczego wodne-podłogowe ma powodować duże rachunki? mam elektryczne podłogowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 08.11.2004 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 No to mnie uspokoiłaś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolar 09.11.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 A propos psa. Mój pies owczarek niemiecki sypia wszędzie na podłodze, swoim legowisku (styropian plus koc) oraz jak ma wszystkiego dość również na na mokrych lisciach pod drzewem, że trzeba go w nocy poszukiwać. Tak więć wydaje mi się, że tam gdzie pies ma odpowiednią sierść (zgodą z z naturalnym przodkiem ) nie ma to większego wpływu, jako że sierść jak ubranie Nomada nie dopuszcza temperatury zewnętrznej do ciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 09.11.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Moj samoyed wogole nie sypia w domu a jak juz bardzo chce to idzie do nieogrzewanego przedsionka. Robilem doswiadczenia i wylaczalem jedna petle w salonie tam kladl sie samoyed zas drugi pies wyzlowaty-siersciuch kladzie sie zawsze na ogrzewanej podlodze. Nie ma reguly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 09.11.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Mam podłogówkę w całym domu i raczej nie będę miał problemów z moim jamnikiem, bo sypia razem z nami . Jak go w nocy spycham nogą z łóżka to warczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigas 10.11.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Witam Czy moglibyście polecić dobrą firemkę do zaprojektowania podłogówki najlepiej z Warszawy Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 11.11.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Bigas ... co rozumiesz pod pojęciem dobra? Ja w ubiegłym tygodniu zleciłem w trzech miejscach na razie tylko ofertę cenową na ogrzewanie mieszane: podłogowo-grzejnikowe. Potem wybiorę firmę do opracowania projektu. Możemy zostać w kontakcie to wymienimy się doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldi 13.11.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 Grzegorz63 możesz mi podać na priv'a namiary na firmę, która robiła Ci podłogówkę - chcę ją położyć tylko w części pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 13.11.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 Ojej, to moje koty będą zachwycone podłogówką Wygrzeją się za wszystkie czasy, tak samo kwiatki stojące na podłodze - już widzę jak będą rosły! Dla mnie to poważne argumenty za podłogówką. Dzięki za info. Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 13.11.2004 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 Ojej, to moje koty będą zachwycone podłogówką, wygrzeją sie za wszystkie czasy, tak samo kwiatki, już widzę jak rosną! Dla mnie to wazne argumenty za tym ogrzewaniem . Dzięki Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 13.11.2004 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 witka wszystkim. mam O.P. na calym parterze, i nic innego nie chce... co to znaczy "droga inwestycja"??? na temat +/- tego rozwiazania nie bede sie rozwodził, bo powiedziane chyba było jusz wszystko.( szkoda ,że większość argumentów z kosmosu ), ale bierze sie to z niewiedzy... mój sasiad tez posiadajacy O.P. sie chwali , że jego podloga jest ciepla!!!! a wręcz gorąca . i to mu sie podoba.. ( swoją droga ciekawe jak dlugo) z kolei znajomy narzeka, że jego podłoga ma tylko 22 st. C. zaznaczam, że w domu ma temp. 20-21 st.C, ale on twierdzi, że podłogówka mu nie dziala.. ręce opadaja... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.11.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 Jaka podłogówka jest taka jest-ale: mój kuzyn przyszedł do firmy z podłogówką i...szybko wyszedł-źle sie poczuł(taka czuła bestia) ,znajomi starsi nie toleruja podłogówki , a kolega lekarz przed montażem w/w zapytał czy ktoś w rodzinie ma żylaki... Ja chcę to mieć w przedpokoju,łazience i wiatrołapie-i będę miał,natomiast co do salonu to raczej nie-wolę "baranka"na podłodze.A sypialnia w ogóle odpada-bardzo źle spałem u kogoś kto to ma. Ogólnie myślę ,że jak takowe ogrzewanie to z umiarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mh 14.11.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 zastanawiam się nad podłogówką w salonie, ale nie chciałbym kłaść na podłogę ceramiki ani paneli. Co proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.11.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Co do oszczędności, wyjaśniam - również koledze Adamosowi, dziwię się gdyż jesteś z branży a więc to Ty powinieneś wiedzieć najlepiej skąd te oszczędnosci się biorą. A wiec z rozkłądu temeratury w pomieszczeniu. Przy grzejnikach ciepło wędruje do góry i tam utrzymuje się, dajmy nato, 26C a niżej siedząc przed TV lub z książka na fotelu mamy już tylko 20C, czyli w miarę normalnie. Ponieważ w górnej szęści pomieszczenia jest niewykorzystywany nadmiar ciepła, poprzez większą deltę w odniesieniu do temp. zewnętrznej są też większe straty !!! Przy podłogówce ciepło wędruje od dołu i nie utrzymujemy nadmiaru ciepła i większej delty pod sufitem. Od i tyle. Mam grzejniki. Zawsze wydawały mi się te porównawcze rysunki rozkładu temperatur w pomieszczaniu za naciągane. Wczoraj łaziłem z czułym elektronicznym termometrem do mierzenia temperatury powietrza i sprawdzałem jak wyglądają u mnie te rozkłady temperatur. No i nie zawiodła mnie intuicja. W pomieszczeniu gdzie były największe różnice przy podłodze zmierzyłem 20,4 stopnia na wysokości głowy 21 stopni a przy suficie 21,2. Moje pomieszczenia mają 2,9 wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 14.11.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 to prawda, rozkład temperatury w pomieszczeniu zależy od ;1. typu ogrzewania - nawet przy grzejnikach są tutaj różnice,2. wysokości pomieszczeń,3. delty temperatury,4. ocieplenia ścian,5. sposobu dystrybucji powietrza do domu, No i nie upieram się, że te różnice są tak wielkie, napisałem "dajmy nato...", aczkolwiek z pewnością są.Rozkłady mówią o róznicy ok. 15%-30%. U Ciebie 0,8C=ok.4% Może Jezier, te małe różnice wynikają z nawiewu poprzez rekuperator u Ciebie ? No i teraz mnie oświeciło,może dzięki ogrzewaniu podłogowemu, są również mniejsze straty na rekuperatorze lub wentylacji.Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.11.2004 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 A mi się wydaje, że te różnice dokładnie widać tylko na ulotkach producentów różnych systemów grzewczych - podłogówki, ogrzewań ściennych a nawet producentów grzejników. U każdego na rysunku zawsze ich produkt zapewnia najbardziej zbliżony do ideału rozkład.U mnie reku nie może zakłócać pomiarów bo dzałać zacznie dopiero pod koniec miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 14.11.2004 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 A mi się wydaje, że te różnice dokładnie widać tylko na ulotkach producentów różnych systemów grzewczych ... Niewykluczone, dane czerpałem z dostępnej literatury, wiadomo jakiej, bo tych opracowań niezależnych to chyba jak na lekarstwo. Aczkolwiek z drugiej strony, wszelkie wyniki praktyczne z gubsza, jak dotąd sprawdzają się do opracowanego teoretycznie bilansu. Czyli przedstawiane przez producentów w ulotkach parametry, są zgodne z prawdą. Ale do końca nie wiem, czy tak sprawnie pracuje mi kocioł, czy są to oszczędności związane z podłogówką, czy jeszcze coś innego. Dlatego piszę "z grubsza" i w odniesieniu do całego bilansu budynku. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 14.11.2004 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Jezier te niewielkie różnice u Ciebie wynikają prawdopodobnie z b. solidnego docieplenia budynku (małych strat ciepła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts